Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, κανένα τρόφιμο δεν ενοχοποιείται από μόνο του για πρόκληση δυσκοιλιότητας, όμως μια δίαιτα φτωχή σε φυτικές ίνες και νερό μπορεί να είναι η αιτία.
Υπάρχουν λοιπόν κάποιες τροφές που συμβάλλουν στην κινητικότητα του εντέρου και κάποιες που τη μπλοκάρουν.
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι εξής:
Photo 1/6
Πρόχειρο φαγητό: Ο κλασικός συνδυασμός μπιφτέκι και προτηγανισμένες πατάτες είναι φτωχός σε φυτικές ίνες και πλούσιος σε λιπαρά. Αυτό συνεπάγεται καθυστέρηση της πέψης, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα αυτού του φαγητού σε νάτριο, δηλαδή αλάτι, εμποδίζει το νερό να βοηθήσει τη λειτουργία του εντέρου.
Photo 2/6
Γαλακτοκομικά: Τα γαλακτοκομικά περιέχουν ανοσοσφαιρίνη G (IgG), ένα τύπο πρωτεΐνης γάλακτος που έχει συνδεθεί με τη δυσκοιλιότητα. Πριν αποκλείσετε πάντως τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι κάποια από αυτά, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ περιέχουν προβιοτικά, καλά βακτήρια που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Photo 3/6
Μπισκότα, κέικ, γλυκά: Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα μπισκότα και άλλα προϊόντα ζύμης, πρέπει να αποφεύγονται από τους πάσχοντες από δυσκοιλιότητα, καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά και φτωχά σε φυτικές ίνες. Προτιμήστε επιδόρπια πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως ψητά αχλάδια ή μπάρες δημητριακών.
Photo 4/6
Καραμέλες: Η ίδια η ζάχαρη δεν προκαλεί δυσκοιλιότητα, δεδομένου όμως ότι πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, αν καταναλώνετε πολλές καραμέλες και λίγες ίνες μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας.
Photo 5/6
Άγουρες μπανάνες: Οι ώριμες μπανάνες είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και καλίου, που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα, δεν ισχύει όμως το ίδιο με τις άγουρες. Οι άγουρες μπανάνες έχουν περισσότερο άμυλο και τανίνες, στοιχεία που συνδέονται με την επιδείνωση της δυσκοιλιότητας.
Photo 6/6
Κρέας: Μία διατροφή πλούσια σε κρέας και φτωχή σε φυτικές ίνες ευνοεί τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, ο περιορισμός των υδατανθράκων συνεπάγεται μειωμένη πρόσληψη προβιοτικών.