ΥΓΕΙΑ

Ο δυνητικά θανάσιμος κίνδυνος από την παρατεταμένη λήψη αντισυλληπτικών

Σινάνη Αικατερίνη

Οι γυναίκες που λαμβάνουν για μεγάλα διαστήματα ορμονικά αντισυλληπτικά, κινδυνεύουν να εμφανίσουν όγκο στον εγκέφαλο, σύμφωνα με Γάλλους ερευνητές.

Ο δυνητικά θανάσιμος κίνδυνος από την παρατεταμένη λήψη αντισυλληπτικών

Είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει την χρήση συγκεκριμένων αντισυλληπτικών πέραν του ενός έτους με το μηνιγγίωμα, καλοήθη όγκο στον εγκέφαλο.

Ερευνητές από τη Γαλλική Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (ANSM) διερεύνησαν τις οκτώ πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μορφές της ορμόνης.

Εξέτασαν δεδομένα από 108.366 γυναίκες, 18.061 από τις οποίες είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο για την αφαίρεση ενδοκρανιακού μηνιγγιώματος μεταξύ 2009 και 2018. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση συγκεκριμένων προγεσταγόνων και συχνότητας εμφάνισης μηνιγγιώματος.

Συγκρίνοντας κάθε περίπτωση με πέντε υγιείς γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη χρήση, δηλαδή για πάνω από ένα χρόνο, τριών προγεσταγόνων συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο μηνιγγιώματος.

Δύο φάρμακα, η μεδρογεστόνη και η προμεγεστόνη, συνδέθηκαν με 4,1 και 2,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μηνιγγιώματος. Η οξική μεδροξυπρογεστερόνη, μια αντισυλληπτική ένεση που πωλείται ως Depo-Provera, συνδέθηκε με 5,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης που δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

Δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος για την προγεστερόνη (Prometrium, Utrogestan, Endometrin), τη διδρογεστερόνη (Femoston) ή τις ευρέως χρησιμοποιούμενες ενδομήτριες συσκευές απελευθέρωσης λεβονοργεστρέλης (IUDs), ανεξάρτητα από τη δόση που περιέχουν.

«Γνωρίζουμε αυτόν τον πιθανό κίνδυνο που σχετίζεται με τη μακροχρόνια χρήση προγεσταγόνων και σε συνεργασία με ρυθμιστικούς φορείς ενημερώνουμε τις ετικέτες στα προϊόντα και τα ενημερωτικά μας φυλλάδια» δήλωσε η Pfizer, κατασκευάστρια εταιρία του Depo-Porvera.

Τα μηνιγγιώματα είναι όγκοι του εγκεφάλου, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι καλοήθεις. Επειδή μπορεί όμως να ασκήσουν πίεση στον εγκέφαλο, συχνά συνιστάται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση εγκυμονεί κινδύνους, κυρίως για τις δομές του εγκεφάλου κοντά στους όγκους, οι οποίοι μερικές φορές μπορεί να καταστραφούν.

Οι ερευνητές τονίζουν πως απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την εξακρίβωση της ασφάλειας των ορμονών, ιδιαίτερα της ενέσιμης οξικής μεδροξυπρογεστερόνης, την οποία λαμβάνουν 74 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως, πράγμα που σημαίνει ότι «ο αριθμός των αποδιδόμενων μηνιγγιωμάτων μπορεί να είναι δυνητικά υψηλός.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ.