Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού: Γιώργος Καλόγηρος και Anna Dalla Riva απαντούν σε καίρια ερωτήματα
Τα εμβόλια είναι από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της ιατρικής και της επιστήμης γενικότερα και όχι άδικα, αφού μας προφυλάσσουν από τον λοιμώδη παράγοντα και μπορούν να βελτιώσουν ευρύτερα την ποιότητα της ζωής μας, δημιουργώντας τον λεγόμενο «τείχος ανόσιας».
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια αποτελούν μία από τις πιο οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία, «Η πλειονότητα των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δαπανούν ένα σχετικά περιορισμένο μέρος του υγειονομικού προϋπολογισμού τους για τον εμβολιασμό, το οποίο προσεγγίζει περίπου το 0,5%», όπως δηλώνει και ο κ. Γιώργος Καλόγηρος.
Τη στιγμή όμως, που βιώνουμε την επανεμφάνιση νοσημάτων που είχαν πολλά χρόνια να μας απασχολήσουν, η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού κρίνεται μείζονος σημασίας και κρίνεται «Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον εμβολιασμό, με τη δέσμευση όλων των φορέων, της Πολιτείας, των Επαγγελματικών Υγείας, των Ειδικών σε θέματα Πολιτικής Υγείας, αλλά και των Συλλόγων Ασθενών και της Βιομηχανίας, για την απρόσκοπτη υλοποίηση του», όπως δηλώνει η Anna Dalla Riva.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Καλόγηρου και της Anna Dalla Riva, Adults & Paediatric Vaccines business Unit Directors, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού στο Onmed.gr:
Διανύουμε την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού, πείτε μας δύο λόγια για την αξία της, καθώς η GSK αποτελεί ηγέτιδα εταιρεία στην ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων παγκοσμίως.
Η Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και στόχος της είναι αφενός, η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με την αξία του εμβολιασμού στην πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων και αφετέρου, η ανάδειξη της σημασίας της ανάληψης συλλογικής δράσης, μεταξύ όλων των φορέων, για την προαγωγή του εμβολιασμού με στόχο τη μεγιστοποίηση των οφελών του για τη δημόσια υγεία. Φέτος, εορτάζονται τα 50 χρόνια από τη δημιουργία του πρώτουΔιευρυμένου Προγράμματος Εμβολιασμού και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημάνει την ανάγκη, όλες οι χώρες, ανά την υφήλιο, να αυξήσουν την επένδυσή τους στα αντίστοιχα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών με γνώμονα την προστασία των επόμενων γενιών.
Είναι γεγονός ότι σήμερα, η πλειονότητα των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δαπανούν ένα σχετικά περιορισμένο μέρος του υγειονομικού προϋπολογισμού τους για τον εμβολιασμό, το οποίο προσεγγίζει περίπου το 0,5%, παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια θεωρούνται μια από τις πιο οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία του πληθυσμού και τα συστήματα υγείας. Στην Ελλάδα, ομολογουμένως, διαθέτουμε ένα από τα πιο σύγχρονα και πλήρη Εμβολιαστικά Προγράμματα και είναι εξαιρετικά σημαντικό, κοιτώντας μπροστά, η χώρα να εντείνει την προσπάθειά της, τόσο αναφορικά με την προαγωγή της αξίας του εμβολιασμού προς τον γενικό πληθυσμό, όσο και ως προς την κατεύθυνση της διασφάλισης επαρκούς χρηματοδότησης για τα εμβόλια στο μέλλον, γνωρίζοντας ότι σήμερα βρίσκονται σε φάση έρευνας και ανάπτυξης 100 περίπου νέα εμβόλια, η πλειονότητα των οποίων αφορά στον ενήλικο πληθυσμό, με το 46% να στοχεύει σε νόσους για τις οποίες δεν υπάρχει μέχρι σήμερα εμβόλιο.
Κυρία Anna Dalla Riva μιλήστε μας για την ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων που πραγματοποιεί η GSK παγκοσμίως.
Στη GSK είμαστε πρωτοπόροι, για περισσότερο από 70 χρόνια, στην ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων εμβολίων παγκοσμίως, διαθέτοντας ένα κορυφαίο χαρτοφυλάκιο, το οποίο προσφέρει προστασία έναντι σημαντικών μολυσματικών ασθενειών, σε κάθε στάδιο της ζωής των ανθρώπων, από τη βρεφική μέχρι την τρίτη ηλικία, αναδεικνύοντας στην πράξη τη δέσμευση της εταιρείας μας ως προς τη διά βίου ανοσοποίηση του πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, στο χαρτοφυλάκιο μας περιλαμβάνονται περισσότερα από 20 εμβόλια, ενώ διαθέτουμε ημερησίως περίπου 1,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε περισσότερες από 160 χώρες. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για το γεγονός ότι 4 στα 10 παιδιά εμβολιάζονται με ένα εμβόλιο της GSK κάθε χρόνο, ενώ εκτιμούμε ότι 1,3 δισ. άνθρωποι αναμένεται να εμβολιαστούν με εμβόλια της GSK έως το 2030.
Παράλληλα, διαθέτουμε ένα ιδιαίτερα ευρύ χαρτοφυλάκιο υπό ανάπτυξη εμβολίων, καθώς, σήμερα, βρίσκονται σε φάση έρευνας και ανάπτυξης 19 υποψήφια εμβόλια, με στόχο την ανάπτυξη νέων ή ενισχυμένων εμβολίων για την προστασία του πληθυσμού έναντι των λοιμωδών νοσημάτων. Με το ευρύ φάσμα τεχνολογιών εμβολίων όπως MAPS, mRNA και ανοσοενισχυτικά, μπορούμε να ακολουθήσουμε μία στοχευμένη προσέγγιση, η οποία μας επιτρέπει να αναπτύξουμε προσαρμοσμένα εμβόλια για διαφορετικές ασθένειες και άτομα.
Πώς μετουσιώνει στην πράξη η GSK στην Ελλάδα τη δέσμευσή της για συνεχή έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων και άμεση πρόσβαση του πληθυσμού στον εμβολιασμό;
(προς Γιώργο Καλόγηρο)
Στη GSK Ελλάδος, στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην επιτάχυνση της μετάβασης προς ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης προς όφελος των ασθενών. Προς την κατεύθυνση αυτήν, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού πρέπει να καταστεί κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της πολιτικής υγείας, ως ένα οικονομικά αποδοτικό εργαλείο για τη θωράκιση της υγείας του πληθυσμού και την προστασία της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας.
Στην Ελλάδα, διαθέτουμε το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο εμβολίων, αποτελούμενο από 20 εμβόλια ενάντια σε 19 λοιμώδη νοσήματα, για όλες τις ηλικίες, που περιλαμβάνονται στα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών της χώρας και εργαζόμαστε αδιάκοπα ώστε να διασφαλίσουμε, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, την ευρεία και άμεση πρόσβαση του πληθυσμού στον εμβολιασμό, σε κάθε στάδιο της ζωής του. Ενδεικτικό παράδειγμα αυτής μας της δέσμευσης, αποτελεί η συνεχής υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης του πληθυσμού για διάφορα λοιμώδη νοσήματα, με στόχο την ευαισθητοποίησή του ως προς την πρόληψη αυτών, καθώς και η σχετικά πρόσφατη επιχειρησιακή μας απόφαση, να εγκαταστήσουμε στον ελληνικό οργανισμό δύο διακριτές ομάδες εμβολίων, η πρώτη για τον ενήλικο και η δεύτερη για τον παιδιατρικό πληθυσμό αντίστοιχα, ως απόρροια της υψηλής μας εστίασης στο διά βίου εμβολιασμό και τα σχετικά του οφέλη. Παράλληλα είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για το γεγονός ότι στο εκτεταμένο πρόγραμμα κλινικών μελετών μας στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων θεραπευτικών περιοχών, κλινικές μελέτες ειδικά για τα εμβόλια.
Αποτελεί κοινή πεποίθηση, σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, ότι τα οφέλη του εμβολιασμoύ παιδιών και εφήβων είναι αναμφισβήτητα, όμως πρόσφατα είδαμε να επανακύπτουν νοσήματα που είχαν πολλά χρόνια να μας απασχολήσουν. Πείτε μας δυο μας δυο λόγια για αυτό.
(προς Anna Dalla Riva)
Η αξία του παιδιατρικού εμβολιασμού και τα αντίστοιχα οφέλη του είναι αναμφισβήτητα και ευρέως τεκμηριωμένα, καθώς έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξάλειψη είτε στη δραστική μείωση μιας σειράς από θανατηφόρα μολυσματικά νοσήματα, καθώς και στην πρόληψη της διασποράς αυτών, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι παρά την ευρεία πρόσβαση του πληθυσμού στα εμβόλια, ορισμένα νοσήματα, με χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, αυτών της ιλαράς, του κοκκύτη και της μηνιγγίτιδας, έκαναν την επανεμφάνισή τους, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παρουσιάστηκε ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων, ακόμα και σε ευρωπαϊκές χώρες που είχαν δηλώσει την εξάλειψη συγκεκριμένων νοσημάτων ως ενδημικά νοσήματα. To γεγονός αυτό φαίνεται να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, με χαρακτηριστικό αυτόν της μείωσης ή και διακοπής των εμβολιασμών ρουτίνας στα παιδιά, κυρίως κατά τη διάρκεια της καραντίνας της πανδημίας του COVID-19. Ωστόσο, η διακοπή του εμβολιασμού, ακόμα και για βραχύ χρονικό διάστημα, φάνηκε ότι οδήγησε στην αύξηση των επιδημικών εξάρσεων νοσημάτων που δύναται να προληφθούν με εμβολιασμό, επιβαρύνοντας τόσο την υγεία του εν λόγω πληθυσμού όσο και τα συστήματα υγείας για τη διαχείριση των επιπτώσεων τους.
Η αύξηση των εν λόγω κρουσμάτων είναι γεγονός ότι απασχόλησε και ανησύχησε το σύνολο της κοινωνίας, καθώς και των αρμόδιων αρχών, οι οποίες κινητοποιήθηκαν άμεσα με την έκδοση συστάσεων για τον εμβολιασμό και την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης εν γένει, για τα εν λόγω νοσήματα. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και αναχαίτιση αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον, διαδραματίζει η ενίσχυση της πρόληψης, μέσω εκστρατειών ενημέρωσης και εμβολιασμού, από την πλευρά της πολιτείας και η γενικότερη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού από τους αρμόδιους επαγγελματίες υγείας. Ως GSK Ελλάδος, προάγουμε την ενημέρωση του πληθυσμού μέσω σχετικών ενημερωτικών εκστρατειών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των γονέων και του ενήλικου πληθυσμού για συγκεκριμένα νοσήματα, αλλά και την παρότρυνση να συμβουλευτούν τους ιατρούς τους σχετικά με τις επιπτώσεις των νοσημάτων και τη δυνατότητα πρόληψης αυτών. Συμπερασματικά, είναι πλέον επιτακτικό, περισσότερο από ποτέ, να εργαστούμε όλοι συλλογικά, με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια, ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας τους πολίτες, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, σχετικά με τους κινδύνους των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια και τις διαθέσιμες λύσεις για την προστασία τους από τις ασθένειες.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για την αξία του εμβολιασμού ενηλίκων, όμως τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως, η εμβολιαστική κάλυψη ενηλίκων φαίνεται ότι υστερεί έναντι αυτής των παιδιών. Πείτε μας την άποψη σας.
(προς Γιώργο Καλόγηρο)
Η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά παρά τις όποιες προσπάθειες μέσω εκστρατειών ενημέρωσης και εκστρατειών εμβολιασμού, η εμβολιαστική κάλυψη ενηλίκων εξακολουθεί να υστερεί έναντι αυτής των παιδιών. Οι λόγοι για αυτήν την υστέρηση μπορεί να είναι πολλοί και ποικίλοι, συμπεριλαμβανομένων των πεποιθήσεων, των ανησυχιών ή και της άγνοιας που δύναται να έχει ο ενήλικος πληθυσμός σχετικά με τις επίπονες επιπτώσεις συγκεκριμένων μολυσματικών νοσημάτων και τη δυνατότητα πρόληψη αυτών με τα εμβόλια.
Ωστόσο, όπως κατέδειξε η πανδημία του COVID-19, οι μολυσματικές ασθένειες μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των ενηλίκων, καθώς και στην ανθεκτικότητα και στη λειτουργία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και στην εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Ως εκ τούτου, η πανδημία ενίσχυσε τη σημασία της ανοσοποίησης των ενηλίκων ως σημαντική προτεραιότητα δημόσιας υγείας για την προστασία τους από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.
Προχωρώντας μπροστά και αναγνωρίζοντας την ταχέως αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού και την επακόλουθη επίπτωσή του στα συστήματα υγείας, φαίνεται ότι η αύξηση της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη συνολική επιβάρυνση των ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, αλλά και για τα πολλαπλά οφέλη της ανοσοποίησης των ενηλίκων, είναι πλέον επιτακτική.
Για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων, είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και η άμεση πρόσβαση σε δωρεάν εμβολιασμούς και υπηρεσίες υγείας, καθώς και να υλοποιηθούν καμπάνιες και προγράμματα για την αλλαγή των πεποιθήσεων των ενηλίκων, αναφορικά με τη σημασία της πρόληψης και τη σημασία του εμβολιασμού. Η συμμετοχή των ενηλίκων στους εμβολιασμούς είναι ουσιαστική για την επίτευξη της κοινωνικής ανοσίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και όλοι εμείς στη GSK μέσω εκστρατειών ενημέρωσης εργαζόμαστε προς αυτήν τη κατεύθυνση, ενισχύοντας διαρκώς τις δράσεις μας, με γνώμονα την προστασία του συνόλου του πληθυσμού της χώρας μας.
Πρόσφατα, διαφορετικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης της GSK Ελλάδος, έθιξαν την ανάγκη ενός σχεδίου δράσης για τον εμβολιασμό. Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτό.
(προς Anna Dalla Riva)
Στο πλαίσιο της συζήτησης του πάνελ «Vaccination & Public Health: Building a Prevention - Oriented Culture» που διεξήχθη στο Delphi Economic Forum IX, πριν από λίγες ημέρες, διαφορετικοί φορείς, ανέδειξαν ο καθένας με τη δική του οπτική, την αξία του εμβολιασμού, ως την πιο οικονομικά αποδοτική παρέμβαση δημόσιας υγείας για την αποφυγή εξάπλωσης επώδυνων, αλλά και δαπανηρών για τα δημόσια συστήματα υγείας, μολυσματικών ασθενειών. Το γενικό συμπέρασμα που εξήχθη από τους ομιλητές, συμπεριλαμβανομένου του κ. Antonino Biroccio, Προέδρου & Γενικού Διευθυντή της GSK Ελλάδος, είναι η άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον εμβολιασμό, για την προστασία του ελληνικού πληθυσμού και την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας. Από μέρους μου, έπειτα και από τις εξελίξεις που βιώνουμε με την επανεμφάνιση νοσημάτων που είχαν πολλά χρόνια να μας απασχολήσουν, θεωρώ επιτακτική ανάγκη τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον εμβολιασμό, με τη δέσμευση όλων των φορέων, της Πολιτείας, των Επαγγελματικών Υγείας, των Ειδικών σε θέματα Πολιτικής Υγείας, αλλά και των Συλλόγων Ασθενών και της Βιομηχανίας, για την απρόσκοπτη υλοποίηση του.
Προς την ίδια κατεύθυνση, είναι εξίσου σημαντικό να διευκολυνθεί η κατανομή επαρκούς χρηματοδότησης στην πρόληψη, ως βασική στρατηγική προτεραιότητα, που θα επιτρέψει την επένδυση τόσο στο παιδιατρικό όσο και στον ενήλικο εμβολιασμό, ξεκλειδώνοντας τα του οφέλη της προσέγγισης του δια βίου εμβολιασμού στην πράξη.