ΥΓΕΙΑ

Γιατί ξυπνάω τη νύχτα για να πάω τουαλέτα; Οι αιτίες της νυκτουρίας

Σινάνη Αικατερίνη

Ξυπνάτε στις 2 το πρωί, όχι επειδή έχετε αϋπνία, αλλά επειδή θέλετε να πάτε στην τουαλέτα;

Γιατί ξυπνάω τη νύχτα για να πάω τουαλέτα; Οι αιτίες της νυκτουρίας

Έχετε καλή γενική υγεία αλλά τελευταία ξυπνάτε μέσα στη νύχτα επειδή πρέπει να ουρήσετε;

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το να ξυπνούν για να ουρήσουν είναι καθαρά θέμα της ουροδόχου κύστης, αλλά αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια

Οι συχνές νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα μπορεί να οφείλονται σε συνήθειες ενυδάτωσης, ορμονικές αλλαγές, φάρμακα ή ακόμη και σε μια αδιάγνωστη διαταραχή του ύπνου.

Είναι πιθανό να έχετε βιώσει κάτι παρόμοιο. Ίσως ξυπνάτε μία, δύο ή και περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ίσως είναι περιστασιακό, ή ίσως συμβαίνει κάθε βράδυ.

Η συχνή νυχτερινή ούρηση, γνωστή ως νυκτουρία, είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες διαταραχής του ύπνου, που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Ενώ φαίνεται ως ενοχλητικό σύμπτωμα της γήρανσης, μπορεί να σηματοδοτεί πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι προβλημάτων υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο αρρύθμιστος διαβήτης ή η υπνική άπνοια.

Δείτε τις πιο συχνές αιτίες νυκτουρίας:

Πίνετε ή τρώτε ακριβώς πριν από τον ύπνο;

Μπορεί να φαίνεται λογικό, αλλά το τι καταναλώνετε και πότε έχει σημασία. Οι βραδινές συνήθειες φαγητού και ποτού μπορεί να σαμποτάρουν τον ύπνο σας.

Τα ροφήματα με καφεΐνη, το αλκοόλ και ακόμη και ορισμένα αφεψήματα βοτάνων, μπορούν να δράσουν ως διουρητικά, αυξάνοντας την παραγωγή ούρων. Το κρασί αργά το βράδυ ή ο εσπρέσο μετά το δείπνο μπορεί να είναι ο λόγος που ξυπνάτε στις 3 π.μ.

Αλλά και κάποια βότανα, όπως το χαμομήλι ή η βαλεριάνα, έχουν ήπια διουρητική δράση. Μπορεί να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα, αλλά μπορεί επίσης να ξυπνάτε για να ουρείτε πιο συχνά.

Δεν έχει σημασία μόνο τι πίνετε, αλλά και τι τρώτε. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη νυχτερινή ούρηση.

Φρούτα και λαχανικά όπως το καρπούζι, τα αγγούρια, το σέλινο, τα πορτοκάλια και τα σταφύλια μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη υγρών.

Ένα μπολ με φρούτα πριν από τον ύπνο μπορεί να φαίνεται υγιεινό, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει νυκτουρία.

Οι σούπες και οι ζωμοί, ειδικά όταν καταναλώνονται αργά, μπορεί να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα, υπερφορτώνοντας την ουροδόχο κύστη σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Προσπαθήστε να κόψετε τα υγρά δύο ώρες πριν από τον ύπνο και να προσέχετε τι τρώτε. Αν υποψιάζεστε ότι το βραδινό τσάι είναι ο ένοχος, δοκιμάστε να το παραλείψετε για μερικές νύχτες για να δείτε αν βελτιώνεται ο ύπνος σας. Η τήρηση ενός ημερολογίου ουροδόχου κύστης που παρακολουθεί τα βραδινά τρόφιμα και ποτά μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τους ένοχους παράγοντες.

Οι ορμόνες σας αλλάζουν

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας παράγει φυσιολογικά λιγότερη αντιδιουρητική ορμόνη (ADH), την ορμόνη που δίνει σήμα στα νεφρά μας να κατακρατούν νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με χαμηλότερα επίπεδα ADH, τα νεφρά μας παράγουν περισσότερα ούρα κατά τη διάρκεια του ύπνου, οδηγώντας σε συχνές αφυπνίσεις.

Για τις γυναίκες, οι ορμονικές αλλαγές μετά την εμμηνόπαυση συμβάλλουν επίσης στη νυκτουρία. Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να μειώσουν την ικανότητα της ουροδόχου κύστης και να αποδυναμώσουν τους μύες του πυελικού εδάφους, αυξάνοντας την επείγουσα ανάγκη και τη νυχτερινή ούρηση.

Στους άνδρες, οι ορμόνες επηρεάζουν τον αδένα του προστάτη. Οι μεταβολές που σχετίζονται με την ηλικία στα επίπεδα τεστοστερόνης και διυδροτεστοστερόνης (DHT) διεγείρουν την ανάπτυξη του προστάτη, γνωστή ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH). Ο διογκωμένος προστάτης συμπιέζει την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, προκαλώντας ατελή κένωση, επείγουσα ανάγκη και συχνότερες επισκέψεις στην τουαλέτα, ιδίως τη νύχτα.

Θα μπορούσε να είναι σημάδι προβλήματος υγείας;

Η συχνή νυχτερινή ούρηση μπορεί μερικές φορές να σηματοδοτεί υποκείμενα προβλήματα υγείας πέρα από την ουροδόχο κύστη. Η αυξομείωση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ούρων, διαταράσσοντας τον ύπνο σας. Ο διαβήτης μπορεί επίσης να αποτελεί παράγοντα, καθώς τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αναγκάζουν το σώμα να απομακρύνει την περίσσεια γλυκόζης μέσω των ούρων, αυξάνοντας τις επισκέψεις στην τουαλέτα.

Η υπνική άπνοια μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη νυκτουρία. Η αδιάγνωστη αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) οδηγεί σε συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολλοί άνθρωποι αποδίδουν λανθασμένα αυτές τις αφυπνίσεις σε προβλήματα της ουροδόχου κύστης, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για διαταραγμένα πρότυπα αναπνοής που προκαλούν αυξημένη παραγωγή ούρων.

Εάν η νυκτουρία επιμένει παρά τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, ειδικά εάν συνοδεύεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, δυνατό ροχαλητό ή κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας. Ο εντοπισμός των υποκείμενων παθήσεων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τον ύπνο και τη συνολική σας υγεία.

Ο ρόλος των φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα, ιδίως τα διουρητικά που συνταγογραφούνται για υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακές παθήσεις, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη νυχτερινή ούρηση ενισχύοντας την παραγωγή ούρων. Παρόλο που είναι ευεργετικά για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, τα φάρμακα αυτά μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο εάν λαμβάνονται αργότερα μέσα στην ημέρα.

Άλλα φάρμακα -συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, των ηρεμιστικών, των μυοχαλαρωτικών, των φαρμάκων για το διαβήτη και των αναστολέων των διαύλων ασβεστίου- μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης ή την ισορροπία των υγρών, επιδεινώνοντας ακούσια τη νυκτουρία.

Εάν η αιτία είναι τα φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για αλλαγές στη δοσολογία ή την ώρα λήψης τους. Η απλή λήψη διουρητικών νωρίτερα μέσα στην ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των νυχτερινών επισκέψεων στην τουαλέτα χωρίς να διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Οι κύκλοι του ύπνου αλλάζουν καθώς μεγαλώνετε

Μερικές φορές, δεν σάς ξυπνάει η ουροδόχος κύστη σας - ξυπνάτε ούτως ή άλλως. Καθώς γερνάμε, κοιμόμαστε λιγότερο βαθιά με αποτέλεσμα να ξυπνάμε ευκολότερα. Μικρές διαταραχές, όπως ο θόρυβος, η κίνηση ή μια ελαφρώς γεμάτη κύστη, μπορούν πλέον να διακόψουν εύκολα τον ύπνο.

Όταν είμαστε νεότεροι, το σώμα μας μπορεί να αγνοήσει τα μικρά σήματα της ουροδόχου κύστης. Όσο μεγαλώνουμε όμως, ο ύπνος κατακερματίζεται, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να ξυπνήσετε και να συνειδητοποιήσετε την ανάγκη για ούρηση. Αυτό εξηγεί γιατί η νυκτουρία συχνά επιδεινώνεται ακόμη και με υγιή ουροδόχο κύστη.

Η βελτίωση της συνολικής υγιεινής του ύπνου με τη διατήρηση μιας σταθερής ώρας ύπνου, το να διατηρείτε το υπνοδωμάτιό σας σκοτεινό και δροσερό και να αποφεύγετε τις οθόνες πριν από τον ύπνο, μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο βαθιά. Αν ξυπνήσετε για λίγο, προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να επιστρέψετε στον ύπνο πριν πάτε αυτόματα στην τουαλέτα.

Μην αγνοείτε τη νυκτουρία

Η συχνή νυχτερινή ούρηση δεν είναι απλώς ενοχλητική, διαταράσσει τον ύπνο σας, τη διάθεσή σας και ενδεχομένως τη συνολική σας υγεία.

Τα καλά νέα είναι ότι μικρές αλλαγές, όπως ο περιορισμός των υγρών πριν τον ύπνο ή η προσαρμογή των φαρμάκων, μπορούν να βοηθήσουν. Αν το πρόβλημα είναι οι ορμόνες, ο προστάτης, η υγεία της καρδιάς ή η ίδια η ποιότητα του ύπνου, συμβουλευτείτε τον κατάλληλο για την περίπτωσή σας γιατρό.

Ακούστε το σώμα σας. Μπορεί να σας στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα.

Πηγή: CNN