ΥΓΕΙΑ

Καστορέλαιο: Τα οφέλη της εναλλακτικής θεραπείας & οι πιθανές παρενέργειες

Σινάνη Αικατερίνη

Λίγοι γνωρίζουν ότι το καστορέλαιο, το έλαιο που κάνει θραύση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα οφέλη του, έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως τιμωρία λόγω της άμεσης καθαρτικής του δράσης.

Καστορέλαιο: Τα οφέλη της εναλλακτικής θεραπείας & οι πιθανές παρενέργειες

Πλέον θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους όχι μέσω της κατάποσης, αλλά τρίβοντας με αυτό την περιοχή της κοιλιάς.

Οι influencers το ρίχνουν στον αφαλό και τυλίγουν πετσέτες εμποτισμένες με καστορέλαιο γύρω από τη μέση τους, ισχυριζόμενοι ότι μπορεί να λιώσει το λίπος της κοιλιάς και να αντιμετωπίσει το φούσκωμα.

Το καστορέλαιο παράγεται από το τροπικό φυτό Ρίκινος ο Κοινός (Ricinus communis) και είναι ένα αρχαίο φάρμακο. Αναφορές σε αυτό εμφανίζονται σε αρχαία αιγυπτιακά κείμενα (1550 π.Χ.). Χρησιμοποιούνταν ως καθαρτικό και για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, ενώ λέγεται ότι η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε στα μαλλιά της.

Το άοσμο έλαιο είναι πλούσιο σε μια λιπαρή ουσία που ονομάζεται ρικινολεϊκό οξύ και διεγείρει έντονα τις κινήσεις του εντέρου.

Σήμερα, αποτελεί εγκεκριμένο μη συνταγογραφούμενο φάρμακο σε ορισμένες χώρες για τη δυσκοιλιότητα και χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του εντέρου πριν από ιατρικές εξετάσεις.

Δεν υπάρχουν ωστόσο επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτή η καθαρτική δράση είναι καλύτερη από άλλα ευρέως χρησιμοποιούμενα καθαρτικά, όπως η σέννα (φύλλα Αλεξανδρείας), η οποία επίσης χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες.

Άλλες παραδοσιακές χρήσεις του ελαίου περιλαμβάνουν τη θεραπεία για μάτια ερεθισμένα και με φαγούρα, την ανακούφιση από τους πόνους των αρθρώσεων και τους πόνους της περιόδου, καθώς και ως μέσο πρόκλησης τοκετού. Και για αυτές τις περιπτώσεις όμως, τα στοιχεία είναι ελάχιστα.

Το καστορέλαιο δεν χρησιμοποιείται μόνο σε πόσιμη μορφή, αλλά και σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως κρέμες, μαλακτικά μαλλιών και καλλυντικά προϊόντα, όπως τα κραγιόν. Χρησιμοποιείται για την ενυδάτωση, την ανακούφιση του ερεθισμένου δέρματος και τη μείωση των ρυτίδων. Οι ενυδατικές του ιδιότητες έχουν αποδοθεί στο ρικινολεϊκό οξύ.

Τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών με καστορέλαιο, λέγεται ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και της πιτυρίδας.

H λήψη καθαρού καστορέλαιου όμως, δεν είναι ακίνδυνη. Οι κύριες παρενέργειες από την πρόσληψή του είναι οι κοιλιακές κράμπες, ο εμετός, το φούσκωμα και η ζάλη.

Τα ευάλωτα άτομα, όπως οι ηλικιωμένοι, τα μωρά, οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και τα άτομα με ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη καστορέλαιου. Το ίδιο ισχύει και για όσους πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σκωληκοειδίτιδα ή γαστρεντερική απόφραξη ή διάτρηση.

Οι παρενέργειες του καστορέλαιου μπορεί να είναι πιο σοβαρές σε άτομα με διατροφικές διαταραχές, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιούν το έλαιο για να χάσουν βάρος, επιταχύνοντας τη διέλευση της τροφής από το έντερο.

Αν θέλετε να εφαρμόσετε το έλαιο στο δέρμα ή το τριχωτό της κεφαλής σας, κάντε το με προσοχή, καθώς σε ορισμένους ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Συνιστάται πάντα να εφαρμόζετε μια μικρή ποσότητα καθαρού καστορέλαιου ή ένα καλλυντικό προϊόν που περιέχει καστορέλαιο σε ένα μικρό σημείο του δέρματος. Εάν δεν υπάρξει αλλεργική αντίδραση μετά από 24 ώρες, τότε μπορεί το προϊόν να εφαρμοστεί με ασφάλεια σε μεγαλύτερη περιοχή του σώματος.

Πηγή: The Conversation