ΥΓΕΙΑ

Είναι η παχυσαρκία κληρονομική;

Σινάνη Αικατερίνη

Παιδίατροι, επιδημιολόγοι και ειδικοί προληπτικής ιατρικής από το Ισραήλ και τη Δανία, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που γεννιούνται από γονείς που ήταν παχύσαρκοι όταν ήταν 17 ετών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα στην ίδια ηλικία.

Είναι η παχυσαρκία κληρονομική;

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του υποχρεωτικού ιατρικού ελέγχου πριν από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στο Ισραήλ.

Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στο Ισραήλ παρείχε επί σειρά ετών μοναδικά ιατρικά δεδομένα για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη χώρα.

Επειδή περιλαμβάνει ιατρικές εξετάσεις καταλληλότητας πριν από τη θητεία και διεξάγεται για πολλές γενιές, αποτελεί τράπεζα βιολογικών, κληρονομικών και ιατρικών δεδομένων για πολλές γενιές, επιτρέποντας συγκρίσεις δεδομένων για συγγενικά άτομα όταν ήταν στην ίδια ηλικία.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τον ΔΜΣ 447.883 απογόνων στην ηλικία των 17 ετών με τους γονείς τους στην ηλικία των 17 ετών. Τα δεδομένα των συμμετεχόντων συλλέχθηκαν για τα έτη 1986 έως 2018.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα 17χρονα παιδιά που γεννήθηκαν από γονείς που ήταν παχύσαρκοι στα 17 τους, είχαν 77% πιθανότητες να είναι παχύσαρκα όταν ήταν 17 ετών. Αντίθετα, τα παιδιά που γεννήθηκαν από γονείς που είχαν υγιές βάρος στα 17 τους, είχαν μόλις 15% πιθανότητες να είναι παχύσαρκα στην ηλικία των 17 ετών. Αν και οι δύο γονείς ήταν σοβαρά λιποβαρείς στα 17 τους, οι πιθανότητες οι απόγονοί τους να είναι παχύσαρκοι στα 17 τους, ήταν μόλις 3,3%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι κόρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκες υπό αυτές τις συνθήκες από ό,τι οι γιοι, καθώς και στις περιπτώσεις που μόνο η μητέρα ήταν παχύσαρκη ως έφηβη.

Οι απόγονοι και των δύο φύλων βρέθηκε ότι είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι στα 17 τους, εάν και οι δύο γονείς ήταν παχύσαρκοι στην ίδια ηλικία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αριθμοί υποστηρίζουν τη θεωρία περί κληρονομικότητας στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας στους εφήβους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.