Άσκηση στην εγκυμοσύνη: Από ποιες παθήσεις προστατεύει το παιδί
Ο θηλασμός ενισχύει το δεσμό της μητέρας με το παιδί και ωφελεί πολλαπλώς την υγεία και των δύο.
Αποτελεί ασπίδα για την υγεία του βρέφους μέσω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού του και προστατεύει τη μητέρα από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.
Η σωματική άσκηση, έστω και μέτριας έντασης, κατά την εγκυμοσύνη, επηρεάζει τη σύνθεση του μητρικού γάλακτος, κάτι που μειώνει μελλοντικά τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιοπάθειες στο παιδί.
Σύμφωνα με ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, η σωματική άσκηση κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τη συγκέντρωση μιας ένωσης στο μητρικό γάλα, η οποία μειώνει τον μελλοντικό κίνδυνο εμφάνισης των προαναφαρθέντων παθήσεων στο παιδί.
Σκοπός των επιστημόνων ήταν να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο η γυμναστική της εγκύου ωφελεί την υγεία του παιδιού, όπως έχει δείξει πλήθος μελετών.
Οι επιστήμονες μελέτησαν νεογέννητα ποντίκια από μητέρες σε αδράνεια, στα οποία έδωσαν γάλα από μητέρες δραστήριες καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η διαδικασία έδειξε πως τα οφέλη για την υγεία που μεταβιβάστηκαν στα νεογέννητα ποντίκια δεν οφείλονταν σε γενετικούς παράγοντες αλλά στο μητρικό γάλα με το οποίο γαλουχήθηκαν.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν 150 γυναίκες στην εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό και με τη χρήση ανιχνευτών κίνησης διαπίστωσαν ότι όσες είχαν κάνει περισσότερα βήματα την ημέρα είχαν αυξημένη ποσότητα μιας ένωσης γνωστής ως 3SL στο μητρικό τους γάλα, στην οποία αποδίδουν τα οφέλη για την υγεία του παιδιού.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Kristin Stanford, ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας για τον Διαβήτη και τον Μεταβολισμό του Ιατρικού Κέντρου του Οχάιο, η αύξηση της 3SL δεν σχετίζεται απαραίτητα με την ένταση της άσκησης, οπότε ακόμη και ήπια άσκηση όπως το καθημερινό περπάτημα, είναι αρκετή για να εξασφαλίσει τα οφέλη.
Δεδομένου ότι πολλές γυναίκες δεν μπορούν να θηλάσουν ή παρουσιάζουν επιπλοκές που απαιτούν την παραμονή τους στο κρεβάτι, οι ερευνητές εξετάζουν τη δυνατότητα να απομονώσουν αυτή την ευεργετική ένωση, έναν ολιγοσακχαρίτη που βρίσκεται στο μητρικό γάλα των δραστήριων μητέρων, και να την προσθέσουν σε βρεφικές συνταγές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Metabolism.
Διαβάστε επίσης:
Θηλασμός: Γιατί & για πόσο διάστημα προστατεύει την υγεία της μητέρας (έρευνα)
Θηλασμός και πρόληψη παιδικής παχυσαρκίας: Γιατί είναι καθοριστικοί οι πρώτοι έξι μήνες
Προλακτίνη: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 η ορμόνη του θηλασμού