ΥΓΕΙΑ

Κόκκινο κρέας: Η ποσότητα που αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Νέα έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τη συσχέτιση με την εμφάνιση διαβήτη.

Κόκκινο κρέας: Η ποσότητα που αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Ανησυχία προκαλεί παγκοσμίως η ραγδαία αύξηση των ποσοστών εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Ο κίνδυνος εντοπίζεται ακόμα και σε ανθρώπους που καταναλώνουν μόλις δύο μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και αυξάνεται με τη μεγαλύτερη κατανάλωση.

«Αυτό ισχύει τόσο για το επεξεργασμένο όσο και για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας», δηλώνει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Ξιάο Γκου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 216.695 συμμετέχοντες. Η διατροφή τους αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, για συνολικό διάστημα έως και 36 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 22.000 συμμετέχοντες εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 46% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 24% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, αλλά και με γαλακτοκομικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση μίας ημερήσιας μερίδας κόκκινου κρέατος με μία μερίδα ξηρών καρπών και οσπρίων, σχετιζόταν με 30% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και η αντικατάσταση με μία μερίδα γαλακτοκομικών σχετιζόταν με 22% χαμηλότερο κίνδυνο.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματά μας και προηγούμενες εργασίες, θεωρούμε ότι ένα όριο περίπου μίας μερίδας κόκκινου κρέατος την εβδομάδα θα ήταν λογικό για τους ανθρώπους που επιθυμούν να βελτιστοποιήσουν την υγεία και την ευημερία τους», αναφέρει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής και επικεφαλής συγγραφέας, Βάλτερ Βίλετ.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.