ΥΓΕΙΑ

Οπιοειδή στο θηλασμό: Μπορούν να βλάψουν το μωρό;

Κάποιες φορές στις νέες μητέρες συνταγογραφούνται οπιοειδή για τον πόνο, ιδιαίτερα μετά από επέμβαση καισαρικής τομής.

Οπιοειδή στο θηλασμό: Μπορούν να βλάψουν το μωρό;

Σύμφωνα με νέα μεγάλη καναδική μελέτη, οι μητέρες δεν πρέπει να ανησυχούν για τα νεογέννητα, καθώς δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνα των οποίων οι μαμάδες δεν λαμβάνουν τέτοια φάρμακα.

Τα ευρήματα είναι καθησυχαστικά για τους γονείς και τους γιατρούς, λένε οι ερευνητές.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δεν δείχνουν κάποια συσχέτιση μεταξύ της συνταγογράφησης οπιοειδών στη μητέρα μετά τον τοκετό και των δυσμενών επιπτώσεων στα βρέφη, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ο Δρ. Jonathan Zipursky, του Κέντρου Επιστημών Υγείας Sunnybrook, και ο Δρ. David Juurlink, του Ινστιτούτου Κλινικών Επιστημών Αξιολόγησης στο Τορόντο, χρησιμοποίησαν δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης από περισσότερα από 865.000 ζευγάρια μητέρων-βρεφών που εξήλθαν εντός επτά ημερών από τον τοκετό από το μαιευτήριο, το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2020.

Περίπου 86.000 μητέρες έλαβαν συνταγή οπιοειδών εντός επτά ημερών από το εξιτήριο.

Περίπου 8 στις 10 από τις μητέρες που έλαβαν συνταγή είχαν γεννήσει τα μωρά τους με καισαρική τομή. Από τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή, περίπου το 42% έλαβε οξυκωδόνη, το 20% κωδεΐνη, το 19% μορφίνη και το 12% υδρομορφόνη, με μέση διάρκεια λήψης τις τρεις ημέρες.

Η μελέτη παρακολούθησε όλα τα βρέφη για 30 ημέρες για μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της επανεισαγωγής στο νοσοκομείο, της επίσκεψης στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, της εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών και του θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Από τα βρέφη που εισήχθησαν στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών, το 3,5% γεννήθηκαν από μητέρες που έλαβαν οπιοειδή σε σύγκριση με το 3,5% που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν έλαβαν.

Τα βρέφη των μητέρων που τους είχαν συνταγογραφηθεί οπιοειδή δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο για οποιονδήποτε λόγο, με απόλυτη αύξηση κινδύνου 0,08%. Ήταν οριακά πιο πιθανό να μεταφερθούν σε τμήμα επειγόντων περιστατικών, με απόλυτη αύξηση κινδύνου 0,41%. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν διαφορές για οποιαδήποτε άλλη σοβαρή επίπτωση στα βρέφη, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών προβλημάτων ή εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Δεν σημειώθηκε θάνατος βρέφους.

Πρόκειται για μελέτη παρατήρησης που δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας/αποτελέσματος.

Όλα τα οπιοειδή περνούν στο μητρικό γάλα, αν και σε ποσότητες που δεν αναμένεται να προκαλέσουν βλάβη στα βρέφη που θηλάζουν.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι σε εκατομμύρια νέες μητέρες συνταγογραφούνται οπιοειδή μετά τον τοκετό κάθε χρόνο, ωστόσο δεν έχουν δημοσιευθεί τεκμηριωμένες αναφορές για σοβαρή τοξικότητα οπιοειδών σε βρέφη που σχετίζονται με το θηλασμό.

Τα εναλλακτικά αναλγητικά, συμπεριλαμβανομένων των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, είναι επίσης γενικά μη επικίνδυνα για τα μωρά, είπαν οι ερευνητές.

Τα στοιχεία για τη βέλτιστη ανακούφιση από τον πόνο μετά τον τοκετό, ιδιαίτερα για τις μητέρες που θηλάζουν, είναι ανεπαρκή. Απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με την ισορροπία των κινδύνων και των οφελών τόσο για τις μητέρες όσο και για τα μωρά, καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ.