ΥΓΕΙΑ

Παράλειψη πρωινού: Τι επιπτώσεις έχει στην ψυχική υγεία των παιδιών

Σινάνη Αικατερίνη

Τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό, έχουν χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους σε σχέση με εκείνα που τρώνε τακτικά πρωινό γεύμα, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 150.000 παιδιά και εφήβους σε όλο τον κόσμο.

Παράλειψη πρωινού: Τι επιπτώσεις έχει στην ψυχική υγεία των παιδιών

Η έρευνα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU) και το Universidad de las Americas, δείχνει μια σχεδόν γραμμική σχέση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης πρωινού και της μεγαλύτερης ικανοποίησης από τη ζωή σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 10 έως 17 ετών σε 42 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μ. Βρετανίας.

Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν καθημερινά πρωινό έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία ικανοποίησης από τη ζωή, ενώ η χαμηλότερη βαθμολογία παρατηρήθηκε σε παιδιά που δεν έτρωγαν ποτέ πρωινό.

Μεταξύ των 42 χωρών που μελετήθηκαν, τα παιδιά που έτρωγαν πρωινό κάθε μέρα στην Πορτογαλία, ήταν τα περισσότερο ικανοποιημένα από τη ζωή. Αντίθετα, τα χαμηλότερα σκορ ικανοποίησης από τη ζωή καταγράφηκαν στα παιδιά από τη Ρουμανία που δεν έτρωγαν ποτέ πρωινό, γεγονός που υποδηλώνει πιθανούς κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που επίσης επηρεάζουν τα αποτελέσματα.

Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Lee Smith, δήλωσε: «Η μελέτη μας διαπίστωσε μια σταθερή συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας κατανάλωσης πρωινού και της ικανοποίησης από τη ζωή, και υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι γι' αυτό. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι που δεν τρώνε πρωινό έχουν κακή διάθεση και περισσότερο άγχος, στρες και κατάθλιψη. Επιπλέον, ένα καλό πρωινό παρέχει την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη γνωστική λειτουργία και ενισχύει τη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη μαθησιακή ικανότητα. Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι το μείγμα βιταμινών και μετάλλων που λαμβάνουμε από το πρωινό, η έλλειψη των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή με την πάροδο του χρόνου».

«Τα αποτελέσματα έδειξαν κάποιες ασυνέπειες μεταξύ των χωρών, οι οποίες μπορεί να επηρεάζονται από διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους ζωής, αλλά και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες. Παρόλα αυτά, σε όλες τις χώρες που εξετάστηκαν η αναφερόμενη ικανοποίηση από τη ζωή είναι συνολικά υψηλότερη σε όσους τρώνε καθημερινά πρωινό από ό,τι σε όσους δεν τρώνε ποτέ πρωινό», κατέληξε ο ερευνητής.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMC Nutrition Journal.