ΥΓΕΙΑ

Έμφραγμα: Συμπτώματα έναν μήνα και ακριβώς πριν συμβεί

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ένα έμφραγμα συχνά συνοδεύεται από προειδοποιητικά σημάδια, που μπορεί να εκδηλωθούν εβδομάδες πριν από το πραγματικό συμβάν.

Έμφραγμα: Συμπτώματα έναν μήνα και ακριβώς πριν συμβεί
Bigstock

Η έγκαιρη αναγνώριση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης και ανάρρωσης.

Αυτό το άρθρο διερευνά γιατί και ποια συμπτώματα προηγούνται μιας καρδιακής προσβολής, ποια προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να εμφανιστούν έναν μήνα νωρίτερα και τι συμβαίνει ακριβώς πριν από το καθαυτό έμφραγμα.

Γιατί εμφανίζονται συμπτώματα πριν από ένα έμφραγμα

Οι καρδιακές προσβολές συμβαίνουν όταν η ροή του αίματος σε ένα μέρος της καρδιάς εμποδίζεται για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε μέρος του καρδιακού μυός να καταστραφεί οριστικά. Αυτή η απόφραξη συχνά οφείλεται στη συσσώρευση πλάκας —ένα μείγμα λίπους, χοληστερόλης και άλλων ουσιών— στις στεφανιαίες αρτηρίες. Πριν συμβεί ένα πλήρες μπλοκάρισμα, το σώμα συχνά στέλνει προειδοποιητικά σήματα.

Γιατί εμφανίζονται τα συμπτώματα:

  • Μειωμένη ροή αίματος: Η σταδιακή στένωση των αρτηριών μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος, οδηγώντας σε πρώιμα συμπτώματα, καθώς η καρδιά πασχίζει να πάρει αρκετό οξυγόνο.
  • Φλεγμονή: Η συσσώρευση πλάκας μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, η οποία μπορεί να συμβάλει σε πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια.
  • Μικροί θρόμβοι αίματος: Περιστασιακά, μικροί θρόμβοι μπορεί να σχηματιστούν και να φράξουν εν μέρει την αρτηρία, προκαλώντας διαλείποντα συμπτώματα.
Circulation Of Blood Through The Heart

Έμφραγμα: Ποια συμπτώματα μπορεί να γίνουν αισθητά έναν μήνα νωρίτερα

Αρκετά συμπτώματα μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρώιμοι δείκτες μιας επικείμενης καρδιακής προσβολής. Αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι ήπια και να μην φαίνονται άμεσα συνδεδεμένα με καρδιακά προβλήματα, αλλά πρέπει να ΜΗΝ τα αγνοήσετε.

Προειδοποιητικά σημάδια έναν μήνα πριν από την καρδιακή προσβολή:

  • Κόπωση: Η ασυνήθιστη ή ανεξήγητη κόπωση είναι ένα σύνηθες πρώιμο σημάδι, ειδικά στις γυναίκες. Μπορεί να συμβεί επειδή η καρδιά εργάζεται σκληρότερα, για να αντλεί αίμα μέσω φραγμένων αρτηριών.
  • Δύσπνοια: Η δυσκολία στην αναπνοή, ακόμη και όταν ξεκουράζεστε ή με ελάχιστη προσπάθεια, μπορεί να υποδηλώνει ότι η καρδιά δεν αντλεί αποτελεσματικά το αίμα.
  • Πόνος ή δυσφορία στο στήθος (στηθάγχη): Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι πρόδρομος καρδιακής προσβολής. Μπορεί να γίνει αισθητός σαν πίεση, πλάκωμα ή πληρότητα στο στήθος και μπορεί να επεκταθεί σε ώμους, χέρια, λαιμό, σαγόνι και πλάτη.
  • Πεπτικά προβλήματα: Η δυσπεψία, η ναυτία ή ο πόνος στο στομάχι μπορεί μερικές φορές να σηματοδοτούν καρδιακά προβλήματα, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
  • Οίδημα: Πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους ή τα πέλματα μπορεί να εμφανιστεί εάν η καρδιά δεν αντλεί αίμα αποτελεσματικά, οδηγώντας σε συσσώρευση υγρών.
  • Διαταραχές ύπνου: Η δυσκολία να αποκοιμηθείτε ή αν παραμείνετε κοιμισμένοι, καθώς και το να ξυπνάτε με άγχος, μπορεί να συνδέονται με καρδιακά προβλήματα.
Heart-attack-kardia-emfragma-kardiaki-prosvoli

Τι συμβαίνει ακριβώς πριν από ένα έμφραγμα

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται αμέσως πριν από το έμφραγμα μπορεί να είναι πιο έντονα και ενδεικτικά της σοβαρότητας της κατάστασης. Αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να προκαλέσουν άμεση ιατρική φροντίδα.

Συμπτώματα ακριβώς πριν από καρδιακή προσβολή:

  • Σοβαρός πόνος στο στήθος: Ο έντονος και επίμονος πόνος ή δυσφορία στο στήθος, που συχνά περιγράφεται ως αίσθημα σύνθλιψης ή συμπίεσης, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας επικείμενης καρδιακής προσβολής.
  • Πόνος που “ακτινοβολεί” αλλού: Ο πόνος μπορεί να “εξαπλωθεί” από το στήθος προς τους ώμους, τα χέρια (ειδικά το αριστερό), την πλάτη, τον λαιμό, το σαγόνι και τα δόντια.
  • Ξαφνική δύσπνοια: Η οξεία δυσκολία στην αναπνοή, που συχνά συνοδεύεται από αίσθημα ασφυξίας, είναι ένα κρίσιμο προειδοποιητικό σημάδι.
  • Κρύος ιδρώτας: Ξαφνική και άφθονη εφίδρωση, που συχνά συνοδεύεται από νωπό δέρμα.
  • Ζαλάδα: Αίσθημα λιποθυμίας ή ζάλης μπορεί να εμφανιστεί λόγω μειωμένης ροής αίματος στον εγκέφαλο.
  • Ναυτία και έμετος: Η έντονη ναυτία ή έμετος μπορεί να είναι σημάδι, ειδικά στις γυναίκες.

Συμπερασματικά

Η αναγνώριση των πρώιμων προειδοποιητικών συμπτωμάτων μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι σωτήρια. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε εμφανίσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ιδιαίτερα εάν επιμείνουν ή επιδεινωθούν, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Η κατανόηση αυτών των σημαδιών και η γρήγορη δράση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών βλαβών και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων σε περίπτωση εμφράγματος.

Πηγές: verywellhealth.com, medicalnewstoday.com