ΥΓΕΙΑ

Ροχαλητό: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης υπέρτασης

Σινάνη Αικατερίνη

Το δυνατό ροχαλητό μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια θορυβώδης ενόχληση. Αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι επικίνδυνης υπέρτασης.

Ροχαλητό: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης υπέρτασης

Νέα έρευνα ειδικών σε θέματα ύπνου στο Πανεπιστήμιο Flinders, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι, ειδικά οι υπέρβαροι μεσήλικες άνδρες, που ροχαλίζουν τακτικά τη νύχτα, είναι πιο πιθανό να έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση και ανεξέλεγκτη υπέρταση.

Η μελέτη με τίτλο «Το τακτικό ροχαλητό συνδέεται με ανεξέλεγκτη υπέρταση», είναι η μεγαλύτερη αντικειμενική μελέτη και η πρώτη που χρησιμοποιεί τεχνολογίες παρακολούθησης στο σπίτι για παρατεταμένη περίοδο, προκειμένου να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ ροχαλητού και υπέρτασης.

«Για πρώτη φορά, μπορούμε να πούμε αντικειμενικά ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ του τακτικού νυχτερινού ροχαλητού και της υψηλής αρτηριακής πίεσης», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Bastien Lechat από το Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας Flinders (FHMRI) και το Κολέγιο Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας.

«Διαπιστώσαμε ότι το 15% των συμμετεχόντων στη μελέτη, οι οποίοι ήταν κυρίως υπέρβαροι άνδρες, ροχαλίζουν κατά μέσο όρο για περισσότερο από το 20% της διάρκειας του νυχτερινού ύπνου και ότι αυτό το τακτικό νυχτερινό ροχαλητό συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και μη ελεγχόμενη υπέρταση. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της εξέτασης του ροχαλητού ως παράγοντα ύπνου, στο πλαίσιο της διαχείρισης της υπέρτασης», λέει ο Δρ. Lechat.

Το ροχαλητό είναι ένα συχνό φαινόμενο, που επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ενώ συχνά υποτιμάται όσον αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις του στην υγεία. Το ροχαλητό και η υπνική άπνοια συχνά επικαλύπτονται, υποδεικνύοντας κοινές κοινές αιτίες.

«Παρατηρήσαμε ότι σε όσους ροχαλίζουν τακτικά ο κίνδυνος να έχουν μη ελεγχόμενη υπέρταση ήταν σχεδόν διπλάσιος. Ο κίνδυνος αυτός σχεδόν διπλασιάστηκε και σε άτομα που ροχάλιζαν τακτικά και είχαν άπνοια ύπνου σε σχέση με εκείνους που δεν ροχάλιζαν τακτικά», λέει ο καθηγητής Danny Eckert, διευθυντής του Τμήματος Υγείας του Ύπνου στο Πανεπιστήμιο Flinders και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Το ροχαλητό από μόνο του μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως προειδοποιητικό σημάδι υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς η κακή ποιότητα ύπνου λόγω ροχαλητού μπορεί να επιδεινώσει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Υπέρταση είναι ο ιατρικός όρος για την υψηλή αρτηριακή πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιοπάθεια ή νεφροπάθεια.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα παρακολούθησης του ύπνου που συλλέχθηκαν μέσω ενός αισθητήρα που τοποθετήθηκε κάτω από το στρώμα για την ανίχνευση του ροχαλητού και της άπνοιας στον ύπνο, σε συνδυασμό με ένα οικιακό μετρητή αρτηριακής πίεσης που τοποθετήθηκε στο σπίτι 12.000 συμμετεχόντων παγκοσμίως σε διάστημα εννέα μηνών.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα και διερευνά τις πιθανές σχέσεις μεταξύ του ροχαλητού, της άπνοιας ύπνου και της υπέρτασης με τη χρήση αντικειμενικών αξιολογήσεων στα σπίτια των ανθρώπων, αποκαλύπτοντας σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές συνέπειες του ροχαλητού στον κίνδυνο υπέρτασης», λέει ο Δρ. Lechat.

«Επισημαίνει επίσης την ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη το ροχαλητό στο πλαίσιο της κλινικής φροντίδας και της διαχείρισης των προβλημάτων ύπνου, ιδίως στο πλαίσιο της διαχείρισης της υπέρτασης. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης ανοίγουν το δρόμο για την περαιτέρω διερεύνηση του κατά πόσον οι θεραπευτικές παρεμβάσεις που αφορούν το ροχαλητό, μπορούν να μειώσουν την υπέρταση και τους κινδύνους που συνδέονται με αυτήν», προσθέτει.

Εάν εμφανίζετε ροχαλητό μαζί με σημάδια ανεπαρκούς ύπνου, υπερβολική υπνηλία ή παρατηρούνται προβλήματα αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, καλό είναι να κάνετε μια συζήτηση με το γιατρό σας ή έναν ειδικό, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει μια μελέτη ύπνου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό npj Digital Medicine.