ΥΓΕΙΑ

Διατροφή μητέρας: Πώς επηρεάζει τον κίνδυνο αυτισμού στο παιδί

Σινάνη Αικατερίνη

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, αναφέρουν ότι υπάρχει μια πιθανή σχέση μεταξύ ορισμένων περιπτώσεων αυτισμού και της προγεννητικής διατροφής.

Διατροφή μητέρας: Πώς επηρεάζει τον κίνδυνο αυτισμού στο παιδί

Οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες από δύο μεγάλες βάσεις δεδομένων με ιατρικά στοιχεία για χιλιάδες μητέρες και κόρες στη Νορβηγία και την Αγγλία.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι φαίνεται να υπάρχουν διατροφικοί, γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη αυτισμού στα παιδιά ενώ βρίσκονται ακόμη στη μήτρα, αν και η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη.

Οι ερευνητές εξέτασαν πιο προσεκτικά τον ρόλο της διατροφής, αναλύοντας πληροφορίες ασθενών από δύο μεγάλες βάσεις δεδομένων: την Avon Longitudinal Study of Parents and Children και τη Norwegian Mother, Father, and Child Cohort Study.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για τα έτη 2002 έως 2008 και 1990 έως 1992, τα οποία περιλάμβαναν στοιχεία για παιδιά ηλικίας έως 8 ετών. Συνολικά, ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 95.000 ζεύγη μητέρας/κόρης.

Διαπίστωσαν το εξής μοτίβο: Οι γυναίκες που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή, είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με αυτισμό σε σχέση με τις γυναίκες που έκαναν μια διατροφή λιγότερο υγιεινή.

Ως υγιεινή ορίστηκε η διατροφή που περιλαμβάνει την τακτική κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, ψαριών και δημητριακών ολικής αλέσεως και αποκλείει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, επεξεργασμένα κρέατα, αναψυκτικά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που ακολουθούσαν με συνέπεια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κοινωνικά ή/και επικοινωνιακά προβλήματα, ανεξάρτητα από τον αυτισμό.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η συσχέτιση και στις δύο περιπτώσεις ήταν ισχυρότερη στα ζεύγη μητέρας/κόρης παρά στα ζεύγη μητέρας/γιου.

Η μελέτη δεν εξηγεί γιατί οι γυναίκες που ακολουθούν πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο να αποκτήσουν αυτιστικό παιδί, αν και θεωρούν ότι πιθανώς να σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο οι τροφές επηρεάζουν το DNA ή την ανοσολογική διαδικασία.

Σημειώνουν επίσης ότι τα δεδομένα τους δεν αποσαφηνίζουν αν η επίδραση της διατροφής είχε αιτιώδη χαρακτήρα ή οφειλόταν σε άλλους παράγοντες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.