ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Οι ενδείξεις στα μάτια πριν την έναρξη των συμπτωμάτων

Οι ερευνητές αναζητούν εδώ και δεκαετίες τρόπους πρώιμης διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αλτσχάιμερ: Οι ενδείξεις στα μάτια πριν την έναρξη των συμπτωμάτων

Έχουν επιβεβαιώσει ότι η πάθηση ξεκινά δεκαετίες πριν εκδηλωθεί, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη έγκαιρης παρέμβασης προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξέλιξή της.

Σύμφωνα με νέα ευρήματα επιστημόνων στις ΗΠΑ, τα μάτια μπορούν να παρέχουν τέτοιες πληροφορίες, καθώς επιτρέπουν την ανίχνευση και άλλων παθήσεων, όπως είναι η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Διαπίστωσαν ότι το Αλτσχάιμερ προκαλεί χαρακτηριστικές αλλοιώσεις σε ιστούς των ματιών, πολλά χρόνια πριν αναπτύξει ένας ασθενής τα χαρακτηριστικά συμπτώματά της.

Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα του είδους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι αλλοιώσεις αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρώιμη διάγνωση της νόσου, αλλά και για την παρακολούθηση της πορείας της υγείας των ασθενών.

«Τα μάτια είναι το παράθυρο του εγκεφάλου», δήλωσε η Δρ. Christine Greer, οφθαλμίατρος και διευθύντρια Ιατρικής Αγωγής στο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νόσων του Boca Raton, στη Φλόριντα. «Μπορούμε να ελέγξουμε απ’ ευθείας το νευρικό σύστημα, κοιτάζοντας στο πίσω μέρος του ματιού, προς τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και το οπτικό νεύρο».

Οι επιστήμονες εξέτασαν ιστούς από τους αμφιβληστροειδείς και τον εγκέφαλο 86 εθελοντών. Οι άνθρωποι είχαν δωρίσει μετά θάνατον το σώμα τους στην επιστήμη. Κάποιοι από αυτούς έπασχαν από Αλτσχάιμερ, άλλοι είχαν παρουσιάσει ήπια γνωστική εξασθένηση και κάποιοι ήταν υγιείς.

Οι ερευνητές εντόπισαν χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στους αμφιβληστροειδείς χιτώνες των θανόντων με νόσο Αλτσχάιμερ.

Συγκεκριμένα, εντόπισαν στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς που βρίσκεται πιο κοντά στον εγκέφαλο, ατροφία των ιστών και φλεγμονή στα κύτταρα. Όσο εντονότερη ήταν η ατροφία και η φλεγμονή, τόσο χειρότερη ήταν η νοητική κατάσταση των θανόντων.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που ανέλυσε τις μοριακές, κυτταρικές και δομικές επιδράσεις της νόσου Αλτσχάιμερ στον αμφιβληστροειδή χιτώνα ανθρώπων», δήλωσε η Δρ. Maya Koronyo-Hamaoui, καθηγήτρια Νευροχειρουργικής στο ΝοσοκομείοCedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

Είναι επίσης η πρώτη που εξέτασε πως σχετίζονται οι αλλαγές αυτές με την κατάσταση του εγκεφάλου, πρόσθεσε.

Οι αλλοιώσεις που εντοπίστηκαν στους αμφιβληστροειδείς των θανόντων, συσχετίζονταν με τον ενδορινικό και τον κροταφικό φλοιό. Πρόκειται για δομές του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στη μνήμη, την πλοήγηση και την αντίληψη του χρόνου.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι στους θανόντες που έπασχαν από Αλτσχάιμερ όσο ζούσαν, τα μικρογλοιακά κύτταρα ήταν κατά 80% λιγότερα από τους υγιείς συμμετέχοντες.

Τα κύτταρα αυτά επιδιορθώνουν και συντηρούν άλλα κύτταρα, ενώ απομακρύνουν από τον εγκέφαλο και τους αμφιβληστροειδείς το β-αμυλοειδές, το κύριο χαρακτηριστικό των εγκεφαλικών πλακών που συνδέονται με το Αλστχάιμερ.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα νέα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών μεθόδων, που θα επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Acta Neuropathologica.