ΥΓΕΙΑ

Κιρσοκήλη: Η αιτία πίσω από την ανδρική υπογονιμότητα

Όταν γίνεται αναφορά στην υπογονιμότητα  η προσοχή στρέφεται συνήθως στις γυναίκες.

Κιρσοκήλη: Η αιτία πίσω από την ανδρική υπογονιμότητα

Πρόκειται ωστόσο για ένα ζήτημα που απασχολεί και τα δύο φύλα.

Στο 35ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, που έγινε πρόσφατα στη Βιέννη, το θέμα της ανδρικής υπογονιμότητας βρέθηκε στο επίκεντρο.

Οι μέχρι τώρα έρευνες υποστήριζαν ότι για την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καταλυτικός παράγοντας ήταν η ηλικία της γυναίκας.

Τα δεδομένα ωστόσο φαίνεται να αλλάζουν καθώς έρευνες αποδεικνύουν ότι η ποιότητα του σπέρματος αλλοιώνεται με το πέρασμα του χρόνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο γενετικών βλαβών στα σπερματοζωάρια και πρόωρου τερματισμού της κύησης.

Πρόσφατη μελέτη βρετανών επιστημόνων επισημαίνει ότι η επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση μειώνεται σημαντικά, αν ο πατέρας είναι πάνω από 51 ετών. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 4.271 άνδρες που συμμετείχαν σε 4.833 κύκλους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μεταξύ 2009-2018.

Το ποσοστό επιτυχούς εξωσωματικής γονιμοποίησης μειώθηκε από 50% για τους άνδρες έως 35 ετών, σε 42,5% για τις ηλικίες 36-40 ετών, 35,2% για τις ηλικίες 41-45 ετών, 32,8% για τις ηλικίες 46-50 ετών και 30,5% για τους άνω των 50 ετών.

bigstock Sick Young Girl Looking The Th 261813394

Κιρσοκήλη και υπογονιμότητα

Η κιρσοκήλη είναι η μη φυσιολογική διάταση των φλεβών, που απομακρύνουν το αίμα από τους όρχεις και αποτελεί την συχνότερη αιτία ανδρικής υπογονομότητας.

Σύμφωνα με τον χειρουργό ουρολόγο - ανδρολόγο Κωνσταντίνο Ρόκκα, η κιρσοκήλη είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, το οποίο εμφανίζεται περίπου στο 15% του ανδρικού πληθυσμού και στο 35% των ανδρών με προβλήματα γονιμότητας. Επιπλέον παρουσιάζεται στο 53% των συγγενών πρώτου βαθμού των ασθενών.

Οι προκαλούμενες βλάβες καταλήγουν προοδευτικά σε μείωση της ορχικής λειτουργίας, καθώς και σε μια αλλοίωση των χαρακτηριστικών του σπέρματος, που αφορούν είτε στη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, είτε στη μείωση της κινητικότητάς τους, είτε στην αύξηση ανώμαλων μορφών τους.

Άλλες αιτίες υπογονιμότητας μπορεί να είναι τα προβλήματα στην παραγωγή σπέρματος, η απόφραξη του συστήματος μέσα από το οποίο διέρχεται στο σπέρμα και τα αντισώματα κατά του σπέρματος.

Υπογονιμότητα μπορεί να προκληθεί έπειτα από τραυματισμούς των όρχεων, εξαιτίας ορμονικής διατταραχής και λόγω ανατομικών ανωμαλιών.

Προβλήματα στην ανδρική γονιμότητα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ασθένειες, μολύνσεις, καθώς και η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Διαβάστε επίσης:

Κιρσοκήλη: Για ποιες σοβαρές ασθένειες αυξάνει τον κίνδυνο

Ανδρική γονιμότητα: Τι μπορεί να τη σαμποτάρει;

Ανδρική γονιμότητα: Οι 4 διατροφικοί εχθροί