ΥΓΕΙΑ

Ο υψηλός πυρετός και το έκζεμα μπορεί να συνδέονται με διάφορες ψυχιατρικές και ψυχικές διαταραχές

Ο υψηλός πυρετός (πυρετός του σανού) την περίοδο της άνοιξης μπορεί να προέρχεται από τις εποχικές αλλεργίες που μπορεί να σας κάνουν να πάσχετε μεταξύ άλλων από ρινική συμφόρηση, να φτερνίζεστε, να έχετε κνησμό και να αισθάνεστε κουρασμένοι. Η κύρια αιτία αυτής της δυσάρεστης κατάστασης είναι η γύρη.

Ο υψηλός πυρετός και το έκζεμα μπορεί να συνδέονται με διάφορες ψυχιατρικές και ψυχικές διαταραχές

Η αλλεργική ρινίτιδα η οποία συνήθως εμφανίζεται όταν οι θερμοκρασία αυξάνεται, έχει συνδεθεί με μια σειρά ψυχιατρικών διαταραχών, αν και οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν αν η σχέση μεταξύ των διαταραχών είναι πραγματική αιτία.

Η σύνδεση ψυχικών διαταραχών και πυρετού του σανού

Ο υψηλός πυρετός, που περιγράφεται από πολλούς ως ενόχληση, πλήττει έναν στους τέσσερις ανθρώπους ετησίως. Έχει προηγουμένως αποδειχθεί ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από άλλες παθήσεις που οδηγούνται σε αλλεργίες, όπως άσθμα, έκζεμα και τροφική αλλεργία. Αλλά ξεχωριστές έρευνες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών.

Ένα σώμα έρευνας του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain Behaviour and Immunity, διαπίστωσε ότι τα άτομα με παθήσεις που σχετίζονται με αλλεργίες ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από ψυχιατρική διαταραχή.

Τα ευρήματα έδειξαν άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα (πυρετός σανού) και ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), που θα μπορούσε να συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών.

Φάνηκε να υπάρχει αυξημένη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης, σχιζοφρένειας και άγχους μεταξύ των ατόμων με έκζεμα.

Άλλες αλλεργίες όπως το άσθμα και ο πυρετός του σανού, ωστόσο, συσχετίστηκαν με σχιζοφρένεια, κατάθλιψη και διπολική διαταραχή.

1643647543778-552562298-kapnos-allergia.jpg

Η έρευνα

Η έρευνα, η οποία εξέτασε περισσότερους από 46.000 ανθρώπους, διαπίστωσε ότι το 10,8% των ατόμων με αλλεργικές ασθένειες ανέπτυξαν μια ψυχιατρική διαταραχή σε μια περίοδο 15 ετών.

Ο γιατρός Nian-Sheng Tzeng, δήλωσε: «Ως κλινικός ιατρός, παρατήρησα ότι ορισμένοι ασθενείς φαίνεται να υποφέρουν συναισθηματικά γεγονός που παίζει ρόλο τόσο στις κοινές αλλεργίες όσο και στις ψυχιατρικές διαταραχές.

«Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους κλινικούς γιατρούς που φροντίζουν ασθενείς με αλλεργική νόσο ότι ο κίνδυνος ψυχιατρικών ασθενειών μπορεί να είναι υψηλότερος. Η αξιολόγηση της συναισθηματικής τους κατάστασης και η παρακολούθηση της ψυχικής τους υγείας θα μπορούσε να βοηθήσει αργότερα στην αποφυγή ψυχιατρικών προβλημάτων».

Οι ερευνητές αποφάνθηκαν τότε ότι η σύνδεση θα μπορούσε να τεθεί στη φλεγμονή που προκαλείται από τις αλλεργίες.

Ο πυρετός του σανού, για παράδειγμα, ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα, είναι μια φλεγμονή που σχετίζεται με αλλεργίες των ρινικών περασμάτων, του λαιμού και της μεμβράνης των ματιών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν παρατηρήσει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης φλεγμονής μεταξύ των ασθενών με άγχος και κατάθλιψη.

Ενώ τα ευρήματα διαπίστωσαν συσχέτιση, δεν ήταν σε θέση να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία αιτιώδους συνάφειας μεταξύ των συνθηκών.

Οι ερευνητές έγραψαν: «Παρατηρητικά, βρήκαμε ισχυρές ενδείξεις συσχέτισης μεταξύ αλλεργικών ασθενειών και χαρακτηριστικών ψυχικής υγείας, όπου η εμφάνιση άσθματος, εκζέματος και πυρετού του σανού αύξησε τον κίνδυνο κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής και νευρωτισμού».

Ο συσχετισμός επιβεβαιώθηκε από μια μελέτη του 2021 πέρυσι, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από τη Βρετανική Biobank, αλλά αυτή τη φορά τα ευρήματα υπονόησαν ότι οι αλλεργίες ήταν απίθανο να προκαλέσουν συνθήκες ψυχικής υγείας ή αντίστροφα.

Η συγγραφέας της μελέτης Doctor Hannah Sallis και ανώτερη ερευνήτρια γενετικής επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ, δήλωσε: «Αυτό βοηθά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μας στα ευρήματα.

Ο προσδιορισμός του κατά πόσον η αλλεργική νόσος προκαλεί προβλήματα ψυχικής υγείας ή αντίστροφα είναι σημαντικό να διασφαλίσει ότι οι πόροι και οι στρατηγικές θεραπείας στοχεύουν κατάλληλα στη σύνδεση».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Clinical and Experimental Allergy.