ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Γιατί κινδυνεύουν όσοι πίνουν νερό από πλαστικά μπουκάλια

Σινάνη Αικατερίνη

Όσοι πίνουν νερό από πλαστικά μπουκάλια κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας πρωτοποριακής μελέτης.

Διαβήτης: Γιατί κινδυνεύουν όσοι πίνουν νερό από πλαστικά μπουκάλια

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χημική ουσία BPA (δισφαινόλη Α) που χρησιμοποιείται για την κατασκευή συσκευασιών τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών μπουκαλιών νερού, μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τον μεταβολισμό του σακχάρου στο σώμα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η BPA ανήκει στους λεγόμενους ορμονικούς διαταράκτες.

«Είναι τα πρώτα ευρήματα που παρέχουν αποδείξεις ότι η χορήγηση BPA μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι επιστήμονες από το Πολυτεχνείο της Καλιφόρνιας.

Οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία σε 40 υγιείς ενήλικες να λάβουν είτε εικονικό φάρμακο (placebo), είτε περίπου 50 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους τους BPA καθημερινά – δόση η οποία σήμερα κρίνεται ασφαλής από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA). Εκείνοι στους οποίους χορηγήθηκε BPA ανταποκρίνονταν λιγότερο στην ινσουλίνη μετά από 4 ημέρες.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ίσως η ασφαλής δόση θα πρέπει να επανεξεταστεί και ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να προτείνουν αυτές τις αλλαγές στους ασθενείς», προειδοποίησαν οι ερευνητές.

Η μείωση της έκθεσης σε BPA με τη χρήση μπουκαλιών από ανοξείδωτο ατσάλι ή γυαλί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, είπαν.

Τα πλαστικά μπουκάλια υπάρχουν πλέον παντού στον κόσμο λόγω της ευκολίας τους, όλο και περισσότερα στοιχεία όμως, εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των χημικών συστατικών τους στην υγεία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes.