ΥΓΕΙΑ

Η ιδανική συχνότητα πλυσίματος των δοντιών

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το σωστό και τακτικό βούρτσισμα των δοντιών είναι ζωτικής σημασίας για την καλή οδοντική υγιεινή, αλλά πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας;

Η ιδανική συχνότητα πλυσίματος των δοντιών
Bigstock

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA), συνιστάται το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ).

Η οδοντίατρος, δρ. Anne Celmons, εξηγεί επίσης ότι κάποιος μπορεί να βουρτσίζει περισσότερες από δύο φορές την ημέρα, αλλά προσθέτει ότι αυτό πρέπει να γίνεται απαλά. Το βούρτσισμα μετά από κολλώδεις τροφές, αναψυκτικά ή ζαχαρούχα τρόφιμα μπορεί επίσης να είναι καλό.

Η οδηγία δύο φορές την ημέρα έχει επίσης ορισμένες εξαιρέσεις, όπως περιπτώσεις όπου ένα άτομο φοράει σιδεράκια, τεχνητή οδοντοστοιχία και άλλα οδοντικά πρόσθετα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει το βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα.

Η ADA προτείνει επίσης ότι, για να επιτευχθεί η βέλτιστη στοματική υγεία, πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια για τουλάχιστον δύο λεπτά. Συνιστάται επίσης να διασφαλίζετε ότι κάθε δόντι βουρτσίζεται ξεχωριστά και ότι χρησιμοποιούνται οδοντόβουρτσες με μαλακές τρίχες.

Εκτός από το βούρτσισμα, είναι επίσης σημαντικό να καθαρίζετε ανάμεσα στα δόντια μία φορά την ημέρα με οδοντικά νήματα ή άλλα μεσοδόντια καθαριστικά. Ο καθαρισμός μεταξύ των δοντιών βοηθά στην απομάκρυνση των σωματιδίων τροφής και της πλάκας που συνήθως κολλάνε ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τη γραμμή των ούλων. Εάν αυτό παραλείπεται συχνά, τα βακτήρια θα μπορούσαν να καταλήξουν να εγκατασταθούν στη γραμμή των ούλων ή στα δόντια και να αυξήσουν ακούσια τον κίνδυνο τερηδόνας και άλλων οδοντικών προβλημάτων.

Τι συμβαίνει αν δεν βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας

Το να παραλείπετε το βούρτσισμα των δοντιών πριν από τον ύπνο περιστασιακά δεν θα οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα. Ωστόσο, εάν κάποιος παραλείπει τακτικά το πρωινό ή το βράδυ βούρτσισμα, οι κίνδυνοι για οδοντικές επιπλοκές και παθήσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν.

Το πιο κοινό πρόβλημα που προέρχεται από το ανεπαρκές βούρτσισμα είναι οι κοιλότητες (τρύπες) και η συσσώρευση πλάκας. Όταν ένα άτομο δεν βουρτσίζει τακτικά τα δόντια του, τα βακτήρια και τα τρόφιμα θα μπορούσαν να συσσωρευτούν στα δόντια, οδηγώντας σε πλάκα.

Τα βακτήρια μέσα στην πλάκα θα μπορούσαν να είναι επιζήμια για τα δόντια. Με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσαν επίσης να σχηματιστούν κοιλότητες.

Εάν η πλάκα επιμένει, το άτομο κινδυνεύει να εμφανίσει ουλίτιδα, μια πρώιμη πάθηση των ούλων. Αυτή η ασθένεια οδηγεί σε φλεγμονή των ούλων, καθιστώντας τα πιο πιθανό να αιμορραγούν και να είναι επώδυνα.

Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, μπορεί να προκληθεί περιοδοντίτιδα. Αυτή η κατάσταση κάνει τα ούλα να απομακρύνονται από τα δόντια και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστού και χαλαρή πτώση των δοντιών.

Πώς η κακή στοματική υγιεινή επηρεάζει την υγεία

Η στοματική υγιεινή μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία κάποιου. Μάλιστα, μια μεγάλη μελέτη του 2019 ανακάλυψε ότι η καλή οδοντική υγιεινή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και κολπικής μαρμαρυγής.

Οι ειδικοί σημειώνουν, επίσης, ότι μεταξύ των εγκύων, η κακή στοματική υγεία συνδέεται με χαμηλά βάρη γέννησης και πρόωρους τοκετούς των βρεφών που κυοφορούν.

Το τακτικό βούρτσισμα και η επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της συνολικής οδοντικής υγιεινής και στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων παθήσεων.

Σωστό βούρτσισμα δοντιών

Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών είναι εξίσου σημαντικό με τη συχνότητα βουρτσίσματος.

Μερικές συμβουλές για το σωστό βούρτσισμα των δοντιών περιλαμβάνουν τη χρήση της σωστής τεχνικής (σε γωνία 45 μοιρών και χρήση σύντομων κινήσεων για να μετακινήσετε τη βούρτσα εμπρός και πίσω), τη χρήση του σωστού τύπου οδοντόβουρτσας (μαλακές και γωνιακές τρίχες), τη χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας και την χρήση νήματος τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

Πηγή: sciencetimes.com