ΥΓΕΙΑ

Ομίχλη εγκεφάλου λόγω Covid: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο ο εμβολιασμός

Σινάνη Αικατερίνη

Υπολογίζεται ότι από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, ποσοστό του πληθυσμού που κυμαίνεται μεταξύ 10% και 30% έχει εμφανίσει κάποιας μορφής γνωστική εξασθένηση, η οποία εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως αδυναμία, σύγχυση, απώλεια μνήμης.

Ομίχλη εγκεφάλου λόγω Covid: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο ο εμβολιασμός

Ειδικότερα, έως και το 25% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από βαριά Covid-19 εμφανίζουν γνωστικά προβλήματα.

Eρευνητές στην Ιατρική Σχολή του Western and Washington University στο Σεντ Λούις, εξέτασαν πώς μπορεί να βοηθήσει ο εμβολιασμός στη μείωση των νοητικών επιπτώσεων μετά από λοίμωξη Covid-19.

Χρησιμοποιώντας μοντέλα τρωκτικών, εξέτασαν τον εγκέφαλό τους κατά τη διάρκεια της οξείας μόλυνσης αλλά και μετά την ανάρρωσή τους, για να διαπιστώσουν τι προκαλεί η λοίμωξη στα κύτταρα του ανοσοποιητικού που βρίσκονται στον εγκέφαλο και τις επιπτώσεις στα νευρικά κύτταρα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι ο ιός δεν μπορούσε να ανιχνευθεί στον εγκέφαλο ούτε του ανθρώπου ούτε των τρωκτικών, καθώς και ότι δεν εισέβαλε στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό σήμαινε ότι κάποιος άλλος μηχανισμός οδηγεί σε γνωστική εξασθένηση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μόλυνση με SARS-CoV-2 αύξανε τα επίπεδα της ιντερλευκίνης 1β (IL-1β) στον εγκέφαλο, μίας κυτοκίνης που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Παρατηρήθηκε επίσης ότι τα μοντέλα με αυξημένα επίπεδα IL-1β παρουσίαζαν απώλεια μνήμης αλλά και απώλεια νευρογένεσης, της διαδικασίας δηλαδή με την οποία σχηματίζονται νέοι νευρώνες στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η IL-1β ήταν ένας πιθανός μηχανισμός που οδηγεί στη γνωστική εξασθένηση που προκαλείται από τον SARS-CoV-2 και αναρωτήθηκαν αν αυτό μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό.

Εξετάζοντας στη συνέχεια πώς επηρεάστηκαν τα εμβολιασμένα τρωκτικά, διαπίστωσαν ότι ο εμβολιασμός φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα γνωστικών διαταραχών όπως η απώλεια μνήμης.

Συγκεκριμένα, ο εμβολιασμός φάνηκε να μειώνει τη φλεγμονή του εγκεφάλου και τα επίπεδα της IL-1β. Ως αποτέλεσμα, τα εμβολιασμένα τρωκτικά δεν είχαν τις ίδιες επιπτώσεις στη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Immunology.