Η συμβολή της γιόγκα στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Οι γιατροί πρέπει να συνταγογραφούν γιόγκα σε ασθενείς με καρκίνο για να σταματήσουν την εξάπλωση ή την υποτροπή της νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Διαπιστώθηκε ότι δύο συνεδρίες γιόγκα την εβδομάδα «μειώνουν σημαντικά τη φλεγμονή», η οποία είναι γνωστό ότι ευνοεί την ανάπτυξη του καρκίνου.
Η «ήπια» μορφή της άσκησης μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας του καρκίνου και του κινδύνου μετάστασης, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σταδιακά αλλάζει ο τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου και πλέον οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς που βρίσκονται στο στάδιο της ανάρρωσης να είναι σωματικά δραστήριοι αντί να ξεκουράζονται.
Μελέτη που παρουσιάστηκε στο μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο, διαπίστωσε ότι οι καρκινοπαθείς που παρέμεναν δραστήριοι σε μεγάλη ηλικία, μείωσαν τις πιθανότητές τους να πεθάνουν κατά σχεδόν 18%.
Όσοι περπατούσαν μόλις 30 λεπτά την ημέρα ή έκαναν απλές δουλειές, όπως το να μεταφέρουν τσάντες με ψώνια ή να σκάβουν τον κήπο, είχαν αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης.
Και οι δύο μελέτες επιβεβαιώνουν το ρόλο της άσκησης στη βελτίωση της ζωής των ασθενών με καρκίνο, λένε οι ειδικοί.
Δεδομένης της αντιφλεγμονώδους δράσης της άσκησης, οι ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, στη Νέα Υόρκη, θέλησαν να εξετάσουν εάν η γιόγκα θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη για τους επιζήσαντες καρκίνου.
Η Karen Mustian, επικεφαλής της έρευνας, μελετά την επίδραση της γιόγκα στην τοξικότητα της θεραπείας και τις παρενέργειες σε ασθενείς με καρκίνο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, «όταν δεν υπήρχαν στούντιο γιόγκα στις γωνιές κάθε πόλης».
Στη μελέτη συμμετείχαν 502 επιζώντες καρκίνου, οι μισοί εκ των οποίων συμμετείχαν σε συνεδρίες διάρκειας 75 λεπτών, δύο φορές την εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος στην αρχή και στο τέλος του μήνα για να αξιολογηθούν τα επίπεδα φλεγμονής, οι οποίες αποκάλυψαν ότι είχαν σημαντικά χαμηλότερους δείκτες στρες.
«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι φλεγμονώδεις χημικές ουσίες μειώθηκαν με τη γιόγκα», είπε.
«Τα τελευταία 20 χρόνια, έχουμε προχωρήσει πέρα από το να κάνουμε το ερώτημα, πρέπει να ενθαρρύνουμε δραστηριότητες όπως είναι η γιόγκα ή το τάι τσι για τους ασθενείς; Η απάντηση είναι ναι».
Η φλεγμονή είναι μια απαραίτητη διεργασία στο σώμα προκειμένου το ανοσοποιητικό να στείλει λευκά αιμοσφαίρια και χημικές ουσίες που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της μόλυνσης ή στην αποκατάσταση ενός τραυματισμού.
Η παρατεταμένη φλεγμονή ωστόσο, μπορεί να βλάψει τα υγιή κύτταρα και τους ιστούς του σώματος και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο, υποδεικνύουν ότι μόνο οκτώ συνεδρίες γιόγκα θα μπορούσαν να είναι αρκετές για να κάνουν τη διαφορά.
«Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι η γιόγκα μειώνει σημαντικά τη φλεγμονή μεταξύ των επιζώντων από καρκίνο. Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνταγογραφήσουν γιόγκα σε επιζώντες που παρουσιάζουν φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υψηλό φορτίο χρόνιας τοξικότητας και αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης, υποτροπής και δεύτερου καρκίνου» καταλήγουν.
Πηγή: Mail Online