ΥΓΕΙΑ

Έκζεμα: Βοηθά η αποχή από συγκεκριμένες τροφές στη διαχείριση των συμπτωμάτων; (έρευνα)

Η ατοπική δερματίτιδα, γνωστή και ως έκζεμα, επηρεάζει περίπου το 3% των ενηλίκων και το 20% των παιδιών παγκοσμίως.

Έκζεμα: Βοηθά η αποχή από συγκεκριμένες τροφές στη διαχείριση των συμπτωμάτων; (έρευνα)

Διαφορετικά αλλεργιογόνα και ερεθιστικοί παράγοντες στο περιβάλλον μπορούν να προκαλέσουν αντίδραση του ανοσοποιητικού και εξάρσεις εκζέματος. Τέτοιοι παράγοντες είναι οι περιβαλλοντικοί ρύποι, η γύρη, τα αρώματα, ακόμη και το στρες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιες τροφές μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα εκζέματος, ιδιαίτερα σε άτομα με μια συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή. Τέτοιες τροφές είναι το σιτάρι, οι ξηροί καρποί, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με ήπιο έως μέτριο έκζεμα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα αποφεύγοντας την κατανάλωση κάποιων τροφών, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τονίζουν ωστόσο, ότι μόνο οι διατροφικές αλλαγές δεν είναι αρκετές και ίσως χρειαστεί να γίνονται παράλληλα με την τυπική θεραπεία.

Έκζεμα και τροφικές αλλεργίες

Σύμφωνα με τον Δρα Derek Chu, επίκουρο καθηγητή ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McMaster και επικεφαλής συγγραφέα της νέας μελέτης, η επίδραση της διατροφής στην ατοπική δερματίτιδα είναι περίπλοκη και η εξάλειψη συγκεκριμένων τροφών για τη θεραπεία της, είναι αμφιλεγόμενη.

Οι άνθρωποι υποψιάζονται πολλές τροφές για τις εξάρσεις ατοπικής δερματίτιδας. Μια ομάδα τροφών που πολλοί έχουν ενοχοποιήσει κατά καιρούς για τα συμπτώματα εκζέματος είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από αγελαδινό γάλα.

«Το γάλα είναι ένα από τα πιο ύποπτα αλλεργιογόνα σε βρέφη και παιδιά», σημειώνει ο Chu.

Μελέτη του 2002 διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έπιναν αγελαδινό γάλα διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν τροφικές αλλεργίες και εμμένουσα ατοπική δερματίτιδα.

Άλλες έρευνες πάντως, δείχνουν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, η οποία βρίσκεται στα προϊόντα αγελαδινού γάλακτος, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των συμπτωμάτων ατοπικής δερματίτιδας.

Ο Chu και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα για περίπου 600 άτομα -παιδιά και ενήλικες- που συμμετείχαν σε 10 τυχαιοποιημένες μελέτες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι περίπου το 50% των ατόμων με έκζεμα, είδαν βελτίωση των συμπτωμάτων όταν εξάλειψαν ορισμένες τροφές, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, των αυγών και των προϊόντων σίτου, παράλληλα με τη συνέχιση της θεραπείας τους για την πάθηση.

Διαπίστωσαν επίσης ότι το 41% ​​των συμμετεχόντων βελτίωσαν τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας συνεχίζοντας αυστηρά τη θεραπεία τους χωρίς να κάνουν αλλαγές στη διατροφή τους.

«Μερικοί ασθενείς μπορεί να δουν ελαφρά βελτίωση στη σοβαρότητα του εκζέματος, τον κνησμό και την αϋπνία» είπε ο Chu.

Ωστόσο, κάθε θεραπεία και παρέμβαση κρύβει τον κίνδυνο να βλάψει παρά να βοηθήσει, πρόσθεσε.

«Τα οφέλη για την υγεία και οι πιθανές επιπτώσεις της αποχής από συγκεκριμένες τροφές πρέπει να σταθμίζονται με προσοχή» προσθέτει.

Ο Chu είπε ότι τα νέα ευρήματα θα χρησιμοποιηθούν ως μέρος των επερχόμενων κατευθυντήριων γραμμών για την ατοπική δερματίτιδα του 2022 για τους επαγγελματίες της υγείας.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.