ΟΜΟΡΦΙΑ

Πώς γίνεται η γιόγκα προσώπου ενάντια στην χαλάρωση - Τύποι ασκήσεων

Μιχάλης Θερμόπουλος

Στον κόσμο της φυσικής κατάστασης και της ευεξίας, η γιόγκα προσώπου έχει κερδίσει δημοτικότητα ως ένας φυσικός τρόπος για την αναζωογόνηση του δέρματος, την μείωση των ρυτίδων και τη βελτίωση του μυϊκού τόνου του προσώπου.

Πώς γίνεται η γιόγκα προσώπου ενάντια στην χαλάρωση - Τύποι ασκήσεων
Bigstock

Πώς ακριβώς λειτουργεί όμως η λεγόμενη γιόγκα προσώπου και ποια είναι τα οφέλη της;

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε πώς λειτουργεί η γιόγκα προσώπου, τα οφέλη που προσφέρει και μερικές αποτελεσματικές ασκήσεις, που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι.

Πώς λειτουργεί η γιόγκα προσώπου

Η γιόγκα προσώπου περιλαμβάνει την εκτέλεση συγκεκριμένων ασκήσεων, που στοχεύουν διαφορετικούς μύες στο πρόσωπο, τον λαιμό και τη γραμμή του σαγονιού. Σε αντίθεση με τις τυπικές στάσεις γιόγκα, αυτές οι ασκήσεις επικεντρώνονται αποκλειστικά στην τόνωση και την ενδυνάμωση των μυών του προσώπου.

Οι βασικές αρχές πίσω από τη γιόγκα προσώπου:

  1. Μυϊκή διέγερση: Οι ασκήσεις διεγείρουν τους 43 μύες στο πρόσωπο και 26 μύες στον λαιμό. Στοχεύοντας αυτούς τους μύες, η γιόγκα προσώπου βοηθά στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, στη βελτίωση του τόνου και στην μείωση της χαλάρωσης.
  2. Παραγωγή κολλαγόνου: Καθώς οι μύες του προσώπου ενεργοποιούνται, η αυξημένη ροή αίματος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου, η οποία συμβάλλει στη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος.
  3. Χαλάρωση προσώπου: Η τακτική εξάσκηση βοηθά στην μείωση της έντασης που “συγκρατείται” στους μύες του προσώπου, ιδιαίτερα γύρω από το μέτωπο και τα μάτια, όπου συχνά σχηματίζονται ρυτίδες.

Η γιόγκα προσώπου λειτουργεί ανυψώνοντας και τονώνοντας το πρόσωπο μέσω τακτικής διέγερσης των μυών, όπως και οι κλασικές σωματικές ασκήσεις τονώνουν και σμιλεύουν το σώμα. Οι ασκήσεις είναι συνήθως εύκολες στην εκτέλεση και μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή σας ρουτίνα.

cheeks-Beauty-care-skin

Ποια είναι τα οφέλη της γιόγκα προσώπου

Υπάρχουν πολυάριθμα οφέλη που σχετίζονται με τη γιόγκα προσώπου, ειδικά αν αναζητείτε μια φυσική εναλλακτική λύση σε θεραπείες περιποίησης δέρματος ή καλλυντικές διαδικασίες. Εδώ είναι μερικά από τα βασικά οφέλη:

  1. Μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων: Η τακτική πρακτική της γιόγκα προσώπου μπορεί να ελαχιστοποιήσει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, ειδικά γύρω από το μέτωπο, τα μάτια και το στόμα. Βελτιώνοντας την κυκλοφορία και διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου, η γιόγκα προσώπου μπορεί να δώσει στο δέρμα μια πιο λεία, πιο νεανική όψη.
  2. Τονώνει τους μύες του προσώπου: Όπως η άσκηση του σώματος μπορεί να τονώσει τους μύες, έτσι και η γιόγκα προσώπου βοηθά στη σύσφιξη και την ανύψωση των χαλαρωμένων περιοχών του προσώπου. Στοχεύει σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε χαλάρωση, όπως η γραμμή του σαγονιού, τα μάγουλα και ο λαιμός, παρέχοντας ένα φυσικό αποτέλεσμα λίφτινγκ.
  3. Ενισχύει την λάμψη του δέρματος: Η γιόγκα προσώπου αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα, με αποτέλεσμα μια πιο υγιή, λαμπερή επιδερμίδα. Η βελτιωμένη ροή αίματος παρέχει περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα του δέρματος, δίνοντας στο πρόσωπο μια λαμπερή όψη.
  4. Βελτιώνει την λεμφική λειτουργία: Ορισμένες ασκήσεις γιόγκα προσώπου βοηθούν στη βελτίωση της λεμφικής αποστράγγισης, η οποία μπορεί να μειώσει το πρήξιμο, ειδικά γύρω από τα μάτια. Ενθαρρύνοντας την κίνηση του λεμφικού υγρού, η γιόγκα προσώπου βοηθά στην αποτοξίνωση του δέρματος και στην μείωση του οιδήματος.
  5. Ανακουφίζει από την ένταση του προσώπου: Πολλοί άνθρωποι “κρατούν” εν αγνοία τους μια ένταση στους μύες του προσώπου τους, ιδιαίτερα στο σαγόνι και το μέτωπο. Η γιόγκα προσώπου μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση αυτών των μυών, γεγονός που μπορεί να μειώσει τα προβλήματα που σχετίζονται με το στρες, όπως το σφίξιμο των γνάθων ή τους πονοκεφάλους τάσης.
  6. Φυσική και μη επεμβατική: Η γιόγκα προσώπου είναι μια φυσική, μη επεμβατική μέθοδος για τη διατήρηση της νεανικής επιδερμίδας χωρίς την ανάγκη για ακριβές κρέμες, ενέσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις. Προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση στη φροντίδα του προσώπου στοχεύοντας τους μύες από μέσα.
tightening-skin-face

Ασκήσεις γιόγκα προσώπου

Η ενσωμάτωση της γιόγκα προσώπου στην καθημερινή σας ρουτίνα είναι απλή και μπορεί να γίνει σε λίγα μόνο λεπτά. Ακολουθούν μερικές αποτελεσματικές ασκήσεις γιόγκα προσώπου, που μπορείτε να δοκιμάσετε:

1. Το V (για την περιοχή των ματιών)

  • Πώς να την εκτελέσετε: Τοποθετήστε και τα δύο μεσαία δάχτυλα ανάμεσα στα φρύδια με τους δείκτες σας στις εξωτερικές γωνίες των ματιών. Ασκήστε πίεση και κοιτάξτε προς τα πάνω, ενώ στραβίζετε. Επαναλάβετε 6 φορές.
  • Οφέλη: Αυτή η άσκηση βοηθά στην μείωση των γωνιακών ρυτίδων στις άκρες των ματιών, λειαίνει την περιοχή κάτω από τα μάτια και ανασηκώνει τα φρύδια.

2. Ανύψωση στα μάγουλα

  • Πώς να την εκτελέσετε: Ανοίξτε το στόμα για να σχηματίσετε ένα σχήμα "Ο", διπλώστε το πάνω χείλος πάνω από τα δόντια και χαμογελάστε με τους μύες του άνω μάγουλου. Τοποθετήστε τα δάχτυλά σας ελαφρά στην κορυφή των μάγουλων για να νιώσετε τους μύες να λειτουργούν. Επαναλάβετε 10 φορές.
  • Οφέλη: Αυτή η κίνηση στοχεύει τους μύες των μάγουλων, συμβάλλοντας στην ανύψωση των χαλαρών μάγουλων και στην μείωση της εμφάνισης των ρινοχειλικών πτυχών.

