ΥΓΕΙΑ

Δισκοειδές έκζεμα: Ιδιαίτερα σημάδια, αίτια και θεραπείες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το δισκοειδές ή νομισματοειδές έκζεμα είναι μια χρόνια πάθηση του δέρματος, που χαρακτηρίζεται από ευδιάκριτες αλλοιώσεις σε σχήμα νομίσματος.

Δισκοειδές έκζεμα: Ιδιαίτερα σημάδια, αίτια και θεραπείες
Bigstock

Αυτό το άρθρο εμβαθύνει στο τι είναι το δισκοειδές έκζεμα, ποιοι παράγοντες το πυροδοτούν, σε τι διαφέρει από άλλες μορφές εκζέματος, με ποιες άλλες παθήσεις συγχέεται συχνά και τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας.

Τι είναι το δισκοειδές έκζεμα

Το δισκοειδές έκζεμα είναι ένας τύπος εκζέματος που εμφανίζεται με κυκλικές, κνησμώδεις και φλεγμονώδεις κηλίδες στο δέρμα. Αυτές οι κηλίδες μπορεί να είναι κόκκινες, ξηρές και φολιδωτές και συχνά εμφανίζονται στα χέρια, τα πόδια ή τον κορμό. Η ακριβής αιτία του δισκοειδούς εκζέματος είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι είναι ένας συνδυασμός γενετικών, περιβαλλοντικών και παραγόντων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Από τι πυροδοτείται συνήθως το δισκοειδές έκζεμα

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το δισκοειδές έκζεμα, όπως:

  • Δερματικοί τραυματισμοί: Μικροί τραυματισμοί όπως κοψίματα, εγκαύματα ή τσιμπήματα εντόμων μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη κηλίδων.
  • Ξηροδερμία: Το ξηρό δέρμα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να οδηγήσει σε εξάρσεις.
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Ο κρύος, ξηρός καιρός μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως και η έκθεση σε σκληρά σαπούνια και χημικές ουσίες.
  • Λοιμώξεις: Οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.
  • Στρες: Το συναισθηματικό στρες μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην πυροδότηση ή την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του δισκοειδούς με άλλους τύπους εκζέματος

Το δισκοειδές έκζεμα είναι ένας συγκεκριμένος τύπος εκζέματος και διαφέρει από άλλες μορφές ως προς την εμφάνιση και το μοτίβο του. Σε αντίθεση με την ατοπική δερματίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο κνησμό και φλεγμονή, το δισκοειδές έκζεμα εμφανίζεται με σαφώς καθορισμένες, κυκλικές κηλίδες. Άλλες μορφές εκζέματος, όπως η δερματίτιδα εξ επαφής, προκαλούνται συχνά από την άμεση επαφή με αλλεργιογόνα ή ερεθιστικά, ενώ το δισκοειδές έκζεμα μπορεί να προκύψει χωρίς εμφανές εξωτερικό έναυσμα.

Ποιες ασθένειες μπορεί λανθασμένα να εκληφθούν ως δισκοειδές έκζεμα

Αρκετές δερματικές παθήσεις μπορεί να μοιάζουν με δισκοειδές έκζεμα, καθιστώντας σημαντική την ακριβή διάγνωση. Οι καταστάσεις που μπορεί εσφαλμένα να θεωρηθούν ως δισκοειδές έκζεμα είναι:

  • Ψωρίαση: Η ψωρίαση εμφανίζεται επίσης με κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα, αλλά τείνει να έχει διαφορετική κατανομή και μπορεί να περιλαμβάνει τα νύχια και τις αρθρώσεις.
  • Δακτυλίτιδα: Μια μυκητιασική λοίμωξη που εμφανίζεται με δακτυλιοειδείς κηλίδες, παρόμοιες με το δισκοειδές έκζεμα, αλλά συνήθως έχουν πιο καθαρές άκρες και μπορεί να σχετίζεται με κνησμό.
  • Δερματίτιδα εξ επαφής: Μια τοπική αντίδραση που προκαλεί ερυθρότητα, κνησμό και αίσθηση καύσου εκεί όπου το δέρμα έχει έρθει σε επαφή με αλλεργιογόνο ή ερεθιστικό.

Επιλογές θεραπείας δισκοειδούς εκζέματος

Η διαχείριση του δισκοειδούς εκζέματος περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αλλαγών στον τρόπο ζωής, τοπικών θεραπειών και μερικές φορές φαρμακευτικής αγωγής. Ακολουθούν οι πιο κοινές επιλογές θεραπείας:

  • Ενυδατικές κρέμες: Η τακτική χρήση μαλακτικών για να διατηρείται το δέρμα ενυδατωμένο είναι ζωτικής σημασίας.
  • Τοπικά στεροειδή: Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής και του κνησμού κατά τη διάρκεια των εξάρσεων.
  • Αντιβιοτικά: Εάν υπάρχει δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά.
  • Φωτοθεραπεία: Η θεραπεία με υπεριώδες φως μπορεί να είναι αποτελεσματική για ορισμένα άτομα.
  • Αποφυγή ερεθισμάτων: Ο εντοπισμός και η αποφυγή πιθανών παραγόντων πυροδότησης του δισκοειδούς εκζέματος, όπως σκληρά σαπούνια ή στρεσογόνες καταστάσεις, είναι απαραίτητος.
  • Φάρμακα από το στόμα: Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθούν κορτικοστεροειδή από το στόμα ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Πηγές: health.com, nationaleczema.org, nhsinform.scot, pierrefabreeczemafoundation.org