ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος ήπατος: Τεστ αίματος τον ανιχνεύει με 91% ακρίβεια

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια νέα εξέταση αίματος με συνδρομή Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσε να βελτιώσει την ανίχνευση του καρκίνου του ήπατος, που είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους, επειδή η έγκαιρη διάγνωση είναι δύσκολη.

Καρκίνος ήπατος: Τεστ αίματος τον ανιχνεύει με 91% ακρίβεια
Bigstock

Το νέο τεστ αίματος αναζητά “γονίδια σύντηξης”: δύο διαφορετικά γονίδια που έχουν συνδεθεί μεταξύ τους, παράγοντας πρωτεΐνες που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο ήπατος.

Μια δοκιμή για 4 συγκεκριμένους συνδυασμούς γονιδίων σύντηξης ήταν 83% έως 91% ακριβής στην πρόβλεψη της εμφάνισης ηπατοκυτταρικού καρκινώματος (HCC), της πιο κοινής μορφής καρκίνου του ήπατος, σύμφωνα με την σχετική δημοσίευση της έρευνας στο American Journal of Pathology.

Η ακρίβεια αυξήθηκε στο 95% όταν οι ερευνητές συνδύασαν την νέα αναζήτηση γονιδίων σύντηξης με μια ήδη υπάρχουσα εξέταση καρκίνου του ήπατος, που αξιολογεί την παρουσία άλφα-εμβρυϊκής πρωτεΐνης στο αίμα.

Οι καρκίνοι του ήπατος απελευθερώνουν άλφα-εμβρυϊκή πρωτεΐνη στην κυκλοφορία του αίματος, αλλά αυτή η εξέταση από μόνη της δεν είναι πάντα ακριβής, εξήγησαν οι ερευνητές.

“Το μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης για τον εντοπισμό γονιδίων σύντηξης βελτιώνει σημαντικά τον ρυθμό έγκαιρης ανίχνευσης του ηπατοκυτταρικού καρκίνου έναντι της σκέτης εξέτασης για τον εντοπισμό άλφα-εμβρυϊκής πρωτεΐνης”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Jian-Hua Luo , καθηγητής Παθολογίας στο Κέντρο Ερευνών Ήπατος του Πίτσμπουργκ.

“Το νέο τεστ αίματος μπορεί να χρησιμεύσει ως σημαντικό εργαλείο για την ανίχνευση καρκίνου του ήπατος και για την παρακολούθηση του αντίκτυπου της θεραπείας. Αυτό το τεστ θα βρει εγκαίρως ασθενείς που είναι πιθανό να έχουν ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα”, πρόσθεσε.

Έως και το 60% των καρκίνων του ήπατος διαγιγνώσκονται μόνο σε προχωρημένα στάδια. Έτσι, η πιθανότητα επιβίωσης είναι μόλις 20%, ανέφεραν οι ερευνητές:

“Η πρώιμη θεραπεία του καρκίνου του ήπατος έχει ποσοστό πενταετούς επιβίωσης 90%, ενώ η καθυστερημένη θεραπεία έχει μόνο 20%. Ωστόσο, οι περισσότεροι καρκίνοι του ήπατος εμφανίζονται ύπουλα και χωρίς πολλά συμπτώματα. Αυτό κάνει την έγκαιρη διάγνωση δύσκολη”.

Για να δουν εάν μια γενετική εξέταση θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανίχνευση του καρκίνου του ήπατος, οι ερευνητές αναζήτησαν μια ομάδα 9 διαφορετικών γονιδίων σύντηξης σε δείγματα αίματος από 61 ασθενείς με καρκίνο ήπατος και 75 άλλους ασθενείς με διαφορετικές ασθένειες.

Επτά από τα εννέα γονίδια σύντηξης ανιχνεύθηκαν συχνά σε ασθενείς με καρκίνο ήπατος, ανακάλυψαν οι ερευνητές και πρόσθεσαν ότι αυτά τα γονίδια σύντηξης προέκυψαν από υποκείμενες ανωμαλίες στα καρκινικά κύτταρα:

“Ήταν προϊόντα παθολογικών διεργασιών, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του καρκίνου. Οι φυσιολογικοί ιστοί δεν περιείχαν αυτά τα χρωμοσωμικά χαρακτηριστικά και, ως εκ τούτου, δεν εξέφραζαν αυτές τις γονιδιακές καταγραφές. Η ανίχνευση αυτών των γονιδίων σύντηξης στα δείγματα ορού υποδηλώνει την παρουσία καρκινικών κυττάρων”.

Πηγή: healthday.com