Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη δυσκοιλιότητα και πώς να την αντιμετωπίσετε
Εάν αισθάνεστε για ακόμη μία φορά μια πίεση στην κοιλιά ή παρατηρείτε δυσκολία στην κένωση, που δημιουργούν μία γενικότερη δυσφορία, τότε πιθανότατα είστε ένας από τους -όχι λίγους- ανθρώπους που έχουν δυσκοιλιότητα.
Tο πεπτικό σύστημα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της συνολικής ευεξίας. Πέρα από την κύρια λειτουργία της διάσπασης των τροφίμων για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ένα υγιές πεπτικό σύστημα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής ισορροπίας.
Και έτσι, οι περισσότεροι άνθρωποι, είναι μάλλον χαρούμενοι όταν επισκέπτονται καθημερινά την τουαλέτα, άλλοι πάλι «συμβιβάζονται» με επίσκεψη τρεις φορές την εβδομάδα. Όμως, υπάρχουν άνθρωποι, μικρότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν είναι τόσο… τυχεροί. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν αξιόπιστες λύσεις που μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά σας καλύτερη, όπως το σιρόπι Duphalac.
Δεδομένου μάλιστα, ότι σε κάποια φάση της ζωής τους, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα, που δεν είναι ούτε μόνιμη ούτε σοβαρή, αξίζει να γνωρίζετε περισσότερα γύρω από αυτή.
Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα;
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικής φύσης αίτια, που σχετίζονται με τη δυσκοιλιότητα. Τέτοια είναι η ανεπαρκής λήψη υγρών, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, η ανεπαρκής λήψη φυτικών ινών μέσω της διατροφής όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά και η προχωρημένη ηλικία. Άλλα συνηθισμένα αίτια, είναι η λήψη ορισμένων φαρμάκων, η αναβολή αφόδευσης, το άγχος, η εγκυμοσύνη, οι αλλαγές στην καθημερινότητα και τα ταξίδια, καθώς και η υπερβολική χρήση υπακτικών/καθαρτικών.
Η σημασία της αλλαγής στη διατροφή και τον τρόπο ζωής
H εντερική λειτουργία εξαρτάται σημαντικά από το εάν η διατροφή σας είναι ισορροπημένη και πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και γενικότερα από τον τρόπο ζωής που ακολουθείτε. Οι τροφές που μπορούν να συμβάλλουν, τουλάχιστον σε έναν βαθμό, στην αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας είναι τα λαχανικά όπως το μαρούλι, τα ραπανάκια και τα αγγούρια, τα φρέσκα φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τα μήλα και τα ξηρά βερίκοκα και δαμάσκηνα. Επίσης, ευεργετικές είναι και άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως η ωμή βρώμη και το σταρένιο πίτουρο που, μαζί με κρύο γάλα ή γιαούρτι, αποτελούν ένα γευστικό και υγιεινό πρωινό.
Παράλληλα, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα συνδέεται και αυτή αποδεδειγμένα με τη δυσκοιλιότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αξίζει να βάλετε τη φυσική άσκηση στην καθημερινότητά σας, καθώς βοηθά την κινητικότητα του παχέος εντέρου, άρα και την καλύτερη εντερική λειτουργία.
Στο πλαίσιο της αλλαγής του τρόπου ζωής, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό το να μην αναβάλλετε την επίσκεψη στην τουαλέτα. Η συστηματική αποφυγή αυτής της επίσκεψης διακόπτει το αίσθημα της ώθησης και της ανάγκης για τουαλέτα, με αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης της δυσκοιλιότητας.
Η πρεβιοτική ουσία που συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, αν υπάρχει κάποια ακόμα πιο αποτελεσματική λύση, η απάντηση είναι θετική και ακούει στο όνομα Duphalac. Το Duphalac περιέχει λακτουλόζη, η οποία ανακουφίζει ήπια και αποτελεσματικά από τη δυσκοιλιότητα ενώ ταυτόχρονα φροντίζει την υγεία του εντέρου.
Πώς το πετυχαίνει αυτό; Στο γεγονός ότι η λακτουλόζη είναι και πρεβιοτική ουσία. Η λακτουλόζη μαλακώνει το εντερικό περιεχόμενο προσροφώντας νερό στο έντερο, ανακουφίζοντας έτσι από τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, ως πρεβιοτική ουσία ενισχύει την ανάπτυξη βακτηρίων που προάγουν την καλή κατάσταση της υγείας, όπως το Bifidobacterium και το Lactobacillus και μπορεί να καταστέλλει πιθανά παθογόνα βακτήρια. Έτσι, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Είναι κατάλληλο για όλη την οικογένεια, αλλά και για ευαίσθητες ομάδες όπως τα βρέφη*, τα παιδιά*, οι έγκυοι και οι θηλάζουσες καθώς δρα απευθείας στο έντερο χωρίς να απορροφάται από τον οργανισμό.
Χάρη στο Duphalac, θα ρυθμίσετε και τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου σας αλλά και θα βοηθήσετε στην ευνοϊκότερη ισορροπία της εντερικής σας χλωρίδας.
*Η χρήση υπακτικών στα βρέφη και τα παιδιά πρέπει να γίνεται κατ’ εξαίρεση και υπό ιατρική παρακολούθηση
GR-DUPH-2024-00001-APR24