Γιατί... συρρικνωνόμαστε καθώς γερνάμε;
Οι καταπιεσμένοι σπόνδυλοι και οι εκφυλισμένοι δίσκοι στην σπονδυλική στήλη είναι μόνο δύο από τα πράγματα που πρέπει να περιμένετε καθώς περνούν τα χρόνια.
Η σπονδυλική σας στήλη μπορεί να αρχίσει να συρρικνώνεται ήδη από τα 30 σας.
Τα αίτια αυτής της σταδιακής καταστροφής είναι ποικίλα, με ίσως το πιο προφανές να είναι η αύξηση της καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης. Αυτό το “καμπούριασμα” που σχετίζεται με την ηλικία είναι γνωστό ως κύφωση και εμφανίζεται καθώς οι μυϊκές μας ίνες μειώνονται με τα χρόνια. Ως αποτέλεσμα, οι μύες που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη γίνονται πιο αδύναμοι και αρχίζουμε να χάνουμε την... μάχη ενάντια στη βαρύτητα, και τελικά δεν μπορούμε να σταθούμε ευθυτενείς.
Ευτυχώς, ωστόσο, η κύφωση δεν είναι μια αναπόφευκτη κατάσταση και μπορεί να προληφθεί με τη διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής και την τακτική άσκηση. Ιδεατά, αυτό είναι κάτι στο οποίο όλοι θα πρέπει να στοχεύουμε σε όλη μας τη ζωή και είναι πολύ πιο εύκολο να αποφύγουμε την κύφωση παραμένοντας δραστήριοι καθώς μεγαλώνουμε παρά να την αντιστρέψουμε, ξεκινώντας τακτική άσκηση μόνο όταν γεράσουμε.
Και ενώ το “καμπούριασμα” δεν είναι το ίδιο με τη συρρίκνωση, άλλες διαδικασίες που σχετίζονται με την ηλικία μας κάνουν να γίνουμε κυριολεκτικά μικρότεροι σε μέγεθος. Μεταξύ των πιο σημαντικών παραγόντων αυτής της πραγματικότητας είναι η μείωση της οστικής πυκνότητας, η οποία πιστεύεται ότι προκαλείται από την μείωση των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης καθώς μεγαλώνουμε.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D και η μείωση της νεφρικής απορρόφησης ασβεστίου σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί επίσης να επιδεινώσουν αυτή τη διαδικασία, οδηγώντας μερικές φορές σε μια ασθένεια των οστών γνωστή ως οστεοπόρωση. Καθώς τα οστά γίνονται πιο αδύναμα και πιο πορώδη, οι σπόνδυλοι που αποτελούν τη σπονδυλική μας στήλη μπορεί να συνθλιβούν κάτω από το βάρος μας, προκαλώντας σπασίματα που είναι γνωστά ως συμπιεστικά κατάγματα.
Παραδόξως, τα περισσότερα συμπιεστικά κατάγματα είναι χωρίς πόνο, γι' αυτό τείνουμε να μην τα παρατηρούμε καθώς η σπονδυλική μας στήλη γίνονται ολοένα και πιο... συμπαγής με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, καθώς αυτά τα κατάγματα συσσωρεύονται και περισσότεροι από τους σπονδύλους μας συμπιέζονται, το ύψος μας συνεχίζει να μειώνεται.
Αυτή η επίδραση συχνά επιδεινώνεται από τον εκφυλισμό των δίσκων της σπονδυλικής στήλης, οι οποίοι κάθονται ανάμεσα στους σπονδύλους μας και λειτουργούν σαν αμορτισέρ. Από τα 30 μας και μετά, αυτοί οι δίσκοι μπορεί να αρχίσουν να στεγνώνουν και να γίνονται όλο και λιγότερο σταθεροί καθώς χάνουν υγρό.
Με 23 δίσκους στη σπονδυλική μας στήλη, αρκούν μόνο μερικοί από αυτούς για να μειωθεί η σπονδυλική στήλη κατά μερικά χιλιοστά σε ύψος προτού αρχίσουμε να παρατηρούμε ότι συρρικνώνεται.
Δυστυχώς, οι διατάσεις πιθανότατα δεν θα σας κάνουν πιο ψηλούς, αν και το να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να αποτρέψει την υπερβολική συρρίκνωση. Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D και ασβέστιο, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει τα οστά να παραμείνουν υγιή και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο συμπιεστικών καταγμάτων, ενώ το ίδιο πετυχαίνει και η τακτική άσκηση, ώστε να μειώσετε την πιθανότητα οστεοπόρωσης.
Πηγή: iflscience.com