Μελάνωμα: Η μεταμόσχευση μικροβιώματος και η αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας
Η μεταμόσχευση μικροβιώματος από υγιείς εθελοντές μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με προχωρημένες μορφές μελανώματος.
Η προσέγγιση θεωρείται ασφαλής και δεν προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες στους ασθενείς, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Οι ανοσοθεραπείες ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών προκειμένου να στοχεύει και να καταστρέφει τα νεοπλασματικά κύτταρα.
Αν και οι θεραπείες αυτές μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με μελάνωμα, δυστυχώς είναι αποτελεσματικές μόλις στο 40-50% των ασθενών.
Δεδομένα από προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το εντερικό μικροβίωμα είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό την απόκριση των ασθενών στην ανοσοθεραπεία.
«Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να εξετάσουμε αν μπορούμε να βελτιώσουμε την απόκριση των ασθενών στην ανοσοθεραπεία μέσω μεταμόσχευσης μικροβιώματος από υγιείς εθελοντές», αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης.
Η μεταμόσχευση μικροβιώματος πρακτικά περιλαμβάνει τη συλλογή ενός δείγματος κοπράνων από έναν υγιή δότη, την εξέταση και προετοιμασία του δείγματος και ακολούθως τη μεταμόσχευσή του σε έναν ασθενή. Ο στόχος είναι να μεταφερθούν τα ωφέλιμα βακτήρια από τον υγιή δότη στον ασθενή, έτσι ώστε να αυξηθεί ο πληθυσμός των βακτηρίων αυτών στο έντερο του ασθενούς.
«Η σύνδεση ανάμεσα στο εντερικό μικροβίωμα, το ανοσοποιητικό σύστημα και την ανοσοθεραπεία του καρκίνου είναι ένα πεδίο που συγκεντρώνει το επιστημονικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Ο στόχος της μελέτης μας ήταν να εξετάσει αν μέσω του μικροβιώματος μπορούμε να βελτιώσουμε την απόκριση των ασθενών με μελάνωμα στην ανοσοθεραπεία», εξηγούν οι συγγραφείς.
Στην κλινική δοκιμή φάσης Ι συμμετείχαν συνολικά 20 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με μελάνωμα. Οι ασθενείς αυτοί έλαβαν περίπου 40 κάψουλες μικροβιώματος από του στόματος περίπου 1 εβδομάδα πριν την έναρξη της ανοσοθεραπείας.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός της μεταμόσχευσης μικροβιώματος με την ανοσοθεραπεία δεν προκάλεσε επιπλέον ανεπιθύμητες ενέργειες τους ασθενείς, γεγονός που αποτελεί και τον κύριο στόχο των κλινικών δοκιμών φάσης Ι. Στην έρευνα, το 65% των ασθενών που έλαβαν μικροβίωμα από υγιείς εθελοντές είχαν επίσης καλύτερη απόκριση στην ανοσοθεραπεία.
«Οι προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του μελανώματος μέσω ανοσοθεραπείας έχουν σταματήσει να βελτιώνονται εδώ και αρκετό καιρό. Η μεταμόσχευση μικροβιώματος μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιστοποιήσουμε αυτή τη μορφή θεραπείας ακόμα περισσότερο», υποστήριξαν οι συγγραφείς.
«Η ομάδα μας ασχολείται με τις μεταμοσχεύσεις μικροβιώματος εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο μέχρι σήμερα είχαμε επικεντρωθεί περισσότερο στις λοιμώξεις από C. difficile. Από τη δουλειά που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια έχουμε καταφέρει να βελτιστοποιήσουμε τις μεθόδους απομόνωσης ωφέλιμων βακτηρίων από τα δείγματα υγιών εθελοντών. Είναι βέβαιο ότι σε κάποιο βαθμό η επιτυχία που καταγράφηκε στην παρούσα μελέτη αποδίδεται στη σωστή επιλογή των ωφέλιμων βακτηρίων και την εμπειρία μας από προηγούμενες μελέτες», πρόσθεσαν.
Η ομάδα έχει ξεκινήσει ήδη κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙ στις οποίες θα εξετάσει αν η μεταμόσχευση μικροβιώματος μπορεί να προσφέρει οφέλη και στην αντιμετώπιση άλλων μορφών καρκίνου, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος του παγκρέατος και ο καρκίνος του πνεύμονα, καθώς και άλλες νόσοι, όπως ο ιός HIV και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine.