ΥΓΕΙΑ

Πότε η συχνοουρία είναι ανησυχητική

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η συχνοουρία μπορεί να είναι μια απλώς άβολη και προσωρινή κατάσταση, αλλά μπορεί επίσης να υποδεικνύει υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Πότε η συχνοουρία είναι ανησυχητική
Bigstock

Αν και ορισμένες αιτίες είναι καλοήθεις, όπως η αυξημένη κατανάλωση υγρών, η συχνοουρία μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα πιο σοβαρών καταστάσεων.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι χαρακτηρίζεται ως συχνή ούρηση, προσδιορίζει τις αιτίες, αξιολογεί τη σοβαρότητα για το πότε να πάτε σε γιατρό και παρέχει φυσικές θεραπείες για τη διαχείρισή της.

Τι λογίζεται ως συχνοουρία

Η συχνοουρία τυπικά ορίζεται ως η ανάγκη για ούρηση περισσότερες από 8 φορές σε ένα 24ωρο.

Μπορεί να διαταράξει τις καθημερινές δραστηριότητες και τα μοτίβα ύπνου, ειδικά εάν περιλαμβάνει το ξύπνημα πολλές φορές τη νύχτα για να ουρήσετε (νυκτουρία). Ο αριθμός των φορών που ένα άτομο ουρεί ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η κατανάλωση υγρών, η ηλικία και η γενική υγεία, αλλά η συχνοουρία συνήθως προκαλεί ανησυχία, όταν αρχίζει να παρεμβαίνει στις κανονικές ρουτίνες ή να επιμένει με την πάροδο του χρόνου.

Urinating-Toilet-Urinary-Pain

Αιτίες συχνοουρίας

Η συχνοουρία μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, κάποιες καλοήθεις και άλλες που απαιτούν ιατρική φροντίδα. Εδώ είναι οι πιο κοινές αιτίες:

  1. Αυξημένη κατανάλωση υγρών: Η κατάποση υπερβολικών ποσοτήτων υγρών, ειδικά εκείνων που περιέχουν καφεΐνη ή αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερη ούρηση. Τόσο η καφεΐνη όσο και το αλκοόλ δρουν ως διουρητικά, διεγείροντας τα νεφρά να παράγουν περισσότερα ούρα.
  2. Λοιμώξεις: Οι ουρολοιμώξεις είναι από τις πιο κοινές αιτίες συχνοουρίας, ειδικά στις γυναίκες. Συμβαίνουν όταν βακτήρια μολύνουν το ουροποιητικό σύστημα, προκαλώντας φλεγμονή και ερεθισμό, που προκαλεί την επείγουσα ανάγκη για ούρηση. Τα συνοδά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου, κοιλιακό άλγος και θολά ούρα.
  3. Διαβήτης: Τόσο ο διαβήτης τύπου 1 όσο και ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσουν σε συχνοουρία. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αναγκάζουν τα νεφρά να εργάζονται σκληρότερα για να φιλτράρουν και να απορροφούν τη γλυκόζη. Όταν αδυνατούν να το κάνουν, η περίσσεια γλυκόζης απεκκρίνεται στα ούρα, οδηγώντας σε αφυδάτωση και αυξημένη δίψα, η οποία οδηγεί σε ακόμα περισσότερη ούρηση.
  4. Σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης (OAB): Το OAB χαρακτηρίζεται από επείγουσα ανάγκη για ούρηση λόγω ακούσιων συσπάσεων των μυών της ουροδόχου κύστης. Το OAB μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και χωρίς γεμάτη κύστη και τα άτομα με OAB μπορεί να αισθάνονται την ανάγκη να ουρούν συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.
  5. Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα διουρητικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, έχουν σχεδιαστεί για να αυξάνουν την παραγωγή ούρων. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν το σώμα να αποβάλει την περίσσεια υγρών, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε συχνοουρία ως παρενέργεια.
  6. Διάμεση κυστίτιδα: Αυτή η χρόνια πάθηση προκαλεί πίεση στην ουροδόχο κύστη, πόνο στην ουροδόχο κύστη και μερικές φορές πυελικό πόνο. Μπορεί να οδηγήσει σε συχνή ούρηση, καθώς τα άτομα με αυτή την πάθηση μπορεί να αισθάνονται την ανάγκη να ανακουφίζουν συχνά την πίεση της ουροδόχου κύστης, για να διαχειριστούν την ενόχληση.
  7. Εγκυμοσύνη: Κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη, οι ορμονικές αλλαγές αυξάνουν τη ροή του αίματος στα νεφρά, οδηγώντας σε συχνότερη ούρηση. Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, η διογκώμενη μήτρα ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη, η οποία μπορεί επίσης να αυξήσει την επιθυμία για ούρηση.
  8. Προβλήματα προστάτη: Στους άνδρες, ένας διευρυμένος προστάτης μπορεί να πιέσει την ουρήθρα, προκαλώντας συχνή και μερικές φορές ατελή ούρηση. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια κοινή πάθηση στους ηλικιωμένους άνδρες, που οδηγεί σε συνεχή επιθυμία για ούρηση, ειδικά τη νύχτα.
  9. Άλλες καταστάσεις υγείας: Οι πέτρες στην ουροδόχο κύστη, οι λοιμώξεις των νεφρών και κάποιες νευρολογικές διαταραχές μπορούν επίσης να συμβάλουν στη συχνή ούρηση. Καταστάσεις όπως το άγχος και η αφυδάτωση μπορεί έμμεσα να κάνουν το ίδιο, αλλάζοντας τις σωματικές αποκρίσεις ή συγκεντρώνοντας τα ούρα, γεγονός που ερεθίζει την ουροδόχο κύστη.
Urinary-System-Ache -Bladder-Pain-Cystitis

Πότε η συχνοουρία είναι αρκετά σοβαρή ώστε να πάτε σε γιατρό

Η συχνοουρία μπορεί μερικές φορές να υποδεικνύει σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή, εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα μαζί με συχνοουρία:

  • Πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
  • Αίμα στα ούρα
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους ή κόπωση
  • Υψηλός πυρετός ή ρίγη
  • Επίμονη επιθυμία για ούρηση παρά την άδεια κύστη

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός θα συστήσει εξετάσεις για καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι λοιμώξεις των νεφρών ή προβλήματα στον προστάτη, ώστε να προσδιοριστεί η υποκείμενη αιτία και να αναπτυχθεί ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.

Τι να κάνετε στο σπίτι για να διαχειριστείτε τη συχνοουρία με φυσικό τρόπο

Υπάρχουν διάφορες φυσικές προσεγγίσεις, που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να μειώσετε το πρόβλημα:

  1. Περιορίστε τα υγρά πριν τον ύπνο: Για να αποτρέψετε τη νυχτερινή ούρηση, προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση υγρών το βράδυ. Αποφύγετε ειδικά τα διουρητικά, όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ.
  2. Εκπαίδευση ουροδόχου κύστης: Η “προπόνηση” της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνει σταδιακή παράταση του χρόνου μεταξύ των επισκέψεων στην τουαλέτα. Ξεκινήστε πηγαίνοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα και, στη συνέχεια, αυξήστε αργά τον χρόνο κάθε χρήσης τουαλέτας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών της ουροδόχου κύστης και στην μείωση της συχνότητας ούρησης.
  3. Ασκήσεις πυελικού εδάφους: Ασκήσεις όπως οι λεγόμενες kegels μπορούν να ενισχύσουν τους μύες του πυελικού εδάφους, οι οποίοι υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη και το ουροποιητικό σύστημα. Η ενδυνάμωση αυτών των μυών θα μειώσει τα συμπτώματα της υπερδραστήριας κύστης και της συχνοουρίας.
  4. Διατροφικές προσαρμογές: Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα πικάντικα τρόφιμα, τα εσπεριδοειδή και τα τεχνητά γλυκαντικά, μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη. Προσπαθήστε να κρατάτε ένα ημερολόγιο σίτισης, για να προσδιορίζετε τυχόν τρόφιμα ή ποτά που μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας και να τα μειώσετε ή να τα εξαλείψετε από τη διατροφή σας.
  5. Ισορροπία ενυδάτωσης: Αν και είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι, η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε συχνοουρία. Βάλτε στόχο να πίνετε αρκετό νερό, για να παραμένετε ενυδατωμένοι, χωρίς να το παρακάνετε.
  6. Αποφύγετε τα ερεθιστικά της ουροδόχου κύστης: Η καφεΐνη, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά και τα όξινα ποτά μπορούν να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη. Η περικοπή αυτών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της επιθυμίας για συχνή ούρηση.
Urinary-System-Kidney

Συχνές Ερωτήσεις

“Η συχνοουρία σημαίνει προβλήματα στα νεφρά;”

Η συχνοουρία μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα στα νεφρά, ειδικά εάν συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πόνος στην πλάτη, κόπωση ή αίμα στα ούρα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως τα επίπεδα ενυδάτωσης ή μια ουρολοίμωξη.

“Σε τι διαφέρει η συχνοουρία από την υπερδραστήρια κύστη;”

Συχνοουρία σημαίνει απλώς ανάγκη για συχνή ούρηση, ενώ η υπερδραστήρια κύστη περιλαμβάνει μια έντονη, ξαφνική επιθυμία για ούρηση λόγω ακούσιων συσπάσεων των μυών της ουροδόχου κύστης, ακόμα κι αν η κύστη δεν είναι γεμάτη.

“Μπορεί η αφυδάτωση να προκαλέσει συχνοουρία;”

Αν και η καθαυτή αφυδάτωση δεν προκαλεί άμεσα συχνοουρία, μπορεί να οδηγήσει σε συμπυκνωμένα ούρα, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη και να οδηγήσουν σε ένα αίσθημα επείγουσας ανάγκης για αποβολή τους (ούρηση).

Σύνοψη

Η συχνοουρία μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων παραγόντων τρόπου ζωής, ιατρικών καταστάσεων και υποκείμενων προβλημάτων υγείας. Οι σπιτικές θεραπείες, όπως η “προπόνηση” της ουροδόχου κύστης, οι διατροφικές αλλαγές και οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε πότε η συχνοουρία είναι σημάδι πιο σοβαρού προβλήματος.

Η διαβούλευση με γιατρό μπορεί να διασφαλίσει την ακριβή διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία, οδηγώντας σε βελτιωμένη άνεση και ποιότητα ζωής.

Πηγές: clevelandclinic.org, webmd.com, msdmanuals.com, medicalnewstoday.com, mayoclinic.org