ΥΓΕΙΑ

Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η υπνική άπνοια

Σινάνη Αικατερίνη

Εκατομμύρια Αμερικανοί αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου που προκαλεί η υπνική άπνοια και πολλοί στρέφονται σε μία από τις λίγες διαθέσιμες θεραπείες, τις συσκευές συνεχούς θετικής πίεσης στους αεραγωγούς (CPAP).

Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η υπνική άπνοια

Τι θα γινόταν όμως αν εντοπίζονταν νέοι νευροχημικοί στόχοι στον εγκέφαλο που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες, λιγότερο δύσχρηστες θεραπείες για την άπνοια ύπνου;

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι εντόπισαν συγκεκριμένες χημικές ουσίες σε εγκεφάλους ποντικών που συνδέουν την άπνοια ύπνου με μία από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της, την υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Απώτερος στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους κλινικούς γιατρούς να αναπτύξουν συγκεκριμένα φάρμακα που θα στοχεύουν είτε αυτές τις νευροχημικές ουσίες είτε τις πρωτεΐνες στις οποίες δεσμεύονται με τρόπο που να μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης David Kline, ερευνητής στο Κέντρο Καρδιαγγειακών Ερευνών Dalton του πανεπιστημίου.

Η μελέτη, της οποίας ηγήθηκε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Procopio Gama de Barcellos Filho, ανέλυσε ποντίκια των οποίων οι εγκέφαλοι υποβλήθηκαν σε κατάσταση χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο παρόμοια με αυτή που βιώνουν οι άνθρωποι όταν περιοδικά σταματούν να αναπνέουν λόγω υπνικής άπνοιας.

Εξετάζοντας τη νευροχημεία των τρωκτικών, οι Filho και Kline παρατήρησαν βασικές αλλαγές όταν βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση υποξίας.

«Όταν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα πέφτουν κατά τη διάρκεια της υπνικής άπνοιας, ο πρόσθιος εγκέφαλος στέλνει προειδοποιητικά σήματα στην περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους που ελέγχει τις λειτουργίες της καρδιάς και των πνευμόνων», εξήγησε ο Kline. «Μελετώντας αυτά τα σήματα, διαπιστώσαμε ότι δύο νευροχημικές ουσίες, η ωκυτοκίνη και η εκυτική ορμόνη της κορτικοτροπίνης (CRH), προκαλούν υπερδραστηριότητα του εγκεφαλικού στελέχους».

Μακροπρόθεσμα, αυτή η υπερδραστηριότητα του εγκεφαλικού στελέχους μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση με όλα τα συνακόλουθα προβλήματα υγείας, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, είπε

«Τα άτομα με υπνική άπνοια δεν έχουν μόνο υψηλή αρτηριακή πίεση συχνά, αλλά χάνουν επίσης πολύ ύπνο, έχουν περισσότερα γνωστικά προβλήματα και προβλήματα μνήμης και είναι πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς στην εργασία τους λόγω υπνηλίας», πρόσθεσε ο Kline σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

«Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει την πόρτα για μελλοντικές έρευνες που θα μπλοκάρουν τις οδούς που χρησιμοποιούν αυτές οι νευροχημικές ουσίες, βοηθώντας τελικά να επανέλθει η αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα», δήλωσε ο Kline.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό The Journal of Physiology.