Κορoνοϊός & φακοί επαφής: Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους
Ο νέος κορoνοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω των σταγονιδίων που... εκτοξεύουν οι άνθρωποι όταν βήχουν ή φτερνίζονται, αλλά και όταν μιλούν.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας προτείνει τον περιορισμό της χρήσης των φακών επαφής και την επιλογή γυαλιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αν και η Αμερικανική Ένωση Οπτομετρών (American Optometric Association) υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η χρήση φακών επαφής αυξάνει τον κίνδυνο για COVID-19, συστήνει τη σωστή απολύμανση χεριών, φακών και θηκών, όπως προβλέπει έτσι κι αλλιώς η ορθή χρήση τους.
Εάν ωστόσο εκδηλώσετε συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα ή γρίπη, οι ειδικοί συστήνουν να σταματήσετε να φοράτε φακούς επαφής.
Τι άλλο πρέπει να προσέξετε
- Τα κοινά γυαλιά προστατεύουν το μπροστινό μέρος των ματιών, ενδέχεται όμως να μην παρέχουν επαρκή προστασία από το πάνω και το κάτω μέρος και τις πλευρές του σκελετού. Υπάρχουν γυαλιά ασφαλείας και εργασίας που μπορούν να το κάνουν αυτό.
- Μην σκουπίζετε τα γυαλιά με υφάσματα ρούχων ή άλλα μέσα (π.χ. χαρτί υγείας), αλλά με κάποιο απολυμαντικό που περιέχει οινόπνευμα και με ένα καθαρό πανάκι, το οποίο θα πλένετε κανονικά.
- Τέλος, μην τοποθετείτε γυαλιά ή φακούς επαφής σε επιφάνειες που δεν είστε σίγουροι ότι είναι καθαρές από μικρόβια. Όταν δεν τα φοράτε, βάλτε τα στη θήκη τους και αποφεύγετε να τα κρεμάτε στο λαιμό με κορδόνι, γιατί είναι ευάλωτα στα σταγονίδια των γύρω σας.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Πώς θα αποφύγετε τη μόλυνση μέσω των ματιών (εικόνες)