Νευρολογικές διαταραχές: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου
Οι γυναίκες που πάσχουν από ιδιοπαθή ενδοκρανιακή υπέρταση (Ι.Ε.Υ.) έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.
Η ιδιοπαθής ενδοκρανιακή υπέρταση, η αυξημένη πίεση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού μέσα στον εγκέφαλο, είναι μια νόσος που εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 30-40 ετών, οι οποίες στην πλειονότητα τους είναι υπέρβαρες.
Σε προχωρημένο στάδιο, η ιδιοπαθής ενδοκρανιακή υπέρταση ατροφεί το οπτικό νεύρο και προκαλείται τύφλωση.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Neurology», εξέτασε 2,760 Βρετανίδες με ιδιοπαθή ενδοκρανιακή υπέρταση και 27,125 γυναίκες που δεν έπασχαν από τη νόσο. Οι δύο ομάδες είχαν παρόμοιο βάρος και ηλικία.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με ιδιοπαθή ενδοκρανιακή υπέρταση, είχαν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ανακοπής και εγκεφαλικού εν αντιθέσει με όσες δεν πάσχουν από τη νόσο.
Η έρευνα, η οποία έγινε με την υποστήριξη του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας και του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου, έδειξε ότι η συχνότητα εμφάνισης ιδιοπαθούς ενδοκρανιακής υπέρτασης έχει τριπλασιαστεί στο διάστημα 2005 με 2017.
Ο Δρ. Σινκλέρ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και η ομάδα του, έχουν αναπτύξει μια μεγάλου εύρους κλινική και μεταγραφική έρευνα η οποία τους καθιστά ειδικούς στην Ι.Ε.Υ.
«Με δεδομένο την αύξηση των κρουσμάτων της ιδιοπαθούς ενδοκρανιακής υπέρτασης και της παχυσαρκίας, τα αποτελέσματα της έρευνας συμβάλλουν στο να καταρτηθεί ένα πλάνο υγειονομικής περίθαλψης για τους πάσχοντες. Η διάγνωση της νόσου γίνεται σε νεαρή ηλικία και αυτό δίνει την δυνατότητα στου γιατρούς να αξιολογήσουν και να ελαχιστοποιήσουν από νωρίς τους κινδύνους», αναφέρει ο Σινκλέρ.
Ο Δρ Νικολά Αντάρλει, Λέκτορας Πληροφορικής και Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Έρευνας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: «Τα άτομα με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτός ήταν ο λόγος που θέλαμε να συγκρίνουμε γυναίκες ίδιας ηλικίας με ή χωρίς ιδιοπαθή ενδοκρανιακή υπέρταση, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ τους ανεξάρτητα από το βάρος.
Ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου που παρατηρήθηκε σε γυναίκες με ιδιοπαθή ενδοκρανιακή υπέρταση εν αντιθέσει με εκείνες χωρίς Ι.Ε.Υ., ήταν περισσότερο αυξημένος λόγω της παχυσαρκίας», αναφέρει ο Αντάρλει, ο οποίο συνεχίζει λέγοντας «Τα ευρήματα της έρευνας θα μας βοηθήσουν να αξιολογήσουμε καλύτερα, αν η αλλαγή στην υγειονομική περίθαλψη των ασθενών με ιδιοπαθή ενδοκρανιακή υπέρταση θα βελτιώσει μακροπρόθεσμα την υγεία τους».
Πηγή: Medical Express
Διαβάστε επίσης:
Ιδιοπαθής υπέρταση: Τι την προκαλεί και ποιος είναι ο ρόλος της κληρονομικότητας