ΥΓΕΙΑ

Τι να κάνετε αν υπάρχει ιστορικό καρδιακής νόσου στους συγγενείς σας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό του κινδύνου σας.

Τι να κάνετε αν υπάρχει ιστορικό καρδιακής νόσου στους συγγενείς σας
Bigstock

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το γενετικό σας υπόβαθρο επηρεάζει την υγεία της καρδιάς σας είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση.

Αυτό το άρθρο διερευνά τι συνιστά οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων, αν και πότε κάποια πάθηση είναι κληρονομική και τα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε, για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Τι μετράει ως οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας

Ένα οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου συνήθως σημαίνει ότι ένας ή περισσότεροι στενοί συγγενείς (γονείς, αδέρφια ή παιδιά) έχουν ή είχαν παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά, όπως στεφανιαία νόσο, καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια. Σύμφωνα με το British Heart Foundation (BHF), ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος εάν ο συγγενής σας διαγνώστηκε πριν από την ηλικία των 55 ετών για τους άνδρες ή των 65 ετών για τις γυναίκες.

Οι βασικές παθήσεις που υπολογίζονται ως μέρος του ιστορικού καρδιακών παθήσεων της οικογένειάς σας είναι:

  • Καρδιακές προσβολές
  • Στεφανιαία νόσος
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Υψηλή χοληστερόλη

Εάν περισσότερα από ένα μέλη της οικογένειας είχαν αυτές τις παθήσεις, ο κίνδυνος για εσάς μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερος.

Θα κληρονομήσει κάποιος καρδιοπάθεια αν υπάρχει στην οικογένειά του;

Το να έχετε καρδιακή νόσο στην οικογένειά σας αυξάνει τον κίνδυνο, αλλά δεν εγγυάται ότι θα αναπτύξετε την πάθηση. Η γενετική παίζει ρόλο, αλλά το ίδιο ισχύει και για περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση και οι επιλογές του τρόπου ζωής.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξηγεί ότι αν και κληρονομείτε ορισμένους παράγοντες κινδύνου, η καρδιακή νόσος δεν είναι αναπόφευκτη. Άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα, η σωματική αδράνεια και η κακή διατροφή είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι η γενετική μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα σας μεν, αλλά έχετε τον έλεγχο πολλών από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις καρδιακές παθήσεις, δε.

doctor-heart

Τι να κάνετε εάν έχετε καρδιακή νόσο στην οικογένειά σας

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, η λήψη προληπτικών μέτρων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον προσωπικό σας κίνδυνο. Ακολουθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  1. Κάντε τακτικές εξετάσεις: Ο έγκαιρος έλεγχος και η παρακολούθηση για υψηλή χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις είναι απαραίτητος.
  2. Γνωρίστε το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας: Ενημερωθείτε για τις συγκεκριμένες καρδιακές παθήσεις, που εμφανίζονται στην οικογένειά σας και μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με τον γιατρό σας. Το καλύτερο είναι να έχετε έναν οικογενειακό γιατρό, ώστε να γνωρίζει το ιστορικό όλης της οικογένειας.
  3. Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά: Εστιάστε στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και άπαχων πρωτεϊνών. Περιορίστε τα κορεσμένα λίπη, το νάτριο (αλάτι) και τη ζάχαρη.
  4. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος: Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η τακτική άσκηση και μια ισορροπημένη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
  5. Ασκηθείτε τακτικά: Στοχεύστε σε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα.
  6. Κόψτε το κάπνισμα: Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και η διακοπή του μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία της καρδιάς σας.
  7. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να συμβάλει σε άλλα καρδιακά προβλήματα.
  8. Διαχειριστείτε το άγχος: Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά. Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα.
  9. Παρακολουθείτε αρτηριακή πίεση και επίπεδα χοληστερόλης: Ελέγχετε τακτικά αυτά τα επίπεδα, για να ενημερώνεστε για την υγεία της καρδιάς σας.
  10. Σκεφτείτε τη γενετική συμβουλευτική: Εάν πολλά μέλη της οικογένειας είχαν καρδιακή νόσο, ένας γενετικός σύμβουλος μπορεί να αξιολογήσει τον κίνδυνο και να παράσχει εξατομικευμένες συστάσεις.
Heart-kardia

Μπορούν οι καρδιακές παθήσεις να παρακάμψουν μια γενιά;

Οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να φαίνεται ότι “παραλείπουν” μια γενιά λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η γενετική προδιάθεση εξαφανίζεται. Εάν οι γονείς κάποιου δεν εμφανίζουν καρδιακή νόσο, αλλά αυτό συνέβη με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, τότε εξακολουθούν να φέρουν παράγοντες κινδύνου, που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς.

Ο κίνδυνος μπορεί να μην εκδηλωθεί εάν οι γονείς διαχειρίζονται ενεργά την υγεία τους μέσω της διατροφής και της άσκησης, αλλά τα παιδιά θα μπορούσαν να εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο, ειδικά εάν οι συνήθειες του τρόπου ζωής επιδεινωθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καρδιακή νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε έναν παππού και ένα εγγόνι, αλλά όχι απαραίτητα στον γονέα.

Σύνοψη

Το να έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου αυξάνει τον κίνδυνο, αλλά δεν σημαίνει ότι η καρδιακή νόσος είναι αναπόφευκτη για εσάς. Κατανοώντας τους κινδύνους, παραμένοντας σε εγρήγορση με την υγεία σας και υιοθετώντας αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης παθήσεων, που σχετίζονται με την καρδιά.

Θυμηθείτε: η πρόληψη των καρδιακών παθήσεων είναι ένας συνδυασμός γενετικής επίγνωσης και προληπτικών επιλογών του τρόπου ζωής.

Πηγές: healthline.com, bhf.org.uk, heartfoundation.org.au, cdc.gov, healthline.com, ucihealth.org