ΥΓΕΙΑ

Τι σημαίνει αν ξαφνικά έχετε συχνοουρία και πώς σταματάει

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η συχνοουρία είναι μια κατάσταση όπου ένα άτομο αισθάνεται την ανάγκη ούρησης πιο συχνά από το συνηθισμένο.

Τι σημαίνει αν ξαφνικά έχετε συχνοουρία και πώς σταματάει
Bigstock

Αυτό μπορεί να διαταράξει την καθημερινή ζωή και τον ύπνο, οδηγώντας σε δυσφορία και κόπωση.

Η κατανόηση των αιτιών και η γνώση του τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι, για να διαχειριστείτε τη συχνοουρία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας.

Συχνοουρία: Αιτίες

1. Ουρολοίμωξη

Είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες συχνουρίας. Η μόλυνση ερεθίζει την ουροδόχο κύστη, οδηγώντας σε αυξημένη επιθυμία για ούρηση, που συχνά συνοδεύεται από αίσθημα καύσου.

2. Διαβήτης

Τόσο ο διαβήτης τύπου 1 όσο και ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προκαλέσουν συχνουρία. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αναγκάζουν τα νεφρά να εργαστούν πιο σκληρά για να φιλτράρουν και να απορροφήσουν την περίσσεια σακχάρου, οδηγώντας σε αυξημένη ανάγκη για ούρηση.

3. Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αναπτυσσόμενη μήτρα ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη, οδηγώντας σε συχνότερες επισκέψεις στην τουαλέτα.

4. Διουρητικά

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καταστάσεων όπως η υπέρταση και η κατακράτηση υγρών μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή ούρων, οδηγώντας σε συχνουρία.

5. Σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης

Αυτή η κατάσταση προκαλεί ξαφνικές, ακούσιες συσπάσεις του μυός της ουροδόχου κύστης, οδηγώντας σε συχνή επιθυμία για ούρηση ακόμα και αν η κύστη δεν είναι γεμάτη.

6. Διάμεση κυστίτιδα

Αυτή η χρόνια πάθηση προκαλεί πίεση και πόνο στην ουροδόχο κύστη και μερικές φορές γενικότερο πυελικό πόνο, οδηγώντας σε συχνοουρία.

7. Νευρολογικές διαταραχές

Καταστάσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, η νόσος του Πάρκινσον και το εγκεφαλικό μπορεί να επηρεάσουν τα νεύρα που τροφοδοτούν την κύστη, οδηγώντας σε συχνουρία.

8. Προβλήματα προστάτη

Στους άνδρες, ένας διευρυμένος προστάτης μπορεί να πιέσει την ουρήθρα και να εμποδίσει τη ροή των ούρων, προκαλώντας συχνότερη συστολή της ουροδόχου κύστης.

9. Διατροφικοί παράγοντες

Η κατανάλωση πάρα πολλών υγρών, ιδιαίτερα καφεϊνούχων ή αλκοολούχων ποτών, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή και τη συχνότητα των ούρων.

Urethritis-Urinary-Incontinence

Οικιακές θεραπείες για τη συχνοουρία

Εάν αντιμετωπίζετε συχνοουρία, υπάρχουν διάφορες σπιτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της πάθησης:

1. Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ

Τόσο η καφεΐνη όσο και το αλκοόλ μπορούν να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη και να αυξήσουν την παραγωγή ούρων. Η μείωση της πρόσληψης αυτών των ποτών μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της συχνότητας ούρησης.

2. Μείνετε ενυδατωμένοι, αλλά μην το παρακάνετε

Αν και είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι, η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να αυξήσει την ανάγκη σας για ούρηση. Επιδιώξτε περίπου 6 έως 8 ποτήρια νερού την ημέρα, αλλά ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας και το κλίμα στην περιοχή σας αυτό μπορεί να αλλάξει.

3. “Εκπαίδευση” ουροδόχου κύστης

Αυτή περιλαμβάνει τη σταδιακή αύξηση των διαστημάτων μεταξύ των επισκέψεων στην τουαλέτα, για να εκπαιδεύσετε την κύστη σας να συγκρατεί τα ούρα για μεγαλύτερες περιόδους. Ξεκινήστε καθυστερώντας την ούρηση κατά 10 λεπτά, αυξάνοντας σταδιακά τον χρόνο καθώς αισθάνεστε πιο άνετα.

4. Ασκήσεις πυελικού εδάφους

Οι ασκήσεις τύπου kegel μπορούν να ενισχύσουν τους μύες που ελέγχουν την ούρηση και να βελτιώσουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Για να εκτελέσετε ασκήσεις Kegel, συσπάστε τους μύες που χρησιμοποιείτε για να σταματήσετε την ούρηση, κρατήστε το για μερικά δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, χαλαρώστε. Επαναλάβετε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

5. Παρακολουθήστε τη διατροφή σας

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά, όπως τα πικάντικα τρόφιμα, τα ανθρακούχα ποτά και τα εσπεριδοειδή, μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη. Η τήρηση ενός ημερολογίου τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να αποφύγετε εκείνες τις τροφές/ποτά που σας προκαλούν συχνοουρία.

6. Διαχειριστείτε την κατανάλωση υγρών πριν τον ύπνο

Αποφύγετε να πίνετε μεγάλες ποσότητες υγρών πριν τον ύπνο. Προσπαθήστε να ολοκληρώσετε την κατανάλωση υγρών τουλάχιστον μερικές ώρες πριν πάτε για ύπνο.

7. Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο κύστης

Η παρακολούθηση του πόσο συχνά ουρείτε και τι τρώτε και πίνετε μπορεί να βοηθήσει εσάς και τον γιατρό σας να αναγνωρίσετε τα μοτίβα και τα ερεθίσματα, διευκολύνοντας τη διαχείριση της πάθησης.

8. Εξασκηθείτε σε καλές συνήθειες στην τουαλέτα

Φροντίστε να αδειάζετε πλήρως την ουροδόχο κύστη σας κάθε φορά που ουρείτε. Η διπλή ούρηση ή το να πάτε στην τουαλέτα και μετά να προσπαθήσετε ξανά λίγα λεπτά αργότερα, μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι η κύστη σας είναι εντελώς άδεια.

Πηγή: clevelandclinic.org