ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Μπορεί να αλλοιώσει και την ακοή;

Έχει βρεθεί ότι η μόλυνση από τον νέο κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει ακόμη και απώλεια της ακοής.

Κορονοϊός: Μπορεί να αλλοιώσει και την ακοή;

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU), σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Galilee, ανατρέπει την άποψη, καθώς αναφέρει ότι δεν υπάρχει ένδειξη βλάβης στο ακουστικό σύστημα.

Είναι πλέον σαφές ότι η covid-19 έχει ορισμένες μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης» εξηγεί η Δρ. Karen Avraham.

«Ωστόσο, το ζήτημα της απώλειας της ακοής εγείρει πολλά ερωτηματικά. Το ερώτημα είναι εάν η απώλεια προκαλείται από βλάβη στο ακουστικό σύστημα ή αν πρόκειται για προσωρινό σύμπτωμα που προκαλείται από υγρά που φράζουν το μεσαίο αυτί, όπως συμβαίνει συχνά με κοινό κρυολόγημα» επισημαίνει.

«Η μελέτη μας διερεύνησε εάν η covid-19 μπορεί να προκαλέσει μόνιμη νευρική ή αισθητηριακή βλάβη στο σύστημα ακοής. Δεν βρήκαμε στοιχεία για τέτοιες βλάβες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Amiel Dror.

«Υπολογίσαμε τα ηλεκτρικά δεδομένα από το εγκεφαλικό στέλεχος για να ελέγξουμε ολόκληρη τη διαδρομή των ηχητικών κυμάτων μέσω του αυτιού μέχρι να ληφθούν τελικά ηλεκτρικά κύματα στον εγκέφαλο. Εξετάσαμε επίσης τη δραστηριότητα των κυττάρων του εσωτερικού αυτιού που εντείνουν και συντονίζουν τον ήχο. Δεν βρήκαμε διαφορά μεταξύ των ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό και των ατόμων που δεν είχαν μολυνθεί» επισημαίνει ο ίδιος.

«Είναι πολύ σημαντικό να βασίζουμε τις γνώσεις μας για τον ιό σε αντικειμενικές μελέτες και να αποφεύγουμε τα βιαστικά συμπεράσματα» υπογραμμίζει ο Δρ. Amiel Dror.

«Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να αποδίδονται πολλές επιπτώσεις και συμπτώματα στον κορονοϊό, συχνά όμως οι πληροφορίες είναι αβάσιμες και οδηγούν σε ένα αδικαιολόγητο άγχος, καθώς κι άσκοπη πίεση στο σύστημα υγείας» εξηγεί.

«Έχοντας ως αφετηρία αυτήν την μελέτη, προτείνουμε ότι ο νέος κορονοϊός δεν προκαλεί εκτεταμένες νευρολογικές βλάβες αλλά εστιάζονται σε συγκεκριμένα σημεία και κυρίως στην αίσθηση της όσφρησης. Επιπλέον το πρόβλημα ακοής είναι ως επί το πλείστον παροδικό και μπορεί να οφείλεται στην συσσώρευση υγρού στο μεσαίο αυτί, όπως εξάλλου συμβαίνει και με το κοινό κρυολόγημα. Ως εκ τούτου είναι πιθανό να περάσει μόλις τελειώσεις η οξεία φάση της νόσου» καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: Otology & Neurotology

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ποιες οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ακόμη και σε όσους πέρασαν ελαφρά τη λοίμωξη

Κορονοϊός: Σε ποια όργανα προκαλεί σοβαρές επιπλοκές

Κορονοϊός: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικών διαταραχών