Το καθημερινό σωστό βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος και οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις είναι τα μυστικά της στοματικής υγείας και της πρόληψης του πόνου.
Εξίσου σημαντικός είναι ο οδοντιατρικός καθαρισμός και η ορθοδοντική θεραπεία που τοποθετεί τα δόντια σε σωστές θέσεις ώστε να καθαρίζονται εύκολα.
Ο παράγοντας που επιδρά σημαντικά στην υγεία των δοντιών μας είναι η διατροφή.
Δείτε ποιες τροφές έχουν αρνητική επίδραση στα δόντια σας:
Photo 1/7
Εσπεριδοειδή: Τα εσπεριδοειδή και ιδίως ο χυμός γκρέιπφρουτ και λεμόνι, είναι πολύ όξινα και μπορεί με τον καιρό να διαβρώσουν την αδαμαντίνη ουσία των δοντιών (το εξωτερικό, σκληρό «σμάλτο» τους). Μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι την περισσότερη διάβρωση προκαλούν οι χυμοί λεμονιού και γκρέιπφρουτ, ενώ την λιγότερη ο χυμός πορτοκαλιού. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι αφενός ο χυμός των πορτοκαλιών είναι λιγότερο όξινος, αφετέρου πολλοί χυμοί του εμπορίου είναι εμπλουτισμένοι με ασβέστιο και βιταμίνη D που δρουν προστατευτικά στα δόντια.
Photo 2/7
Καραμέλες: Οι μαλακές καραμέλες που κολλάνε στα δόντια είναι οι χειρότερες, γιατί μπορεί να παραμείνουν πάνω και ανάμεσά τους για πολλές ώρες, επιτρέποντας στα βακτήρια του στόματος να τραφούν ανενόχλητα από τη ζάχαρη που περιέχουν. Στη διαδικασία αυτή παράγουν οξέα που διαλύουν την προστατευτική αδαμαντίνη ουσία και προκαλούν τερηδόνα.
Photo 3/7
Αναψυκτικά: Η κατανάλωση πολλών αναψυκτικών ευνοεί την τερηδόνα. Ωστόσο η μεγαλύτερη απειλή φαίνεται πως είναι τα οξέα (ανθρακικό) και όχι η ζάχαρη καθαυτή. Έτσι, ακόμα και οι λάιτ εκδοχές τους, που περιέχουν κιτρικό και φωσφορικό οξύ, μπορεί να διαβρώσουν την αδαμαντίνη ουσία, αν καταναλώνονται σε μεγάλες δόσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα ανθρακούχα νερά και τις σόδες.
Photo 4/7
Ενεργειακά ροφήματα: Περιέχουν και αυτά πολλά οξέα και ζάχαρη και είναι επομένως εξίσου επιζήμια, όπως είχε δείξει το 2008 μελέτη του Πανεπιστημίου της Αϊόβα.
Photo 5/7
Κρασί: Περιέχει πολλές χρωμογόνες ουσίες, οι οποίες αποχρωματίζουν τα δόντια. Τις κηλίδες επιδεινώνουν οι τανίνες του κόκκινου κρασιού, οι οποίες έχουν την τάση να ξεραίνουν το στόμα και να κάνουν τα δόντια κολλώδη. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα διαβρωτικά οξέα των λευκών και των κόκκινων κρασιών επιτρέπουν στις χρωστικές άλλων τροφίμων να εισδύσουν πιο βαθιά στην επιφάνεια των δοντιών, δημιουργώντας έτσι εντονότερες κηλίδες.
Photo 6/7
Πατατάκια: Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που περιέχονται στα πατατάκια, τα λευκά κράκερ και γενικώς στα λευκά προϊόντα άρτου, μετατρέπονται γρήγορα στο στόμα σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα να παρέχουν άφθονη τροφή στα βακτήρια.
Photo 7/7
Καφές και τσάι: Τα δύο αγαπημένα ροφήματα μπορεί να κηλιδώσουν τα δόντια. Εκτός από τον αποχρωματισμό, όμως, τα δόντια με έντονες κηλίδες από καφέ είναι κολλώδη και έτσι «προσελκύουν» τα υπολείμματα των τροφίμων και τα βακτήρια. Μερικές ποικιλίες μαύρου τσαγιού δημιουργούν εντονότερες κηλίδες στα δόντια απ’ ό,τι ο καφές και υπαίτιες γι’ αυτό είναι οι τανίνες (όπως συμβαίνει και με το κόκκινο κρασί).