Το καστορέλαιο είναι καλή πηγή λιπαρών οξέων και ειδικά ρικινελαϊκού οξέος, μιας σπάνιας ένωσης που δεν απαντάται συχνά στα φυτά.
Αν και το φυτό Ρίκινος ο Κοινός (Ricinus communis), από το οποίο παράγεται το καστορέλαιο, καλλιεργείται σε τρεις ηπείρους, η Ινδία είναι η βασική χώρα παραγωγής και υπεύθυνη για το 90% των εξαγωγών καστορέλαιου.
Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το έλαιο για να αντιμετωπίσουν τους ερεθισμούς των ματιών, κάτι που σήμερα αμφισβητείται από τους γιατρούς.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά στην επιδερμίδα, επειδή περιέχει άλατα και εστέρες. Το καστορέλαιο χρησιμοποιείται ως συστατικό σε τουλάχιστον 700 προϊόντα ομορφιάς. Μπορεί να καταναλωθεί και από το στόμα καθώς έχει πολλά οφέλη για την υγεία.