ΥΓΕΙΑ

Αυτό είναι το πιο παραγνωρισμένο σύμπτωμα της Covid-19

Σινάνη Αικατερίνη

Τον Ιανουάριο του 2020, ένας άνδρας που θα γινόταν γνωστός ως ο πρώτος τεκμηριωμένος ασθενής της Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, έφτασε στα επείγοντα νοσοκομείου.

Αυτό είναι το πιο παραγνωρισμένο σύμπτωμα της Covid-19

Δύο από τα συμπτώματά του, ο βήχας και ο πυρετός, ήταν μεταξύ εκείνων που θα γίνονταν γνωστά ως τα βασικά συμπτώματα της λοίμωξης με κορονοϊό.

Ο ασθενής είχε όμως επί δύο ημέρες και ναυτία και εμετούς.

Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει την Covid-19 με αναπνευστικά προβλήματα. Πολλοί ασθενείς ωστόσο, δεν εμφανίζουν ποτέ πονόλαιμο, βήχα ή πόνους στο σώμα, δήλωσε ο Δρ. Peter Chin-Hong, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Κάποιοι μάλιστα αισθάνονται περισσότερο σαν να έχουν τροφική δηλητηρίαση παρά οτιδήποτε άλλο.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο κορονοϊός είναι «σαν να πέφτει μια βόμβα στο σώμα μας», δήλωσε ο Δρ. Ken Cadwell, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ο οποίος μελετά πώς επηρεάζει η Covid-19 το έντερο.

«Θα το νιώσετε σε πολλά διαφορετικά όργανα, όχι μόνο στους πνεύμονες.
Με τα κρούσματα της λοίμωξης να αυξάνονται λόγω και των νέων παραλλαγών "FLiRT" που πυροδοτούν μια ακόμη καλοκαιρινή έξαρση, δείτε πώς να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε τα λιγότερο γνωστά γαστρεντερικά συμπτώματα.

Αναγνώριση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στο στομάχι

Σε ορισμένους ανθρώπους, τα γαστρεντερικά συμπτώματα εμφανίζονται κατά τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης, πριν αναπτύξουν πυρετό και βήχα. Οι περισσότεροι όμως δεν σκέφτονται ότι ίσως πρόκειται για Covid.

Η διάρροια είναι ένα κοινό γαστρεντερικό σύμπτωμα που σχετίζεται με την Covid-19, δήλωσε ο Δρ. Chin-Hong. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να χάσουν την όρεξή τους και να παρουσιάσουν ναυτία, κοιλιακό άλγος και εμετό.

Η Covid δεν εκδηλώνεται κάθε φορά με τα ίδια συμπτώματα, δήλωσε ο Δρ. Davey Smith, ειδικός σε θέματα λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Μπορεί να έχετε συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης και γαστρεντερικά συμπτώματα την επόμενη φορά. Το Paxlovid, ένα αντιιικό φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου, μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια.

Η ενυδάτωση είναι σημαντική για όποιον πάσχει από Covid, αλλά η κατανάλωση αρκετών υγρών είναι απαραίτητη εάν εμφανίσετε διάρροια ή εμετό. Εάν δυσκολεύεστε να συγκρατήσετε το φαγητό, προτιμήστε ήπιες τροφές όπως τοστ και μπανάνες, δήλωσε η Δρ. Adrienna Jirik, γαστρεντερολόγος στην Κλινική Cleveland.

Αν χρησιμοποιείτε το μπάνιο με άλλους, είναι σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα πρόληψης της διασποράς σωματιδίων του ιού, όπως το άνοιγμα παραθύρου για το καλό αερισμό.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα

Οι πιο κοινές παραλλαγές που κυκλοφορούν σήμερα, φαίνεται να προκαλούν τα ίδια συμπτώματα που έχουμε δει σε άλλα πρόσφατα στελέχη του ιού.

Εκτός από τις πεπτικές ενοχλήσεις, οι άνθρωποι συνήθως εμφανίζουν πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση και καταρροή, πόνους στο κεφάλι και στους μυς, πυρετό ή ρίγη, βήχα και κόπωση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Παρότι ορισμένοι άνθρωποι που νοσούν χάνουν την αίσθηση της γεύσης ή της όσφρησης, αυτό το σύμπτωμα είναι πολύ λιγότερο συχνό τώρα απ' ό,τι ήταν στις αρχές της πανδημίας.

Εάν γνωρίζετε ότι έχετε εκτεθεί στον ιό, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου όλα τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των γαστρεντερικών, δήλωσε ο Δρ. Chin-Hong.

«Εάν υπάρχει κάποιος στο σπίτι με Covid και εσείς έχετε διάρροια, πρέπει να κάνετε τη σύνδεση», είπε.

Πηγή: The New York Times