ΥΓΕΙΑ

Μακρά Covid: Το φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα που θεραπεύει τα αναπνευστικά συμπτώματα

Σινάνη Αικατερίνη

Η μακρά COVID εκτιμάται ότι επηρεάζει πάνω από 60 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Μακρά Covid: Το φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα που θεραπεύει τα αναπνευστικά συμπτώματα

Για τους ασθενείς αυτούς, μια λοίμωξη COVID-19 μετατρέπεται σε μια ατελείωτη δοκιμασία, με συμπτώματα που διαρκούν εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Τα συμπτώματα της μακράς COVID-19 μπορεί να κυμαίνονται από δυσάρεστα έως εξουθενωτικά. Για παράδειγμα, τα αναπνευστικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ακόμη και ουλές στους πνεύμονες, μια κατάσταση γνωστή ως διάμεση πνευμονοπάθεια.

Οι ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια εντόπισαν μια πιθανή θεραπεία για τα αναπνευστικά συμπτώματα της μακράς COVID, αφού ανακάλυψαν μια άγνωστη αιτία της πάθησης στους πνεύμονες.

Με επικεφαλής τον καθηγητή Jie Sun, διαπίστωσαν ότι η μόλυνση COVID-19 μπορεί να προκαλέσει σαρωτικές αλλαγές στα ανοσοποιητικά κύτταρα στο εσωτερικό των πνευμονικών ιστών, προωθώντας την ουλοποίηση και οδηγώντας σε συνεχιζόμενη φλεγμονή ακόμη και μετά το πέρας της αρχικής μόλυνσης.

Αυτή η συνεχιζόμενη φλεγμονή, πιστεύουν ότι πυροδοτεί τα διαρκή αναπνευστικά συμπτώματα, όπως ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή, που σχετίζονται με τη μακρά COVID.

Η νέα έρευνα του Sun και των συναδέλφων του δείχνει ότι οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να σταματήσουν αυτή τη χρόνια φλεγμονή χρησιμοποιώντας μια κατηγορία φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της βαρισιτινίμπης, που χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα έλαβαν προηγουμένως έγκριση έκτακτης ανάγκης από τον ομοσπονδιακό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για τη θεραπεία της μακράς Covid.

«Η μελέτη μας εντόπισε τη βασική αιτία της αναπνευστικής επιπλοκής της μακράς COVID πραγματοποιώντας συγκριτική ανάλυση τόσο κλινικών δειγμάτων όσο και ενός σχετικού ζωικού μοντέλου», δήλωσε ο Sun, ο οποίος εργάζεται στο Κέντρο Έρευνας Ανοσολογίας Carter και το Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων και Διεθνούς Υγείας του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

«Ελπίζουμε ότι ο προσδιορισμός των κινητήριων μηχανισμών θα βοηθήσει στον ορθολογικό σχεδιασμό κλινικών μελετών για την επαναχρησιμοποίηση αυτών των εγκεκριμένων από τον FDA φαρμάκων για την αναπνευστική μακρά COVID σύντομα».

Προηγούμενες έρευνες για τη μακρά COVID αναζήτησαν απαντήσεις στο αίμα των ασθενών, αλλά ο Sun και η ομάδα του ήθελαν να δουν ποιες αλλαγές λαμβάνουν χώρα στους ίδιους τους ιστούς των πνευμόνων. Έτσι, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα κυττάρων που συλλέχθηκαν από τους κατώτερους αεραγωγούς τόσο εργαστηριακών ποντικών όσο και ανθρώπων που νόσησαν.

Και στις δύο περιπτώσεις, διαπίστωσαν ότι ανοσοποιητικά κύτταρα γνωστά ως μακροφάγα και Τ κύτταρα είχαν χάσει τον έλεγχο και είχαν ελαττωματικές, επιβλαβείς αλληλεπιδράσεις. Αυτά τα κύτταρα κανονικά βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει την ασθένεια, αλλά, σε αυτή την περίπτωση, δεν σταμάτησαν ποτέ να πολεμούν, ακόμη και μετά το πέρας της αρχικής μόλυνσης με COVID.

Τα μακροφάγα είχαν κατακλύσει τους πνεύμονες σε μη φυσιολογικούς αριθμούς και προωθούσαν την ουλοποίηση των ιστών. Τα Τ κύτταρα, εν τω μεταξύ, έβγαζαν μια ουσία που ονομάζεται ιντερφερόνη, η οποία ευνοεί τη συνεχή φλεγμονή.

Ο Sun και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να σπάσουν αυτόν τον κύκλο φλεγμονής χρησιμοποιώντας φάρμακα που έχουν ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία της φλεγμονής που παρατηρείται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει τις αρθρώσεις. Θα χρειαστούν πρόσθετες έρευνες, αλλά ο Sun ελπίζει ότι οι νέες ανακαλύψεις θα οδηγήσουν σε αναγκαίες νέες θεραπείες για τους ασθενείς που παλεύουν με τα αναπνευστικά συμπτώματα της μακράς COVID.

«Ελπίζουμε ότι οι συνάδελφοί μας σε όλο τον κόσμο θα διεξάγουν κλινικές δοκιμές για να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα του baricitinib ή άλλων παρόμοιων φαρμάκων που στοχεύουν στην ίδια φλεγμονώδη οδό στη μακρά COVID. Η νέα μας μελέτη έθεσε τα θεμέλια για τον εντοπισμό νέων θεραπευτικών παρεμβάσεων για τη μακρά COVID συνδυάζοντας αυστηρές κλινικές δοκιμές και βασική επιστημονική έρευνα», δήλωσε ο Sun.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine.