Γιατί ολοένα και περισσότεροι νέοι έχουν κολπική μαρμαρυγή
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια κοινή καρδιακή πάθηση μεταξύ των ηλικιωμένων, αλλά επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νεαρότερους ανθρώπους.
Ερευνητές εξέτασαν αρχεία υγείας 67.221 ατόμων με κολπική μαρμαρυγή (ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός) και διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 25% ήταν κάτω των 65 ετών.
“Ίσως ο επιπολασμός της κολπικής μαρμαρυγής στον νεαρότερο πληθυσμό αυξάνεται πολύ περισσότερο από ό,τι αναγνωρίζουμε. Το να έχεις κολπική μαρμαρυγή σε μικρότερη ηλικία δεν είναι καλό”, είπε η δρ. Aditya Bhonsale, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως θρόμβους αίματος, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό. Έρευνα έδειξε, ότι οι νεαρότεροι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, καρδιακών προσβολών και θανάτου σε σύγκριση με άτομα της ηλικίας τους χωρίς την πάθηση.
Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα κολπικής μαρμαρυγής στους νέους
Η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης και η καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής. Έρευνες δείχνουν, ότι τα άτομα με ένα τέτοιο αυξημένο παράγοντα κινδύνου έχουν περισσότερες από 1 στις 3 πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή στη διάρκεια της ζωής τους.
“Οι παράγοντες κινδύνου είναι πιο συνηθισμένοι από ποτέ και γνωρίζουμε ότι συχνά δεν αντιμετωπίζονται”, δήλωσε με την σειρά του ο δρ. Jonathan P. Piccini, κλινικός ηλεκτροφυσιολόγος καρδιάς και καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Duke.
Τα αυξανόμενα ποσοστά διαβήτη και παχυσαρκίας μεταξύ των νεαρών ενηλίκων την τελευταία δεκαετία μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση της πρώιμης έναρξης κολπικής μαρμαρυγής. Οι προηγμένες μέθοδοι προσυμπτωματικού ελέγχου βοηθούν επίσης να εξηγηθούν ορισμένες από τις προηγούμενες διαγνώσεις.
“Βελτιωνόμαστε στον έγκαιρο εντοπισμό της καρδιαγγειακής νόσου και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κυκλοφορούν με μια συσκευή καταγραφής του καρδιακού ρυθμού”, είπε ο δρ. Piccini.
Κολπική μαρμαρυγή: Πώς μπορούν οι νέοι να μειώσουν την πιθανότητα
Η κολπική μαρμαρυγή δεν μπορεί να προληφθεί πλήρως και τα ακριβή αίτια πολλών κρουσμάτων της νόσου παραμένουν άγνωστα. Ωστόσο, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου.
“Η τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου έχει πραγματική σημασία. Το να κάνεις τα πάντα σωστά δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα εκδηλώσεις κολπική μαρμαρυγή. Αλλά υπάρχουν άτομα που επειδή αντιμετωπίζουν τους επιμέρους παράγοντες κινδύνου, έχουν και δραματική μείωση στην κολπική μαρμαρυγή”, είπε ο δρ. Piccini.
Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η διαχείριση της υπέρτασης, η μείωση της καφεΐνης και του αλκοόλ και η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.
Ο δρ. Piccini σημείωσε ότι οι τρέχουσες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας συνιστούν άσκηση μέτριας έντασης για 210 λεπτά την εβδομάδα για άτομα με κολπική μαρμαρυγή.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής, χειρουργικές επεμβάσεις και φάρμακα όπως β-αναστολείς και αραιωτικά αίματος, επίσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου.
Πηγή: verywellhealth.com