ΥΓΕΙΑ

Απώλεια δοντιών: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις

Σινάνη Αικατερίνη

Υγιές στόμα σημαίνει υγιής καρδιά, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση μελετών.

Απώλεια δοντιών: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις

Οι άνθρωποι που έχουν χάσει δόντια είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις, ενώ όσα περισσότερα δόντια χάνουν, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η απώλεια δοντιών δεν είναι απλώς ένα οδοντιατρικό πρόβλημα, αλλά ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Anita Aminoshariae, καθηγήτρια της Σχολής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στο Κλίβελαντ.

«Η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας είναι απαραίτητη, όχι μόνο για ένα υγιές χαμόγελο, αλλά και για μια υγιή καρδιά», πρόσθεσε η Aminoshariae.

«Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία των τακτικών οδοντιατρικών ελέγχων και της προληπτικής φροντίδας για τη μείωση του κινδύνου σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων».

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 12 προηγούμενες μελέτες που εξέταζαν τη σχέση μεταξύ της απώλειας δοντιών και του θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά.

Τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι που είχαν χάσει πολλά δόντια είχαν 66% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακά προβλήματα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν χάσει.

Οι άνθρωποι που είχαν χάσει όλα τα δόντια τους, αντιμετώπιζαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Το σημείο στο οποίο ο κίνδυνος εκτοξεύτηκε στα ύψη φάνηκε να είναι 10 ή λιγότερα δόντια, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Ο μαγικός αριθμός είναι το 10», δήλωσε η Aminoshariae. «Όσοι είχαν 10 δόντια ή λιγότερα, αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Endodontics.