Αντισυλληπτικά: Μπορούν να τα χρησιμοποιούν όλες οι γυναίκες;
του μαιευτήρα - γυναικολόγου Παναγιώτη Δρακόπουλου
Τα αντισυλληπτικά είναι ορμονικά σκευάσματα που κυρίως δρουν αποτρέποντας την ωορρηξία μέσω αναστολής της παραγωγής της θυλακιοτρόπου (FSH) και ωχρινικής (LH) ορμόνης. Επίσης, μπορούν να κάνουν την τραχηλική βλέννα αδιαπέραστη στο σπέρμα και να μειώσουν την δεκτικότητα του ενδομητρίου κατά την εμφύτευση.
Από τι αποτελούνται τα αντισυλληπτικά
Τα αντισυλληπτικά συνήθως αποτελούνται από ένα οιστρογόνο και ένα προγεστογόνο. Με την πάροδο των ετών έγιναν σημαντικές αλλαγές στην σύσταση, ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια και να μειωθούν τυχόν παρενέργειες. Το πιο κοινό οιστρογόνο στα συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά είναι η αιθινυλοιστραδιόλη και με βάση τη δόση οιστρογόνου που περιέχεται, μπορούν να ταξινομηθούν σε αντισυλληπτικά «υψηλής δόσης» (50 μg ή περισσότερο), «μέτριας δόσης» (30–35 μg) και «χαμηλής δόσης» (15–20 μg). Τα βιβλιογραφικά δεδομένα δείχνουν μεγαλύτερη ασφάλεια των 20 mcg έναντι των 25, 30 ή 35 mcg αιθινυλοιστραδιόλης και για το λόγο αυτό, συνήθως συστήνεται η έναρξη θεραπείας με αντισυλληπτικά χαμηλότερης δόση οιστρογόνου. Όσον αφορά τα προγεσταγόνα, υπάρχουν διάφορες γενιές προγεσταγόνων, με αυτά της τρίτης και τέταρτης γενιάς να έχουν λιγότερο ανδρογονική δράση και παρενέργειες από αυτά προηγούμενων γενεών.
Είναι τα αντισυλληπτικά για όλες τις γυναίκες;
Η ορμονική αντισύλληψη μπορεί να παρέχεται με ασφάλεια μετά από λήψη του ιατρικού ιστορικό του ασθενούς και μέτρηση της αρτηριακής του πίεσης. Σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ελέγχονται περιλαμβάνουν υπέρταση, διαβήτη, θρομβοεμβολή, ημικρανία με αύρα, καρκίνο του μαστού κτλπ. Δεν χρειάζονται επιπρόσθετες εξετάσεις (πχ έλεγχος θρομβοφιλίας) σε γυναίκες χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό τα αντισυλληπτικά να χορηγούνται μετά από σύσταση του θεράποντος ιατρού.
Υπάρχουν παρενέργειες;
Σε γενικές γραμμές όχι. Ενδέχεται όμως κάποιες γυναίκες να παρουσιάσουν ευαισθησία στο μαστό, ναυτία και φούσκωμα κατά την έναρξη της θεραπείας. Αυτά τα συμπτώματα όμως, συνήθως επιλύονται γρήγορα, εντός τριών μηνών. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αντισυλληπτικά προκαλούν αύξηση βάρους.
Βιβλιογραφία
Kiley J, et al. Combined oral contraceptives: a comprehensive review. Clin Obstet Gynecol. 2007.
Hee L, et al. Continuous use of oral contraceptives: an overview of effects and side-effects. Acta Obstet Gynecol Scand. 2013 Feb;92(2):125-36
Odwe, et al. Factors influencing satisfaction with oral contraceptive pills and injectables among past users in Kenya. J Biosoc Sci. 2019 Jul;51(4):491-504
Βιογραφικό
O Prof. Dr. Παναγιώτης Δρακόπουλος MD, PhD είναι μαιευτήρας-γυναικολόγος με εξειδίκευση στη διερεύνηση και θεραπεία της υπογονιμότητας και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών και εξειδικεύτηκε στη Μαιευτική-Γυναικολογία (FMH) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης (HUG) της Ελβετίας. Eξειδικεύτηκε επί σειρά ετών στο Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (CRG, UZ Brussel), και από το 2019 είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου. Αναγνωρίζεται ως ειδικός στην ιατρική της αναπαραγωγής από την ESHRE (European society of Human Reproduction) και την EBCOG (European Board and College of Obstetrics and Gynecology).
Ο Prof. Dr. Δρακόπουλος έχει συγγράψει περισσότερες από 80 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά αναγνωρισμένους φήμης και είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά διεθνή συνέδρια εξωσωματικής γονιμοποίησης σε ετήσια βάση. Συμβάλλει ως κριτής (reviewer) στα σημαντικότερα περιοδικά του τομέα της υπογονιμότητας (Lancet, Human Reproduction update, Human reproduction, Fertility and Sterility, κ.α.) Το επιστημονικό του ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην ενδοκρινολογία της αναπαραγωγής και στις στρατηγικές για τη βελτίωση του αποτελέσματος των ασθενών με χαμηλή πρόγνωση (poor responders). Αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι η εμφαση στον «άνθρωπο», η εξατομικευμένη προσέγγισή του προβλήματος (individualized medicine) και η εφαρμογή ιατρικής βασιζόμενης σε τεκμηριωμένη έρευνα (evidence based medicine)
Website: drakopoulos-ivf.gr
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις μεθόδους αντισύλληψης επισκεφθείτε το prosexo.gr