Τα οστά είναι ένας ζωντανός ιστός που καθημερινά χτίζεται και αποδομείται. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να υπάρχει ένα θετικό ισοζύγιο, ώστε να υπερτερεί ως σχηματισμός νέου οστού. Εάν υπερτερεί η αποδόμηση, οδηγούμαστε στην οστεοπόρωση .
Οι άνδρες και οι γυναίκες κινδυνεύουν εξίσου από την οστεοπόρωση. Υπάρχουν τρόποι αποτελεσματικής πρόληψης της νόσου, εάν υιοθετήσετε τις παρακάτω συνήθειες.
Πηγή: health.com
Photo 1/5
Λαχανικά: Εκτός από τα γαλακτοκομικά που παρέχουν ασβέστιο, υπάρχουν και άλλα συστατικά που δυναμώνουν τον σκελετό. Τα πράσινα λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Κ, η οποία έχει αποδειχθεί πως ενισχύει την πυκνότητα των οστών και μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος. Για παράδειγμα, μια κούπα σέσκουλα παρέχει περίπου 10% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου και πάνω από 600% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Κ.
Photo 2/5
Έκθεση στον ήλιο: Το φως του ήλιου βοηθά τον οργανισμό να συνθέσει βιταμίνη D. Η βιταμίνη D συμβάλλει σημαντικά στην απορρόφηση του ασβεστίου και οι ειδικοί συνιστούν συστηματική έκθεση στον ήλιο για 10-15 λεπτά, περίπου τρεις φορές την εβδομάδα.
Photo 3/5
Αποφεύγετε τα αναψυκτικά: Μελέτες δείχνουν ότι τα αναψυκτικά μειώνουν σημαντικά την πυκνότητα των οστών. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που πίνουν αναψυκτικά (διαίτης ή κανονικά) τρεις φορές την εβδομάδα για πολλά χρόνια έχουν χαμηλότερη οστική πυκνότητα από τις γυναίκες που καταναλώνουν σπανίως αναψυκτικά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το φωσφορικό οξύ που περιέχουν αυτά τα ροφήματα απορροφά το ασβέστιο από τα οστά.
Photo 4/5
Ξηροί καρποί: Παρέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και πρωτεϊνών. Τα δύο αυτά συστατικά συμβάλλουν σημαντικά στη σωστή και επαρκή ανάπτυξη των οστών. Μια κούπα αμύγδαλα μπορεί να περιέχει έως και 385 mg ασβεστίου, ενώ ένα ποτήρι γάλα περιέχει λιγότερο από 300 mg του πολύτιμου θρεπτικού συστατικού. Πολλοί ξηροί καρποί περιέχουν επίσης κάλιο, το οποίο προλαμβάνει την απώλεια του ασβεστίου μέσω των ούρων.
Photo 5/5
Αλάτι με μέτρο: Ιαπωνική μελέτη έδειξε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που καταναλώνουν πολύ νάτριο έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα. Το αλάτι επιταχύνει την απώλεια ασβεστίου από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα την απώλεια οστικής μάζας.