ΥΓΕΙΑ

Πώς το ηλεκτρικό ρεύμα επηρεάζει τον ύπνο και την υγεία σας

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο περιορισμός της έκθεσης στο ηλεκτρικό φως - ειδικά τη νύχτα - μπορεί να έχει θετική επίδραση στους βιολογικούς ρυθμούς και τη μεταβολική υγεία.

Πώς το ηλεκτρικό ρεύμα επηρεάζει τον ύπνο και την υγεία σας

Η ποσότητα του ηλεκτρικού φωτός στο οποίο εκτίθενται οι άνθρωποι τη νύχτα - και η έλλειψη φυσικού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας - μπορεί να διαταράξει τον ύπνο αρκετά ώστε να επηρεάσει την υγεία, την ευεξία και την παραγωγικότητα.

Τα πορίσματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο PLoS Biology, χρησιμοποιούν ένα πρόσφατα αναπτυγμένο πρότυπο μέτρησης φωτός που οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα παρέχει καθοδήγηση στις βιομηχανίες φωτισμού και ηλεκτρονικών για την προώθηση πιο υγιεινών χώρων εργασίας, δημόσιων κτιρίων και σπιτιών μέσω της έκθεσης στο φως.

«Αυτές οι συστάσεις παρέχουν την πρώτη επιστημονική συναίνεση και ποσοτική, καθοδήγηση για κατάλληλα καθημερινά πρότυπα έκθεσης στο φως για την υποστήριξη υγιών ρυθμών του σώματος, του νυχτερινού ύπνου και της εγρήγορσης κατά τη διάρκεια της ημέρας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Timothy Brown, PhD, καθηγητής και ερευνητής στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, σε δελτίο τύπου.

Ένα νέο πρότυπο για τη μέτρηση των επιπτώσεων του φωτός στην υγεία

Η νέα έκθεση αναφέρει την εκβιομηχάνιση και την αστικοποίηση ως βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την έκθεση των ανθρώπων στο φως - συγκεκριμένα λιγότερο φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, περισσότερο (αφύσικο) φως τη νύχτα και συνολική αύξηση του ηλεκτρικού φωτός. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η μεταβαλλόμενη έκθεση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, τον ύπνο και την παραγωγικότητα.

Ο αντίκτυπος του φωτός στη συνολική υγεία και ευεξία οδήγησε τους ερευνητές πίσω από τις συστάσεις να καταλήξουν σε τεκμηριωμένες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο βελτιστοποίησης της έκθεσης στο φως για την ανθρώπινη υγεία - κάτι που, μέχρι τώρα, δεν υπήρχε.

Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές έπρεπε πρώτα να καθορίσουν πώς να μετρήσουν την επίδραση του φωτός στους βιολογικούς ρυθμούς, όπως ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης. Σύμφωνα με την έκθεση, το φως επηρεάζει αυτούς τους ρυθμούς μέσω μιας φωτοευαίσθητης πρωτεΐνης στο μάτι που ονομάζεται μελανοψίνη, η οποία είναι πιο ευαίσθητη στο μπλε-κυανό φως. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο πρότυπο για τη μέτρηση αυτού του φωτός: μελανωπική ισοδύναμη φωτεινότητα του φωτός της ημέρας (EDI). Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από εργαστηριακές και επιτόπιες μελέτες έδειξαν ότι αυτή η νέα μέτρηση ήταν ένας ακριβής τρόπος για την πρόβλεψη των επιδράσεων του φωτός στους βιολογικούς ρυθμούς.

ypnos-4.jpg

Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ; Οι ειδικοί εξηγούν 10 κοινά προβλήματα

Η ομάδα επιστημονικών εμπειρογνωμόνων - με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο-Boulder έδωσε ξεχωριστές οδηγίες για την ημέρα και τη νύχτα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ερευνητές δήλωσαν ότι το φως της ημέρας θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για την έκθεση στο φως. Η συνιστώμενη ελάχιστη μελανωπική EDI είναι 250 lux (μονάδα φωτισμού). Σύμφωνα με τον Brown, αυτό είναι το εύρος του φωτός που θα είχατε αν ζούσατε στη φύση κατά τη διάρκεια της ανατολής ή της δύσης του ηλίου σε μια συννεφιασμένη μέρα. Εάν το φως της ημέρας δεν είναι άμεσα διαθέσιμο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι το πολυχρωματικό λευκό φως εμπλουτισμένο σε μικρά μήκη κύματος - ένα δροσερό, λευκό φως LED περίπου στα 6500K, με βάση τις τρέχουσες επιλογές φωτισμού - είναι η επόμενη καλύτερη επιλογή.

Το βράδυ, τα επίπεδα φωτός πρέπει να μειωθούν δραστικά. Ξεκινώντας από τρεις ώρες πριν από τον ύπνο, οι ερευνητές συστήνουν ένα μελανωπικό EDI που δεν υπερβαίνει τα 10 lux, κατά προτίμηση από το λευκό φως «εξαντλημένο σε μικρά μήκη κύματος» (ένα ζεστό, λευκό φως LED σε περίπου 3000K δήλωσε ο Brown). Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η μελανωπική EDI δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 lux και δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 lux εάν πρέπει να σηκωθείτε για να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα ή να κάνετε κάτι στο οποίο απαιτείται νυχτερινή όραση.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι αυτές οι οδηγίες προορίζονται να χρησιμοποιούνται καθημερινά και λειτουργούν καλύτερα όταν ακολουθούνται την ίδια ώρα κάθε μέρα για ένα σταθερό πρόγραμμα. Οι συστάσεις προορίζονται επίσης να ισχύουν για υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 έως 55 ετών με τακτικά ημερήσια προγράμματα. Μερικοί άνθρωποι, όπως οι ηλικιωμένοι ενήλικες, μπορεί να επωφεληθούν από την υψηλότερη έκθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα παιδιά, ωστόσο, μπορεί να ωφεληθούν από τη χαμηλότερη βραδινή έκθεση.

Επιπλέον, άλλες πρόσφατες έρευνες που δημοσιεύθηκαν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) ενθάρρυναν επίσης τον ύπνο σε αμυδρό φως, εάν υπήρχε. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι άνθρωποι που κοιμήθηκαν σε ένα δωμάτιο με μέτρηση φωτός 100 lux, ακόμη και για μία νύχτα, έδειξαν αυξημένα μέτρα αντίστασης στην ινσουλίνη το επόμενο πρωί.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι μόνο μία νύχτα έκθεσης σε μέτριο φωτισμό δωματίου κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη γλυκόζη και την καρδιαγγειακή ρύθμιση, οι οποίοι είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Phyllis Zee, PhD, επικεφαλής της ιατρικής του ύπνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern Feinberg, σε δελτίο τύπου.

Αυτό συμβαίνει επειδή, «όταν έχετε φως κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ύπνου, στέλνει ένα μικτό σήμα στο σώμα σας ότι είναι μια ενεργή περίοδος, η οποία μπορεί να αυξήσει τις διαδικασίες που σχετίζονται με το σώμα σας χρησιμοποιώντας ενέργεια», δήλωσε στο Health ο συγγραφέας της μελέτης Ivy C. Mason, PhD, ερευνητής στον τομέα του ύπνου και των κιρκάδιων διαταραχών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.