Στρες πριν τη λοίμωξη Covid-19: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο βαριάς νόσησης
Ανανεώθηκε:
Είναι γνωστό ότι η ψυχική υγεία επηρεάζει την έκβαση ορισμένων παθήσεων.
Η κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς Covid-19 και νοσηλείας, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μακρά Covid-19.
H ψυχική υγεία σχετίζεται με μεγαλύτερη σοβαρότητα και διάρκεια των συμπτωμάτων και σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα,
Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, οι άνθρωποι που πριν τον κορονοϊό βιώνουν στρες, κατάθλιψη, άγχος, ανησυχία και μοναξιά, κινδυνεύουν περισσότερο από long covid.
Ο αυξημένος κίνδυνος μακράς Covid-19, λόγω του στρες είναι ανεξάρτητος από άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα, το άσθμα και άλλες παθήσεις ή συμπεριφορές.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη Δρα Σιγουέν Γουάνγκ, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 54.000 ανθρώπους, εκ των οποίων περίπου 3.000 μολύνθηκαν από κορονοϊό στη διάρκεια της μελέτης.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν ψυχολογικό στρες πριν τη λοίμωξη, είχαν στη συνέχεια 32% έως 46% αυξημένο κίνδυνο μακράς Covid-19.
«Εκπλαγήκαμε από το πόσο σχετίζεται το ψυχολογικό στρες πριν από μία λοίμωξη Covid-19 με αυξημένο κίνδυνο μακρόχρονης Covid-19, πιο πολύ και από παράγοντες όπως η παχυσαρκία, το άσθμα και η υπέρταση», δήλωσε η Γουάνγκ.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων(CDC)των ΗΠΑ, περίπου ένας στους πέντε ενήλικες (το 20%) που αρρώστησαν από κορονοϊό, στη συνέχεια βιώνει μακράς διαρκείας (πάνω από τέσσερις εβδομάδες) συμπτώματα Covid-19, όπως κόπωση, εγκεφαλική «ομίχλη» και άλλα αναπνευστικά, καρδιολογικά, νευρολογικά ή γαστρεντερικά συμπτώματα.
Η σοβαρή νόσηση κατά την αρχική Covid-19 αυξάνει την πιθανότητα κατοπινής μακράς Covid-19, όμως ακόμη και άνθρωποι που είχαν αρρωστήσει ήπια, μπορούν να εμφανίσουν μακροχρόνια συμπτώματα, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν για μήνες ή και χρόνια.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry.