ΥΓΕΙΑ

Εξανθήματα στο σώμα : Πότε δεν προκαλούν φαγούρα – Ύπουλα σημάδια

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα δερματικά εξανθήματα είναι μια κοινή ανησυχία και μπορεί να προκύψουν από διάφορες αιτίες, που παρουσιάζονται με διαφορετικές μορφές και βαρύτητα.

Εξανθήματα στο σώμα : Πότε δεν προκαλούν φαγούρα – Ύπουλα σημάδια
Bigstock

Αυτό το άρθρο διερευνά εάν όλα τα δερματικά εξανθήματα προκαλούν φαγούρα, ποιες δερματικές διαταραχές μπορεί να εμφανιστούν με κόκκινες κηλίδες χωρίς κνησμό, πώς να αναγνωρίσετε ένα εξάνθημα, τα σημάδια ενός σοβαρού εξανθήματος και πότε πρέπει να επισκεφτείτε δερματολόγο.

Προκαλούν όλα τα εξανθήματα φαγούρα;

Όχι, δεν προκαλούν όλα τα εξανθήματα φαγούρα. Αν και πολλά δερματικά εξανθήματα συνδέονται με κνησμό λόγω φλεγμονής ή ερεθισμού, ορισμένα μπορεί να μην προκαλούν φαγούρα. Για παράδειγμα, ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις ή χρόνιες δερματικές παθήσεις μπορεί να εμφανιστούν ως εξανθήματα που δεν προκαλούν κνησμό, υποδεικνύοντας τη διαφορετική φύση των δερματικών διαταραχών.

Ποιες δερματικές διαταραχές εκδηλώνονται με κόκκινες κηλίδες χωρίς φαγούρα

Αρκετές δερματικές διαταραχές μπορεί να εμφανιστούν με κόκκινες κηλίδες που δεν προκαλούν κνησμό, όπως:

  • Πετέχειες: Μικρές κόκκινες ή μοβ κηλίδες, που προκαλούνται από αιμορραγία κάτω από το δέρμα. Εμφανίζονται συχνά σε καταστάσεις όπως λοιμώξεις ή διαταραχές του αίματος.
  • Πορφύρα: Μεγαλύτερες κόκκινες ή μοβ κηλίδες, που μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα πήξης του αίματος ή αγγειακό πρόβλημα.
  • Ερύθημα: Γενική ερυθρότητα του δέρματος, που προκαλείται από αυξημένη ροή αίματος στα επιφανειακά τριχοειδή αγγεία, η οποία μπορεί να εμφανιστεί χωρίς φαγούρα.
  • Αντιδράσεις σε φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν κόκκινες κηλίδες, που δεν προκαλούν φαγούρα ως παρενέργεια.
  • Θερμικό εξάνθημα: Αν και συνήθως προκαλεί φαγούρα, ορισμένες μορφές εξανθήματος από θερμότητα μπορεί να εμφανιστούν ως κόκκινες κηλίδες χωρίς φαγούρα.
Skin-Problem-Scratch-Itchy-Rash

Πώς μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει το εξάνθημά του

Ο προσδιορισμός ενός εξανθήματος περιλαμβάνει την εξέταση της εμφάνισης, της θέσης και των συνοδευτικών του συμπτωμάτων:

  1. Εμφάνιση: Σημειώστε το χρώμα, το σχήμα και την υφή του εξανθήματος. Είναι ανυψωμένο, επίπεδο ή με φουσκάλες; Υπάρχουν διακριτά μοτίβα σε σχήμα και χρώμα;
  2. Τοποθεσία: Προσδιορίστε πού στο σώμα εμφανίζεται το εξάνθημα και εάν είναι εντοπισμένο ή ευρέως διαδεδομένο.
  3. Συνοδά συμπτώματα: Προσδιορίστε τυχόν πρόσθετα συμπτώματα όπως πυρετό, πόνο ή πρήξιμο. Συνδέεται το εξάνθημα με άλλα συμπτώματα, όπως αναπνευστικά προβλήματα ή πόνο στις αρθρώσεις;
  4. Έναρξη και διάρκεια: Σκεφτείτε πότε εμφανίστηκε το εξάνθημα και πόσο καιρό είναι παρόν. Έχει αλλάξει με τον καιρό;

Πώς να καταλάβετε εάν ένα εξάνθημα είναι σοβαρό

Ένα εξάνθημα μπορεί να είναι σημάδι μιας σοβαρής πάθησης, εάν συνοδεύεται από ορισμένα συμπτώματα:

  1. Συστημικά συμπτώματα: Πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή ή πρήξιμο του προσώπου ή των άκρων.
  2. Ταχεία εξάπλωση: Εξάνθημα που εξαπλώνεται γρήγορα σε μεγάλη περιοχή.
  3. Πόνος και δυσφορία: Έντονος πόνος ή σημαντική ενόχληση.
  4. Φουσκάλες ή ανοιχτές πληγές: Παρουσία φυσαλίδων, ανοιχτών πληγών ή εξανθήματος με εκκρίσεις υγρών.
  5. Αλλαγές στο χρώμα: Εξανθήματα που γίνονται σκούρο κόκκινο, μοβ ή μαύρο μπορεί να υποδηλώνουν αιμορραγία ή βλάβη των ιστών.
Coxsackie-koxaki-koksaki

Πόσο καιρό πρέπει να διαρκέσει ένα εξάνθημα πριν επισκεφτείτε γιατρό

Η διάρκεια ενός εξανθήματος προτού αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητά του:

  1. Μικρά εξανθήματα: Εάν ένα εξάνθημα είναι ήπιο και δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, μπορεί να υποχωρήσει μέσα σε λίγες ημέρες με φροντίδα στο σπίτι.
  2. Επίμονα εξανθήματα: Εάν ένα εξάνθημα επιμένει για περισσότερο από μια εβδομάδα χωρίς βελτίωση, συνιστάται να συμβουλευτείτε δερματολόγο.
  3. Σοβαρά συμπτώματα: Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα, εάν το εξάνθημα σχετίζεται με σοβαρά συμπτώματα, όπως πυρετό, οίδημα, δυσκολία στην αναπνοή ή έντονο πόνο.

Συμπέρασμα

Η κατανόηση των χαρακτηριστικών και της πιθανής σοβαρότητας ενός δερματικού εξανθήματος είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική του αντιμετώπιση. Αν και δεν προκαλούν φαγούρα όλα τα εξανθήματα, η αναγνώριση των διαφόρων δερματικών διαταραχών, ο εντοπισμός των συμπτωμάτων και η γνώση του πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια μπορεί να εξασφαλίσει την έγκαιρη και κατάλληλη φροντίδα.

Εάν δεν είστε σίγουροι για ένα εξάνθημα ή εάν επιμένει, συνιστάται πάντα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

Πηγές: healthline.com, medicinenet.com, clevelandclinic.org, aad.org