ΥΓΕΙΑ

Κιρσοκήλη: Συμπτώματα - Πώς να κάνετε αυτοέλεγχο στο σπίτι

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η κιρσοκήλη είναι μια διεύρυνση των φλεβών μέσα στο όσχεο, παρόμοια με τους κιρσούς στα πόδια.

Κιρσοκήλη: Συμπτώματα - Πώς να κάνετε αυτοέλεγχο στο σπίτι
Bigstock

Επηρεάζει περίπου το 10-15% των ανδρών και μπορεί να συμβάλει σε δυσφορία, προβλήματα γονιμότητας ή ακόμα και ατροφία των όρχεων.

Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς σχηματίζεται η κιρσοκήλη, τα συμπτώματά της και πώς να να κάνετε έναν αυτοέλεγχο στο σπίτι.

Πώς σχηματίζεται η κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη αναπτύσσεται όταν δυσλειτουργούν οι βαλβίδες εντός των φλεβών του σπερματικού λώρου, που είναι υπεύθυνες για την κίνηση του αίματος. Αυτό οδηγεί σε αντίστροφη ροή αίματος, προκαλώντας τη διεύρυνση των φλεβών.

Αυτή η κατάσταση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην αριστερή πλευρά λόγω του τρόπου με τον οποίο οι φλέβες αποστραγγίζουν το αίμα από τους όρχεις. Η αιτία συχνά σχετίζεται με την ακατάλληλη ροή αίματος στις φλέβες που οδηγούν από τους όρχεις στην κοιλιά, αν και η ακριβής αιτία για την ανάπτυξη κιρσοκήλης παραμένει ασαφής.

Η κιρσοκήλη μπορεί να αναπτυχθεί αργά και εντοπίζεται συνήθως κατά την εφηβεία. Αν και δεν είναι επικίνδυνη κατάσταση, μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη των όρχεων ή να βλάψει την παραγωγή σπέρματος, συμβάλλοντας στη στειρότητα σε ορισμένους άνδρες.

Συμπτώματα κιρσοκήλης και συναφή προβλήματα

Η κιρσοκήλη μπορεί να μην παρουσιάζει πάντα εμφανή συμπτώματα, ειδικά στα αρχικά της στάδια. Πολλοί άντρες ανακαλύπτουν την πάθηση κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας ή αν αισθανθούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πόνος, ειδικά μετά από ορθοστασία ή σωματική άσκηση
  • Βαρύτητα ή ενόχληση στον προσβεβλημένο όρχι
  • Ορατές ή ψηλαφητές διευρυμένες φλέβες στο όσχεο, που συχνά περιγράφονται σαν "σάκος με σκουλήκια"
  • Ατροφία όρχεων (συρρίκνωση του όρχεως)
  • Πιθανά προβλήματα γονιμότητας λόγω μειωμένης παραγωγής σπέρματος

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κιρσοκήλη δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική υγεία και τη γονιμότητα. Επιπλέον, ορισμένοι άνδρες αναφέρουν επιδείνωση του πόνου σε ζεστό καιρό ή μετά από παρατεταμένη δραστηριότητα.

Varicocele-kirsokili

Πώς να ελέγξετε για κιρσοκήλη στο σπίτι

Η ανίχνευση κιρσοκήλης στο σπίτι μπορεί να γίνει μέσω αυτοεξέτασης, αν και μια επίσημη διάγνωση θα πρέπει πάντα να γίνεται από έναν γιατρό. Η καλύτερη στιγμή για έλεγχο είναι όταν στέκεστε, καθώς οι φλέβες τείνουν να είναι πιο αισθητές σε αυτή την στάση σώματος.

Βήματα για την αυτοεξέταση:

  1. Σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη και αναζητήστε τυχόν ορατά σημάδια διευρυμένων φλεβών ή πρηξίματος γύρω από τους όρχεις.
  2. Ψηλαφίστε το όσχεο για τυχόν εξογκώματα ή φλέβες, που ίσως τις αισθανθείτε σαν μια “σακούλα με σκουλήκια” κάτω από το δέρμα.
  3. Ελέγξτε για ενόχληση πιέζοντας απαλά την περιοχή. Η κιρσοκήλη συχνά προκαλεί ήπιο πόνο, ειδικά μετά από μεγάλες περιόδους ορθοστασίας ή άσκησης.
  4. Σημειώστε τυχόν αλλαγές στο μέγεθος των όρχεων. Ένας μικρότερος όρχις στο πλάι της κιρσοκήλης μπορεί να είναι σημάδι ατροφίας.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κιρσοκήλη ή αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό για μια πιο ενδελεχή εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπερηχογράφημα οσχέου, για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί μια κιρσοκήλη να επηρεάσει τη γονιμότητα;”

Ναι, μια κιρσοκήλη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή και την ποιότητα του σπέρματος, οδηγώντας σε στειρότητα σε ορισμένους άνδρες. Είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας. Ωστόσο, δεν οδηγεί κάθε κιρσοκήλη σε προβλήματα γονιμότητας και υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες.

“Είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της κιρσοκήλης;”

Όχι πάντα. Η χειρουργική επέμβαση, όπως η κιρσοκηλεκτομή, συνιστάται συνήθως μόνο εάν η κιρσοκήλη προκαλεί σημαντικό πόνο, ατροφία των όρχεων ή υπογονιμότητα. Πολλοί άνδρες με ήπια κιρσοκήλη ζουν χωρίς συμπτώματα και χωρίς να χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.

“Μπορεί η κιρσοκήλη να προκαλεί συνεχώς πόνο στους όρχεις;”

Ο πόνος που σχετίζεται με την κιρσοκήλη συνήθως επιδεινώνεται με την ορθοστασία ή τη σωματική δραστηριότητα και βελτιώνεται όταν ξαπλώνετε. Ο συνεχής πόνος είναι λιγότερο συχνός, αλλά εάν επιμένει, θα πρέπει να αξιολογηθεί από γιατρό, για να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις.

Σύνοψη

Η κιρσοκήλη είναι μια συνήθης πάθηση στους άντρες, που επηρεάζει τις φλέβες στο όσχεο. Αν και συχνά περνά απαρατήρητη, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως δυσφορία, ατροφία των όρχεων ή προβλήματα γονιμότητας. Εάν αντιμετωπίζετε σημάδια κιρσοκήλης, όπως ορατές διευρυμένες φλέβες, μια αυτοεξέταση μπορεί να είναι χρήσιμη.

Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε γιατρό για ένα σωστό σχέδιο διάγνωσης και θεραπείας, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα, που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας.

Πηγές: mayoclinic.org, clevelandclinic.org, webmd.com, hopkinsmedicine.org, healthline.com