ΥΓΕΙΑ

Καφές: Πόσο μειώνει τη σοβαρότητα της ηπατικής νόσου σε ασθενείς με διαβήτη

Ο καφές μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της ηπατικής νόσου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Καφές: Πόσο μειώνει τη σοβαρότητα της ηπατικής νόσου σε ασθενείς με διαβήτη

Επιστήμονες στην Πορτογαλία διαπίστωσαν ότι η καφεΐνη και οι πολυφαινόλες του καφέ μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της σοβαρότητας της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος σε άτομα με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η καφεΐνη, οι πολυφαινόλες και άλλες ενώσεις του καφέ, μπορούν να αντιμετωπίσουν το οξειδωτικό στρες στο συκώτι.

Η μελέτη τους βασίστηκε σε 24ωρα δείγματα ούρων, κάτι που επέτρεψε στους ειδικούς να ανιχνεύσουν τα επίπεδα των καφεϊνούχων και μη ενώσεων, κάτι που δεν θα ήταν δυνατό να γίνει με ερωτηματολόγια ή συνεντεύξεις.

Ο συγγραφέας της μελέτης John Griffith Jones, ερευνητής στο Κέντρο Νευροεπιστήμης και Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Coimbra της Πορτογαλίας, δήλωσε: «Οι παράγοντες κινδύνου για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και τον διαβήτη τύπου 2 είναι παρόμοιοι και περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την υπερτριγλυκεριδαιμία, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη φλεγμονή του ήπατος. Οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής έχουν αυξήσει σε παγκόσμιο επίπεδο τα ποσοστά παχυσαρκίας. Το υπερβολικό σωματικό λίπος αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη».

Στον διαβήτη τύπου 2 το σώμα δεν παράγει επαρκείς ποσότητες ισνουλίνης ή δεν τη χρησιμοποιεί αποτελεσματικά. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας προβλέπουν ότι οι περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 που σχετίζονται με την παχυσαρκία, θα φτάσουν τα 300 εκατομμύρια μέχρι το 2025.

Λίπος στο συκώτι

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, η πιο κοινή ηπατική νόσος, είναι στενά συνδεδεμένη με την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2. Αναπτύσσεται λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ.

Πρόκειται για χρόνια πάθηση η οποία μπορεί να προκαλέσει ίνωση του ήπατος, κίρρωση και άλλα σοβαρά προβλήματα και για την οποία δεν υπάρχει μέχρι στιγμής θεραπεία.

Προηγούμενες μελέτες για τη σχέση της πρόσληψης καφέ και της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, βασίζονταν κυρίως σε ερωτηματολόγια.

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές αναπτύσσουν μεθόδους για τη μέτρηση των ενώσεων καφέ στα ούρα και άλλα σωματικά υγρά.

Μελέτες έχουν συσχετίσει τους μεταβολίτες του καφέ, υποπροϊόντα από τη διάσπασή του στο σώμα, με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστημίου της Coimbra εξήγησαν ότι το προφίλ αυτών των μεταβολιτών «είναι ευαίσθητο στη σοβαρότητα της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος» και μπορεί να χρησιμεύσει ως μη επεμβατικός δείκτης της έκφρασης της ηπατικής CYP2E1, ενός σημαντικού οδηγού για την εξέλιξη της πάθησης».

Καφές και σοβαρότητα μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος

Η μελέτη βασίστηκε στην εξέταση ούρων και τις αναφορές των συμμετεχόντων σχετικά με την κατανάλωση καφέ.

Συμμετείχαν 156 οριακά παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας, οι 98 εκ των οποίων έπασχαν από διαβήτη τύπου 2.

Κάθε συμμετέχων παρείχε ένα 24ωρο δείγμα ούρων και τηρούσε ημερολόγιο κατανάλωσης καφέ και τροφών.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγιο για την τυπική κατανάλωση άλλων ποτών και τροφών με καφεΐνη, όπως σοκολάτα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα ούρων για καφεϊνούχους και μη μεταβολίτες, συμπεριλαμβανομένης της παραξανθίνης, της θεοφυλλίνης, της τριγωνελλίνης, του καφεϊκού οξέος κλπ.

Υπέβαλαν επίσης τους συμμετέχοντες σε εξετάσεις αίματος και ήπατος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεταβολίτες του καφέ μπορούν να φρενάρουν την εξέλιξη και τη σοβαρότητα της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι υψηλότερες αθροιστικά συγκεντρώσεις καφεϊνούχων και μη καφεϊνούχων μεταβολιτών που μετρούνται σε 24ωρο δείγμα ούρων, συνδέονται με λιγότερο σοβαρό προφίλ μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος».

Η μελέτη αυξάνει τον αριθμό των στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να προσφέρει προστασία από την ηπατική νόσο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση τριών ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ημερησίως έχει περισσότερα προστατευτικά οφέλη στη μείωση της ίνωσης και της σοβαρότητας της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, συγκριτικά με τις μικρότερες ποσότητες ημερήσιας κατανάλωσης καφέ σε πάσχοντες από τη νόσο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients.