Περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια: Μία σπάνια αλλά επικίνδυνη ασθένεια
Μεγάλη ιατρική ομάδα εξέδωσε νέες οδηγίες για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της κύριας αιτίας θανάτου εγκύων και νέων μητέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι καρδιακές παθήσεις αντιπροσωπεύουν το 26,5% των θανάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.
Προ ημερών, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων εξέδωσε νέες οδηγίες για τις εξετάσεις, τη διάγνωση και τη διαχείριση των καρδιακών παθήσεων.
«Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους μπορούν να αποφευχθούν, αλλά χάνουμε τις ευκαιρίες να εντοπίσουμε τους παράγοντες κινδύνου πριν από την εγκυμοσύνη και υπάρχουν συχνά καθυστερήσεις στην αναγνώριση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό» δήλωσε η Πρόεδρος του Κολλεγίου Δρ. Lisa Hollier.
Αν και οι προϋπάρχοντες παράγοντες παίζουν ρόλο στο ποσοστό θανάτων, οι καρδιακές παθήσεις μπορούν να αναπτυχθούν «σιωπηλά» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά από αυτήν.
Η περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια, μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια, είναι η κύρια αιτία θανάτου στις μέλλουσες μητέρες και ευθύνεται για το 23% των θανάτων στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.
Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες στοχεύουν στη μείωση των θανάτων που προκαλούνται από καρδιακές παθήσεις κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.
Περιγράφουν σαφώς τα κοινά σημεία και συμπτώματα μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης έναντι μιας εγκυμοσύνης με ενδείξεις υποκείμενης καρδιαγγειακής νόσου.
«Ως κλινικοί ιατροί, πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε τις δύο περιπτώσεις προκειμένου να βελτιώσουμε την κατάσταση για τη μητέρα και το έμβρυο» δήλωσε η Hollier.
Οι κοινοί παράγοντες κινδύνου για το θάνατο της μητέρας λόγω καρδιοπάθειας περιλαμβάνουν την ηλικία, την υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την παχυσαρκία.
Αλλά ο βασικός παράγοντας είναι η φυλή. Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακές παθήσεις είναι 3,4 φορές υψηλότερος για τις γυναίκες αφροαμερικανικής καταγωγής συγκριτικά με τις λευκές.
Όλες οι έγκυοι και οι νέες μητέρες θα πρέπει να εξετάζονται για καρδιακή νόσο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το καρδιαγγειακό σύστημα υφίσταται σημαντικές αλλαγές για να ανταποκριθεί στην τεράστια αύξηση του όγκου του αίματος.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η εγκυμοσύνη είναι μια φυσική δοκιμασία για το γυναικείο σώμα. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να προσδιοριστούν εκ των προτέρων οι παράγοντες κινδύνου, ώστε η γυναίκα να λάβει την απαραίτητη φροντίδα καθ' όλη τη διάρκεια της κύησης.
Οι γυναίκες με γνωστές καρδιακές παθήσεις πρέπει να συμβουλευτούν καρδιολόγο πριν αποφασίσουν μια εγκυμοσύνη.
Όσες αντιμετωπίζουν μέτριου και υψηλού κινδύνου καρδιακές παθήσεις, πρέπει να παρακολουθούνται από γιατρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τον τοκετό και μετά από αυτόν σε ιατρικό κέντρο που μπορεί να προσφέρει υψηλό επίπεδο φροντίδας. Η συνεργασία μεταξύ των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης -ιδιαίτερα των γυναικών και των καρδιολόγων- είναι κρίσιμη, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές.
Ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου από καρδιακές παθήσεις μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο μετά τον τοκετό. Οι γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και καρδιακή νόσο ή συναφείς διαταραχές, πρέπει να παρακολουθούνται το πρώτο δεκαήμερο μετά τον τοκετό. Πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε πλήρη καρδιαγγειακό έλεγχο εντός του πρώτου τριμήνου μετά τον τοκετό.
Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Obstetrics & Gynecology.
Πηγή: healthday.com
Διαβάστε επίσης:
Γυμναστική και εγκυμοσύνη: Ποια είναι τα οφέλη της
Πώς μπορεί μια γυναίκα σε «φυτική» κατάσταση να γεννήσει παιδί;