Το βαλσάμικο ξίδι (aceto balsamico στα ιταλικά) είναι σκουρόχρωμο, συμπυκνωμένο και αρωματικό ξίδι με χώρα προέλευσης την Ιταλία.
Η λέξη βαλσάμικο προέρχεται από το λατινικό balsamum, δηλαδή θεραπευτικό και το συγκεκριμένο ξίδι παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από μούστο σταφυλιών.
Όσο παλαιότερο είναι ένα βαλσάμικο ξίδι, δηλαδή όσο περισσότερο διαρκεί η διαδικασία ζύμωσης, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη του για την υγεία. Φυσικά είναι δύσκολο να βρει κανείς αυθεντικό βαλσάμικο το οποίο χρειάζεται 12 χρόνια για να ωριμάσει.
Το αραιωμένο βαλσάμικο έχει λιγότερα προβιοτικά και ένζυμα, ενώ πολλά βαλσάμικα έχουν πρόσθετα, όπως καστανή ζάχαρη, καραμέλα και γαλακτωματοποιητές.
Η ποσότητα που απαιτείται για τη γευστική ενίσχυση του φαγητού είναι ελάχιστη όταν πρόκειται για πραγματικό βαλσάμικο και όχι κρέμα βαλσάμικου ή άλλη απομίμηση.
Δείτε παρακάτω τα οφέλη από την κατανάλωση βαλσάμικου.