3. Γλυπτική γραμμής σαγονιού

  • Πώς να την εκτελέσετε: Γείρετε ελαφρά το κεφάλι προς τα πίσω και μετακινήστε την κάτω γνάθο προς τα εμπρός και προς τα πάνω, νιώθοντας το τέντωμα στον λαιμό και τη γραμμή του σαγονιού. Μείνετε για 5 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε 10 φορές.
  • Οφέλη: Αυτή η άσκηση βοηθά στον καθορισμό της γραμμής της γνάθου και μειώνει τη χαλάρωση γύρω από το πηγούνι και τον λαιμό.

4. Σύσφιξη λαιμού

  • Πώς να την εκτελέσετε: Κοιτάξτε ψηλά στο ταβάνι και μαζέψτε τα χείλη σαν να προσπαθείτε να φιλήσετε το ταβάνι. Μείνετε για 5 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε 5 φορές.
  • Οφέλη: Αυτή η άσκηση δυναμώνει τους μύες του λαιμού και της γνάθου, μειώνοντας την εμφάνιση διπλού πηγουνιού.

5. Σμιλεμένο κούτελο

  • Πώς να την εκτελέσετε: Τοποθετήστε και τα δύο χέρια στο μέτωπο με τα δάχτυλα απλωμένα κατά μήκος του. Τραβήξτε απαλά τα δάχτυλα προς τα έξω, σφίγγοντας το δέρμα. Μείνετε για 10 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε 5 φορές.
  • Οφέλη: Αυτή η άσκηση βοηθά στην εξομάλυνση των ρυτίδων στο μέτωπο και στην πρόληψη του σχηματισμού γραμμών συνοφρυώματος.
Yoga-stretching

Συχνές Ερωτήσεις

“Η γιόγκα προσώπου λειτουργεί για όλους;”

Η γιόγκα προσώπου μπορεί να προσφέρει οφέλη σε ένα ευρύ φάσμα ατόμων, ειδικά σε όσους αναζητούν έναν μη επεμβατικό τρόπο, για να τονώσουν τους μύες του προσώπου και να μειώσουν τις ρυτίδες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη συνέπεια της πρακτικής και τον τύπο δέρματος και τον μυϊκό τόνο του ατόμου.

“Πόσο συχνά πρέπει να κάνω γιόγκα προσώπου;”

Για αισθητά αποτελέσματα, συνιστάται η εξάσκηση γιόγκα προσώπου για τουλάχιστον 10-20 λεπτά την ημέρα, 5-6 φορές την εβδομάδα. Η συνέπεια είναι το κλειδί για την επίτευξη μακροπρόθεσμων βελτιώσεων στον μυϊκό τόνο και την εμφάνιση του δέρματος.

“Μπορεί η γιόγκα προσώπου να μειώσει το διπλοσάγονο ή προγούλι;”

Ναι, συγκεκριμένες ασκήσεις γιόγκα προσώπου που στοχεύουν τον λαιμό και τη γραμμή της γνάθου μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση των μυών σε αυτές τις περιοχές και να μειώσουν το προγούλι με την πάροδο του χρόνου.

“Είναι η γιόγκα προσώπου καλύτερη από τις καλλυντικές θεραπείες;”

Αν και η γιόγκα προσώπου είναι μια φυσική και μη επεμβατική μέθοδος για την ενίσχυση της εμφάνισης του προσώπου, οι καλλυντικές θεραπείες, όπως το μπότοξ ή τα fillers, προσφέρουν ταχύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, η γιόγκα προσώπου είναι οικονομικά αποδοτική και εγκυμονεί λιγότερους κινδύνους σε σύγκριση με τις επεμβατικές διαδικασίες.

Σύνοψη

Η γιόγκα προσώπου προσφέρει έναν φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο για να τονώσετε τους μύες του προσώπου σας, να μειώσετε τις ρυτίδες και να προωθήσετε το υγιές δέρμα. Είτε θέλετε να ενισχύσετε την λάμψη σας είτε να χαλαρώσετε την ένταση του προσώπου, η ενσωμάτωση της γιόγκα προσώπου στη ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει τόσο αισθητικά όσο και θεραπευτικά οφέλη.

Πηγές: verywellmind.com, webmd.com, healthline.com, health.com