Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει ακόμη και η παροδική μοναξιά
Γενικά δεν θεωρείτε τον εαυτό σας μοναχικό άτομο, υπάρχουν όμως στιγμές που νιώθετε μοναξιά;
Αν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους, ακόμη και η παροδική απώλεια της σύνδεσης με τους άλλους, μπορεί να επηρεάσει τη σωματική σας υγεία, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.
«Πολλές έρευνες επικεντρώνονται στο ότι η μοναξιά είναι ένα δυαδικό χαρακτηριστικό - είτε είσαι μόνος είτε όχι. Αλλά με βάση τις δικές μας ζωές, ξέρουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Κάποιες μέρες είναι χειρότερες από άλλες - ακόμη και κάποιες ώρες», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dakota Witzel.
«Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις διακυμάνσεις της καθημερινής μοναξιάς, μπορούμε να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε πώς επηρεάζει την υγεία μας», δήλωσε η Witzel, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Υγιούς Γήρανσης του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
Η μακροχρόνια μοναξιά αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για την υγεία, σε βαθμό που το 2023 χαρακτηρίστηκε από Αμερικανούς γιατρούς πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η μοναξιά συνδέεται με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας, ενώ αυξάνει κατά 29% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, κατά 32% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στους ηλικιωμένους.
Τι γίνεται όμως με την παροδική μοναξιά, δηλαδή αυτή που μπορεί να διαρκεί κάποιες στιγμές ή λίγες ημέρες;
Η Witzel και οι συνεργάτες της εξέτασαν στοιχεία για Αμερικανούς μέσης ηλικίας που συμμετείχαν στην Εθνική Μελέτη Καθημερινών Εμπειριών (NSDE). Της προσπάθειας ηγείται ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης David Almeida, καθηγητής ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Οι ερευνητές έκαναν τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες και παρακολουθούσαν καθημερινά επί οκτώ ημέρες τα συναισθηματικά τους σκαμπανεβάσματα. Παρακολουθούσαν επίσης τους συμμετέχοντες για τυχόν προβλήματα σωματικής υγείας.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι όσο λιγότερο μοναχικά ένιωθε ένα άτομο μια δεδομένη ημέρα, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να έχει καθημερινά σωματικά συμπτώματα όπως κόπωση ή πονοκέφαλο, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Εάν εμφανίζονταν τέτοια συμπτώματα, ήταν λιγότερο σοβαρά σε μια ημέρα «χαμηλής μοναξιάς» από ό,τι σε μια ημέρα που το άτομο αισθανόταν πιο μοναχικά.
«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η δυναμική της καθημερινής μοναξιάς μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μοναξιάς στην υγεία», δήλωσε ο Almeida.
«Η αύξηση των συναισθημάτων κοινωνικής σύνδεσης έστω και για μία ημέρα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερα προβλήματα υγείας εκείνη την ημέρα. Μια τέτοια καθημερινή εστίαση προσφέρει μια διαχειρίσιμη και ελπιδοφόρα μικρο-παρέμβαση για τα άτομα που αισθάνονται μοναξιά».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Health Psychology.